De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Combinatie van den Berg winnaars Irun 2007 Marathon Noord

Geplaatst: 24-10-2007

Postduiven hobby is topsport in Utrecht.

Als wij aan topsport denken in Utrecht denken we mogelijk aan de voetbalclub Utrecht. Maar helaas voor de supporters van deze mooie club is dat een droom of illusie. Wat onze hobby betreft kunnen wij wel over topsport spreken bij de Combinatie van den Berg- de winnaars van de vlucht Irun van Marathon Noord 2007

De combinatie woont niet in een buitenwijk maar in het centrum van Utrecht in Rivierenwijk. Toen wij daar aankwamen dachten wij, hoe kunnen ze hier nu topprestaties leveren. In deze reportage zullen wij proberen duidelijk te maken hoe de combinatie dit toch doet.

Voorzitter Hans Wolfsen feliciteerd Gilbert en zoon Kevin van den Berg: Combinatie van den Berg Utrecht winnaar Irun Marathon Noord 2007

De vlucht.
Dit jaar geen vlucht vanuit Marseille doordat de Franse overheid het nodig vond om het lossen van postduiven te verbieden vanuit deze plaats. Gelukkig kon er uitgeweken worden naar de Spaanse plaats Irun.  Zondag 22 juli gingen de duiven los en met spanning werd er in Nederland gekeken of het mogelijk zou zijn dat er duiven zouden vallen op de dag van lossing. Normaal is dit voor het zuiden van het land mogelijk maar voor het werkgebied van Marathon Noord is dit toch een heel  zware opgave.
En dat zal achteraf ook blijken want er is op de lossingsdag geen duif gevallen bij een deelnemer van Marathon Noord. Het scheelde echter maar heel weinig daar om 01.56  een duif ontdekt werd op het dak van het duivenhok bij de combinatie van den Berg uit Utrecht.

Combinatie of Team van den Berg?
Bij de NPO staan de 36 jarige Gilbert en zijn 8 jarige zoon Kevin ingeschreven als combinatie.
Gilbert heeft samen met zijn broer een aannemersbedrijf. Deze broer geeft niks om de hobby van zijn broer en misschien is dat ook maar gelukkig ook. Zo blijft er ook nog tijd over om te werken.
In de praktijk kunnen wij hier gerust spreken van Team van den Berg want laten we vooral de inbreng van Diana de vrouw van Gilbert niet vergeten. De verzorging van de duiven in de ochtenduren- als Gilbert aan het werk is- rust op haar schouders. Verder houdt ze ook nog de nodige administratieve zaken bij. Wij zijn er dan nog niet want duivenvriend Bertus Boekhout is ook een belangrijke schakel in het team. Hij verzorgd o.a. de kwekers en in de vakantieperiode de gehele duivenkolonie. Verder verleend Bertus ook nog de nodige hand en spandiensten.
Gibert en Diana hebben nog een dochter van 5 jaar, Mandy en die is al een klein beetje besmet is met het postduiven virus.

De winnende duif.
De rode doffer van het soort Theelen via F. van Ophuizen x Brakelé met het ringnummer 04- 1781796 is de winnende duif geworden van de Marathon Noord vlucht Irun 2007.
De motivatie voor deze prestatie is waarschijnlijk het jong van ca. 8 dagen  en dat zijn duivin was overgelopen naar de buurman en dan wil je wel bijna 18 uur achter elkaar vliegen om zo snel mogelijk thuis te komen.

Kevin NL04-1781796 (rode doffer)
1e Irun Marathon Noord 2007
2e Asduif Marathon Noord 2006

De duif heeft na deze prestatie de naam van zoon Kevin gekregen.
Dat deze duif een topper is had hij in 2006 al bewezen door oa. 2e Asduif Marathon Noord te worden.
Op de vraag of ze de duif hebben zien aankomen kregen wij als antwoord nee.
Gilbert had echter wel veel vertrouwen dat er een door zou komen maar om kwart over twaalf is hij toch maar naar bed gegaan want de volgende dag moest gewoon gewerkt worden. Van slapen kwam niet veel en om kwart voor twee is hij er toch maar weer uitgegaan. Toen Gilbert zich stond aan te kleden en naar buiten keek zag hij tot zijn grote schrik dat er één op het dak zat. Dus paniek in huize van den Berg en rennen naar buiten om de duif binnen te laten. Wat is duivensport dan toch mooi. Ook als grote kerel heb je het dan wel eens moeilijk maar ben je wel heel gelukkig en trots. Kevin stond als 2e op de inkorflijst. Het team had 6 duiven mee en behaalde 3 prijzen
 
Het hok en de duiven.
Het team heeft op de achterplaats in totaal ca. 30 meter hok tot hun beschikking.
Dat betekent dat elk plekje zowat met duivenhokken is volgebouwd zoals in en boven de schuur. Er is er dit jaar ook een Aluminium ren bij geplaatst. Deze was bestemt voor de jonge duiven. Dit was in eerste instantie geen succes daar de duiven last kregen van oa. natte oogjes,ornithose. Maar door diverse aanpassingen- toch makkelijk als je zelf wat kan- was dat probleem ook  gauw opgelost. In de hokken liggen vloerroosters.
Er overwinteren ongeveer 200 duiven in Utrecht waarvan ca 45 kweekkoppels.
Voor eigen plezier worden zo’n jonge 160 duiven gekweekt deze gaan gewoon alle jonge duiven vluchten mee om te trainen en om ervaring op te doen voor de toekomst.

Zicht in de hokken van Combinatie van den Berg

Hobby of Topsport?
Bij team van den Berg staat veel heel veel in het teken van de duivensport. Ze gaan er vanuit dat als je de top wil bereiken en mooie prestaties wil leveren de cirkel rond moet zijn dus alles moet kloppen. En daar doet het team  in Utrecht alles voor.
Wij zetten het op een rijtje.
- Een goed hok, met als extra verwarming onder de roosters.
- 100 % inzet.
- Meegaan met alle nieuwtjes op het gebied van voeren, Systeem Koopman.
- Het verduisteren en verlichtings systeem van A. v.d. Wiel volgen.
- In 2007 overgestapt naar Wielink voer.
- Extra aandacht voor het voeren voor de vluchten per duif.
- Optimaal medische begeleiding.
- Er is geïnvesteerd in goede duiven van topliefhebbers zoals, Hein Brassé,
Hein van Gurp en Harry Brakelé.
- Voor de toekomst  heeft het team in 2007 een ronde jonge duiven aangeschaft uit de Barcelona vliegers van Gerard van Tuyl.
- Het trainen van de duiven is in Utrecht heel belangrijk
- De week voor inkorven van een overnachtings vlucht worden de duiven dagelijks weggebracht en gelost rond een uur of 18.30 en dan wel één voor één.

Het resultaat is bekend

Zomaar een paar vragen.

 • Lid van Marathon noord?
  Sinds 2 jaar toen de afstand was aangepast zodat ze konden mee te doen.
 • Leukste ervaring in de duivensport?
  Kopprijzen vliegen, de gezelligheid in de vereniging “De Getrouwe Doffer”en niet te vergeten het “duivenmelken’ bij Hein Brassé, dit zijn ook altijd hele leuke uren.
 • Vervelendste ervaring?
  Goede duiven verspelen.
 • Wensen voor de toekomst?
  Een goede regeling betreffende neutralisatietijd. Op de eendaagse fondvluchten te gaan spelen en op teletekst  komen. Als dat maar niet te veel wordt?

Het bestuur van Marathon Noord wenst Team van den Berg nog veel succes toe in de toekomst en zijn er haast zeker van dat we nog wel eens naar Utrecht terug moeten. Wij vinden dat  niet erg want het was gezellig bij deze fanatieke jonge liefhebbers.

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.