De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Gebr Jacobs Nes aan de Amstel winnaars Perpignan 2007 Marathon Noord

Geplaatst: 4-10-2007

Bestuur Marathon Noord feliciteert de Gebr. Jacobs Nes aan de Amstel met de 1e prijs Perpignan 2007.

Op de foto ontvangen de winnaars de bloemen uit handen van bestuurslid Rob Koeman.

Voor de winnaars Perpignan 2007 moesten de bestuursleden van Marathon Noord ditmaal naar de Gebr. Jacobs uit Nes aan de Amstel . Deze plaats zou in de buurt van Amsterdam  moeten liggen, dus de navigatie maar aan gezet. Maar wat schertste onze verbazing: alleen Nes op Ameland of in Friesland verscheen op het scherm. Achteraf bleek dat je Amstelveen moest in toetsen en toen werden we wel naar de juiste plaats gewezen. In Nes aan de Amstel op de Ringdijk 16  aangekomen konden we onze ogen niet geloven zo landelijk, zoveel rust en ruimte dat slechts 10 kilometer hemelsbreed van Amsterdam vandaan.

De vlucht

Het heeft er omgespannen of de vlucht wel door kon gaan dit door het vinden van enkele dode zwanen in Frankrijk. Maar gelukkig kon er toch worden ingekorfd  voor deze nationale vlucht. De Nederlandse liefhebbers hadden totaal 5292 duiven ingezet. Zaterdag werd gelost met helder weer en een kalme WNW wind. Op de terug weg kregen de duiven te maken met een kalme Oosten wind die nog draaide naar het NO. Wij kunnen spreken van een mooie,echte duivenvlucht. En dat er met de Nederlandse fondduif rekening gehouden dient te worden blijkt uit de 1e plaats internationaal van de Combinatie Vertelman uit Hoogkarspel. In de top 10 van de uitslag van Marathon Noord zien wij maar liefst 9 liefhebbers uit het westen van ons werkgebied. Op de 10e plaats de eerste liefhebber uit het Midden t.w. A.J. van Amerongen uit Bunnik. De eerste liefhebber uit het Oosten was M.F. Jacobs uit Bennekom op de 14e plaats.

De winnaars

De winnaars zijn geworden Gebr. Jacobs uit Nes aan de Amstel. Deze combinatie bestaat sinds 1975 uit de broers Piet, 68 jaar, werkzaam geweest  in de levensmiddelen branche als zelfstandig buurtwinkel ondernemer en Toon, 61 jaar, die sinds 1 jaar van de vut geniet en zijn geld verdiende als loodgieter. In de jaren tachtig zijn de broers overgestapt naar het fondspel , voordien speelden ze het gehele programma. Naast de duivensport houdt Piet van voetballen en gooit Toon graag een hengeltje uit. Er zijn verder geen andere familieleden die belangstelling hebben voor de hobby van de broers. 

De winnende duif.

De kras doffer van 2003 met het ringnummer 2210581 is de winnende duif geworden van de Marathon Noord vlucht Perpignan. De duif is gespeeld op nest en zat met een jong van 10-12 dagen op de dag van inkorven en is van het soort van Nijssen uit Noordwijk. De overwinnaar had nog geen naam gekregen van de gebroeders maar er wordt over nagedacht om hem de “Gebroken Borstbeen” te gaan noemen daar hij als jong met een gebroken borstbeen is thuis gekomen. Wel heeft de duif als jong alle jonge duivenvluchten nog kunnen vliegen.

Winnende duif “Gebroken Borstbeen” met zijn duivin

Piet en Toon hadden veel vertrouwen in de “581” want ze hadden hem als 2e op de lijst gezet en helemaal vol. In de week voor inkorven liet hij zien dat de vorm er was door 20 minuten langer te vliegen en bezig te zijn dan de andere duiven van het hok.
Als oefen/ trainingsvluchten had de winnaar dit jaar 6 midfond vluchten gehad. Wat wel opvallend was dat de duif de laatste 5 weken niet meer in de mand was geweest!
En denk dan maar niet dat de gebroeders Jacobs hun duiven wekelijks duiven weg brengen. De eerste getekende duif van de combinatie staat met een 12e plaats in de uitslag genoteerd. Het motto van Piet en Toon is houdt het maar simpel !

Hok, duiven en systeem

Het hok van de combinatie Jacobs ligt met de voorkant op het Zuiden en is ca.17 meter lang en onderverdeeld in 7 afdelingen. Met als bijzonderheid dat het een kippennok heeft wat voor een perfecte verluchting in de hokken zorgt. Er wordt in Nes aan de Amstel zowel nestspel met doffers en duivinnen als weduwschap gespeeld maar dan alleen met de doffers. Op de vraag wat voor een soorten en rassen zitten er op de hokken kregen wij als antwoord: wanneer kunnen wij spreken van een eigen soort?

De gebroeders bedoelden er mee te zeggen dat ze na 30 jaar toch konden spreken van een eigen soort. In die jaren zijn er duiven gekomen van Nijssen uit Noordwijk , Nieuwburg Halfweg, Ton Bollenbakker Laren en Nico Tetterrode, waar de Vertelman duiven vandaan zijn gehaald
Tijdens de Winter bevolken ca. 200 duiven de hokken.  De broers vertelde dat ze maar 6 kweekkoppels hebben en dat er 120 jongen worden gekweekt  waarvan er 20 worden weggegeven op bonnen. De jongen duiven krijgen geen opleer vluchten en vliegen de laatste jaren alleen nog de natour. Er worden dan bijna geen duiven verspeeld. Dit jaar waren er van de 83 jonge waarmee begonnen was- na 6 vluchten er nog 80 over.
Er wordt nooit een dierenarts bezocht. Wel krijgen de duiven uiteraard de nodige entingen en een druppel tegen luis en wormen .Voor het seizoen krijgen de duiven nog een geelkuur. 

Wat algemene vragen aan de overwinnaars.

 • Sinds wanneer zijn jullie lid van Marathon Noord? 
  Sinds 1976
 • Wat is de leukste ervaring in de duivensport? 
  Vroege prijzen spelen( zie onderaan)
 • Vervelendste ervaring?
  Duiven verspelen en Coli bij de jonge duiven
 • Voorbeeld in de duivensport?
  Toon: Comb. Verkerk en Fam. Koopman
 • Wat kan er verbeterd worden in de duivensport? 
  Willen graag duidelijkheid betreffende de middaglossingen.

Mooie uitslagen en kampioenschappen.

1999       Perpignan  s'avonds 1 duif in Noord Holland
2003       Mont Ventoux 2e prijs op vlucht georganiseerd door de Fondkrant
2005       Perpignan 8e Nationaal
              Bergerac 1e  FC. Noord Holland 3 uur los
2006       Bordeaux 2x de 1e prijs zowel morgen- als middaglossing in Fc. Noord Holland op de zelfde dag
2007       Perpignan 2e Nationaal

3e jaar achter elkaar 1e Fondkampioen in de Fondclub Noord Holland in de jaren ‘80.

Als je naar huis rijdt na een avondje gezellig praten met echte liefhebbers in hun praathuis is onze conclusie: Wat is en kan onze duivensport toch mooi zijn. Het bestuur van Marathon Noord wenst Piet en Toon nog vele gezonde en succesvolle jaren toe.

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.