De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Marcel Diesvelt winnaar Bordeaux 2008

Geplaatst: 16-8-2008

De laatste vlucht op het programma van Marathon Noord was Bordeaux. Deze vlucht viel in hetzelfde weekend als Perpignan zodat na dit weekend de kaarten voorzover het Marathon Noord betreft geschud zijn.

                  Satellietfoto van de bewolking avonds om 22.00u. op de dag van lossing.

De 36.109 duiven in Bordeaux werden om 15.00u. gelost met een Z.W. wind en een temperatuur van rond de 24 graden.
Over de hele vluchtlijn stond een ZW wind. Om 23.00u. werd op alle weerstations in Nederland onbewolkt weer, een ZW wind en een zicht tussen 20 en 40km gegeven. Alle ingrediënten waren dus aanwezig voor de duiven om door te vliegen en aankomsten binnen de neutralisatietijd mogelijk te maken. Uiteindelijk lukte dat een 20 tal duiven met een duif van Leen Tijl uit Nieuwe Tonge als absolute koploper die op een afstand van 835km. zijn eerste duif om 01.50u. constateerde.
Voor de laatste keer dit seizoen bezochten we namens Marathon Noord een overwinnaar van een vlucht uit het programma van Marathon Noord.
Waren we de dag voor dit bezoek bij Jos Siebum in Weiteveen die van dezelfde Bordeaux de eerste en tweede van sector 4 vloog en snelste werd in het werkgebied van Marathon Noord, nu waren we bij Marcel Diesvelt uit Loil dicht bij Didam, die ook de eerste en tweede won maar nu in sector 3. Met deze prestatie werd hij ook winnaar bij Marathon Noord. Dat een winnaar bij Marathon Noord hoog eindigt in de algemene rangschikking ligt voor de hand maar dat beiden de eerste twee spelen in een sector is toch wel heel bijzonder.
Een bijzonderheid is dat ook Marcel in 2004 al eens een eerste speelde, van St. Vincent in sector 3, met zijn duivin Miss Queen dus wist hij een beetje wat zo’n overwinning teweeg kon brengen.
Dat de duiven graag teruggaan naar Loil is wel te begrijpen want het is een prachtige omgeving met, als je er oog voor hebt, een prachtige natuur.
We waren een beetje vroeger dan afgesproken en troffen Marcel niet thuis omdat hij zijn jonge duiven was inkorven. Maar beide zoons Jorik en Sten wisten ons wel bezig te houden tijdens het wachten en deelden wat insite informatie met ons. Nadat Marcel terug was en de afvaardiging van Marathon Noord compleet vertelde Marcel ons zijn verhaal.

Marcel is in 1977 begonnen met duiven. Hij was toen actief in de paardensport en toen er een duif in de stallen was binnengelopen kwam hij voor het eerst in aanraking met duiven. Deze duif werd in een hokje gezet en later kwam er nog een aanvlieger bij. Iemand adviseerde hem toen een opening in het gazen hokje te maken zodat de duiven naar buiten konden. Zo ging het steeds verder en is hij nu tot twee maal toe winnaar in sector 3. In 2001 is hij overgeschakeld naar de fond na daarvoor altijd het programma te hebben afgewerkt.
Marcel(42) is zoals hij zelf zegt “een gedreven duivenmelker”. Uit zijn verhaal was het overigens niet moeilijk om op te maken dat zijn zelfkennis op dat punt uitstekend is want misschien is de kwalificatie “een gedreven duivenmelker” wel een understatement.
“Het is moeilijk naam te maken als Marcel Diesvelt” zegt hij “want ik heb geen duiven van grote namen op mijn hok zitten en ook geen megahok, maar presteer wel”, zegt hij met een knipoog.
Naast vader van een jong gezin met een volledige dagtaak is hij voorzitter van zijn vereniging met daarbij de verzorging van zijn duiven zal zijn dag flink gevuld zijn.
Hij zegt dan ook “Yvonne, mijn echtgenote, moet me regelmatig afremmen anders draaf ik door”.
Hij ontvangt regelmatig complimenten voor zijn prestaties die hij mogelijk maakt met een zo druk bestaan. Onze indruk was dat, ondanks dat zijn echtgenote, behalve in uitzonderlijke gevallen, niet actief de duiven verzorgt, zij van groot belang is bij het mogelijk maken van de prestaties.

Er staan twee gemetselde hokken van ongeveer 4 meter elk. De hokken staan precies tegenover elkaar zodat de voorkant van het ene hok ongeveer op het oosten staat en het andere op het westen. Marcel is altijd op zoek naar verbeteringen. Zo probeert hij in zijn hokken het ideale klimaat te realiseren. Hij verdiept zich daarbij in beheersing van klimaat, vochtigheid en temperatuur. Goed is daarbij nooit goed genoeg dus is hij altijd op zoek naar nog beter met alle experimenteren en innovaties die daarbij horen. Er overwinteren 80 tot 90 duiven en er worden zo’n 50 jongen gekweekt. Van de jongen wordt de helft op het jonge duivenprogramma gespeelt en de andere helft op de natoer. Marcel heeft ook een paar koppels “duiven vermeerderaars” zoals hij de kweekkoppels noemt.

     
          De twee hokken van Marcel Diesvelt.       


In het winterseizoen, wordt het nieuwe seizoen voorbereid. Alle koppels worden bij elkaar gezocht op zodanige manier dat ze echt bij elkaar passen. Daarbij wordt niet alleen op de kenmerken, die in het belang zijn voor de kweek gelet, maar ook of de duiven in het seizoen bij elkaar passen. “Dat doe ik omdat ik een koppel altijd geheel wil spelen op een vlucht” zegt Marcel. “Als ik b.v. een koppel wil spelen op St. Vincent, moeten doffer en duivin het wel beide aankunnen dus probeer ik ze zo bij elkaar te zoeken”.
Ook wordt een uitgebreide studie gemaakt van de ogentheorie en Marcel heeft de overtuiging dat er veel in en aan de ogen te zien is dus verdiept hij zich daar uitgebreid in.
Hij beschouwd zichzelf als, “iemand die zoekende is”. Dat is ook tekenend voor Marcel, een man die tweemaal een eerste in sector 3 wint en van zichzelf zegt dat hij zoekende is.
Naast voer en water worden door Marcel dit jaar voor het eerst diverse producten van DHP Cultura gegeven zoals Probion 1 & 2, Total care en Super Biomix. Allerlei producten zoals antibiotica zijn aan hem niet besteed, het moeten natuurproducten zijn die hij geeft.
Tijdens zijn betoog gaf Marcel ons een college over mineralen en natuurproducten en het belang daarvan voor de duiven. Duidelijk is, dat hij zich hierin flink heeft verdiept. Marcel is op zoek naar een “basisgezondheid” zoals hij dat zegt en probeert door het toedienen van natuurlijke middelen tot een optimale situatie te komen.

                  
Marcel met de oudste zoon en de twee overwinnaars van Bordeaux.     

Er werden door Marcel op Bordeaux (927km.)  9 duiven meegegeven die in de week voor het inkorven samen met andere duiven op 40km. werden gelapt. Één duivin was van deze lapvlucht 15 minuten vooruit maar was niet voorbestemd voor Bordeaux. “Maar” zegt Marcel “deze duif gaf daarmee een signaal af dus heb ik mijn plannen omgegooid en is zij plus haar doffer meegegaan naar Bordeaux”.
Toen op zaterdagmorgen de duiven moesten komen is Marcel om 3.45u. opgestaan en heeft een oud matras in de tuin gelegd. Hierop ging Marcel op zijn rug liggen om een vroege te zien komen “want er was er eerder al eens één in het donker gekomen en tussen 4 en 5 uur moest het kunnen” dacht hij.
Rond 5 uur hoorde hij gefladder, “je weet wel zoals het klinkt als een duif in het donker vliegt, maar ik zag niets. Op zeker moment viel de duif op het hok en daarna in de goot en bleef daar zitten. Toen ik aan het bedenken was hoe ik de duif binnen kon krijgen hoorde ik er nog één aankomen maar kon die ook niet zien. Die duif landde op het dak van het huis want ik hoorde gekrabbel op de pannen. Ik heb toen voorzichtig de duif uit de goot kunnen pakken en kon die duif om 5.17u. constateren. Deze duif heb ik gemeld en zei toen meteen dat ik er nog één had maar dat die nog op het huis zat. Ik moest hem laten schrikken adviseerden ze me, want dan kwam hij misschien wel naar beneden. Maar ja hoe moest ik op het dak komen in het schemerdonker. Mijn vrouw heeft toen het dakraam open en dicht gedaan waarna ze wegvloog en wel direct op de klep viel”. Deze duif werd om 5.25u. geconstateerd.

Deze twee duiven bleken de 04-1666932 (Gerrit) en 05-1021024 (Gerda) te zijn die ook samen een koppel vormen. “Uiteindelijk verspeelde ik met de ene zo’n 15 en met de andere 20 minuten.Gelukkig werd daarmee de overwinning niet verspeeld.
Dit koppel werd door omstandigheden “op een slechte stand ingekorfd” vertelt Marcel “want ik speel het liefst op kleine jongen maar ze zaten nu met eieren van 11 dagen”. Maar dat Marcel wel vertrouwen in dit koppel had blijkt, want ze gingen als 1e en 2e getekenden de mand in.
Marcel heeft een stamdoffer uit 1990 waarvan de winnares van St.Vincent in 2004 een kleinkind was en de overwinnaar van Bordeaux is een achterkleinkind.
Ander vermeldenswaardig feit is dat vaders, van de winnares van St.Vincent in 2004 en de tweede van Bordeaux, broers zijn.


    
 
De familie Diesvelt wordt namens SMN door Gert te Pas gefeliciteerd met de overwinning.    

“De overwinning op St.Vincent in 2004 was een jongensdroom, maar dit is anders, dit is een bijzonder aangename ervaring” zegt Marcel.
Na de overwinning in 2004 kreeg Marcel een dip en kon geen motivatie meer opbrengen wat in 2005 tot een mislukt seizoen leidde. “Voor je gevoel heb je alles bereikt wat maar kan en voor welk doel moet je dan de motivatie vinden?” Hoe dat nu gaat moeten we afwachten.
Als verbeterpunt in de duivensport noemt Marcel de communicatie op alle niveaus.
Ook weten waarvoor je inkorft, noemt hij als verbeterpunt. “Nu kan het zo maar zijn dat de duiven in plaats van een middaglossing, ’s morgens vroeg worden gelost om nachtvliegen te voorkomen maar een duidelijke lijn is daarbij niet te ontdekken” aldus Marcel.
Jaarlijks komt een denktank van 15 melkers, waar Marcel ook deel van uitmaakt, bij elkaar om het seizoen door te nemen en na te denken over de toekomst.
Een voorstel uit deze denktank is: “Probeer bij een middaglossing op vrijdag tot 15.00u. te lossen, kan dat niet dan op zaterdagmorgen zo vroeg mogelijk er uit desnoods om 6.00u.”.
Gesleutel aan het programma waardoor het aantal vluchten boven de 1000km. afneemt wordt door de denktank als zeer onwenselijk gezien, “wij willen per jaar tenminste 3 nationale vluchten met middaglossing boven de 1000km.” zo zegt hij.

Het was weer een leerzame ervaring voor ons en leuk om te horen hoe een super gedreven melker als Marcel denkt over het beoefenen van de duivensport. We wensen Marcel en Yvonne samen met de kinderen nog vele successen maar vooral een fijne tijd met elkaar.

Namens Marathon Noord bracht Gert te Pas de felicitaties over en onderstreepte dit met een wijntje in plaats van bloemen omdat de familie op vakantie zou gaan.

Heimen Huisman

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.