De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Kampioen middaglossingen 2008 Comb. Bosman

Geplaatst: 19-9-2008

Combinatie Bosman hok en duifkampioen middaglossingen Stichting Marathon Noord 2008.

Als bij Stichting Marathon Noord de kampioenen bekend zijn gaat het bestuur op pad om de kampioenen te feliciteren, een bloemetje af te geven, wat foto’s te maken en informatie te verzamelen voor een leuke reportage zodat de andere deelnemers aan Stichting Marathon Noord  weten wie de winnaars zijn. Voor de kampioen van de ochtendlossingen moesten we naar het westen van het land, naar Jan Schreurs in Nieuw Vennep, maar voor de kampioen van de middaglossingen moesten we in het oosten zijn bij de combinatie Bosman in Doetinchem. Om het kampioenschap op de middaglossingen te winnen moest goed worden gepresteerd op St.Vincent, Montauban en Bordeaux. Met die uitdaging is het op voorhand geen uitgemaakte zaak wie gaat winnen want daarvoor zijn er teveel onzekere factoren die een rol spelen en de concurrentie zit ook niet stil. “Maar” hoor ik u denken “de combinatie Bosman waar heb ik die naam eerder gehoord?”. Nou dat was niet wat wij dachten maar eerder “O de combinatie Bosman, dan weten we de weg want we waren eerder dit jaar bij hen te gast”. Dat was voor de overwinning op St. Vincent waar ze naast de 1e in Stichting Marathon Noord ook nog de 1e in sector 3 speelden tegen 5682 concurrenten.


John en Harry Bosman

De combinatie Bosman bestaat uit Harry (59) en John (34) Bosman. Harry is niet meer actief in het arbeidsproces en John is assistent accountant. Het postduivenvirus werd van vader op zoon overgedragen. Het is dan ook niet vreemd dat beide een lange ervaring hebben met de duiven, als de familie al sinds midden vorige eeuw actief is in de duivensport. Harry is al 50 jaar actief in de duivensport en John zo’n 25 jaar.  Hun voorkeur ligt bij het spel op de overnachtingen, zowel op ochtend als middaglossingen. Zo’n 10 jaar geleden hebben ze de keuze gemaakt zich volledig te specialiseren op de overnachtfond en niet zonder succes zoals we weten. John is ook actief op bestuurlijk niveau en Harry z’n vrouw zijn ook lid van de vereniging zodat we kunnen stellen dat het hier gaat over een combinatie waar duiven een belangrijke plaats innemen in het dagelijkse leven.


De combinatie beschikt over ruim 13 meter hok waarvan de voorkant is gericht op het zuidoosten en is verdeeld in 6 afdelingen. Het Dumo tuinhok is ruim twee jaar geleden geplaatst. (Zie de foto toen het prachtige hok net geplaatst was) Veel bijzonderheden zijn er niet over het hok te melden maar de duiven hebben het er, gezien de prestaties, ongetwijfeld naar de zin.
In de winter worden een kleine 130 duiven, waaronder 28 kweekkoppels, overgehouden en in het voorjaar worden nog eens 100 jongen gekweekt waarvan 80 voor de eigen hokversterking en de rest om weg te geven voor bonnen.


Het hok net nadat het geplaatst was.

Tijdens het seizoen wordt Teurlings vlieg en super premium 3 gevoerd. De oude duiven worden op totaal weduwschap gespeeld. Er wordt veel belang gehecht aan wedstrijdritme en daarom worden de duiven direct, nadat de jongen zijn groot gebracht, wekelijks weggebracht. Tijdens het gewone vliegprogramma worden de duiven op 3 vitesse, 2 midfond en 2 dagfond vluchten ingespeeld. Tussen de overnachtingen door worden de duiven vaak nog een keer gespeeld op een korte vlucht of worden door hen zelf weggebracht.
De dag voor het inkorven wordt vitamine gegeven en na thuiskomst elektrolyten plus iets om een eventuele besmetting die opgelopen is in de mand de kop in te drukken.
De jonge duiven worden van het schabbetje gespeeld en zo veel als mogelijk is meegegeven.
In de ruiperiode wordt ruimengeling van Teurlings gevoerd en in de winter krijgen de duiven een winter of 4 seizoenen mengeling.
De medische verzorging wordt eenvoudig gehouden. Naast het verplichte programma wordt door een dierenarts een paar keer een controle gehouden en als daar aanleiding voor is wordt ingegrepen, zo niet dan wordt het hierbij gelaten.
Tijdens het seizoen wekelijks wegbrengen van de duiven eventueel in het schemerdonker wordt niet gedaan.

Om tot de kampioenen te behoren bij Stichting Marathon Noord moet je wel kijk hebben op duiven want het komt er op aan een getekende duif vroeg te constateren en dat voor alle vluchten die hiervoor tellen. Hoe ze dat klaar speelden is in het volgende staatje te zien.

Mee

Ringnummer
1e duif

Get.

Prijs SMN

Sector 3

Stand

St. Vincent

10

05-1027447 

1

1

1

Weduwschap

Montauban

9

05-1027447

1

15

39

Weduwschap

Bordeaux

6

05-1027447 

1

10

23

Weduwschap


De Jory duifkampioen middaglossingen

In dit overzicht valt natuurlijk direct op dat het telkens dezelfde duif is die goed was voor deze prestaties,  “De Jory” Uit het feit dat deze weduwnaar alle keren de eerste getekende duif was, betekent natuurlijk ook dat deze duif met hetzelfde puntenaantal als bij het “gewone” kampioenschap bij Stichting Marathon Noord ook duifkampioen is geworden. “De Jory” is van het soort van Thei Hermans uit Helden-Beringe (B) die een paar jaar geleden overleden is. Vanaf eind jaren 80 verhuisden verschillende duiven en eieren van het hok van Thei naar het hok van de combinatie Bosman.


De vleugel van De Jory

Op de verkoop na het overlijden van Thei Hermans konden verschillende goede duiven bemachtigd worden, waardoor een belangrijk deel van de duiven afstamt van Hermans duiven. Verder zijn duiven aangeschaft bij Cor de Heide, J. Walpot, Theo Ernest en P. Lazeroms uit Zegge (via W. van Breene). Stuk voor stuk zijn dit gekende namen op de grote fond wat duidelijk maakt dat de combinatie steeds op zoek is naar beter.


Harry Bosman krijgt de felicitaties van penningmeester
Herman van der Velden en 2e voorzitter Wico Krumpelman.

Van St. Vincent winnaar worden in sector 3 is tot nu het hoogtepunt in de duivencarrière van de combinatie. Een dieptepunt vond plaats in 2006 toen ze internationaal duifkampioen midden Nederland-Duitsland werden en de duifkampioen op de dag van de uitreiking dood op het hok vonden.
Opa Bosman werd in 1974 deelnemer van Stichting Marathon Noord en overleed een jaar later. De combinatie nam het stokje eind jaren 90 over toen zij deelnemer werden bij Stichting Marathon Noord. Dit seizoen levert hen, dankzij de formidabele prestaties van “De Jory”, twee hoofdprijzen bij de Stichting Marathon Noord op.

We wensen de combinatie Bosman nog heel veel successen en plezier in de duivensport al ligt de lat nu heel hoog en is de combinatie Bosman voor de concurrentie de te kloppen mannen voor 2009.

Heimen Huisman

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.