De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Vader en zoon Jurriëns winmaar St. Vincent Marathon Noord 2006

Geplaatst: 26-1-2007

De koninginnevlucht van de middaglossingen van de Marathon Noord competitie is dit jaar een eerlijk maar zware vlucht geworden. Met een temperatuur tussen de 25 en 30 graden en een zwakke wind uit noord en noord oost kunnen wij spreken van een mooie vlucht met ideaal duiven weer. De snelheden van de duiven die meededen aan onze competitie waren in het westen 968 in het midden 970 in het noorden 985 en de uiteindelijk winnaar in het oosten van het werkgebied van Marathon Noord 995 meter per minuut.
De eerste 10 prijzen zijn verdeeld over het gebied tw. 5 in het oosten, ondanks de oostelijke wind, 1 in het midden, 2 in het westen en ook 2 in het noorden.

Winnaars St. Vincent Marathon Noord 2006


Winnaars vader en zoon Jurriëns ontvangen de gelukwensen en bloemen van Wico Krumpelman

De bekende combinatie Jurriëns uit Brummen is de winnaar geworden van St Vincent 2006 Marathon Noord.
Deze vader zoon combinatie bestaat uit de 68 jarige Henk die werkzaam is geweest als onderhoudsmonteur en de 38 jarige zoon Henk die werkzaam is als manager op Greenfield Stud van de familie Eijerkamp.
Als we over Henk en Henk praten denken velen eerst aan het duo Westbroek en Temming van het Goede Doel. Deze band heeft in de jaren 80 en 90 diverse hits gehad.
Eèn van de hits heeft de titel “ Vriendschap”. Wat is er nu sterker dan de vriendschap tussen vader en zoon? Dat onze Henken het juiste ritme te pakken hebben blijkt nu weer uit deze mooie overwinning van St Vincent. In 2004 behaalde deze combinatie trouwens ook al het Marathon Noord kampioenschap middaglossing.
In de jaren 70 is vader Jurriëns gestart met postduiven, hierdoor is junior al van jongs af aan besmet het duiven virus. Zijn eerste duiven waren 6 rode, speciaal voor de kleur.
De vrouwen zijn zijdelings betrokken bij de hobby van de mannen en de 2 kinderen van Henk 8 en 5 jaar zijn nog jong, dus wie weet komt er opvolging.


De winnende duif is de weduwnaar- geweldenaar- “Geschelpte 74”

Won tot nu toe 17x prijs op de overnacht met o.a.:

8e Nat St Vincent 2006 tegen 6432 duiven
26e Nat St Vincent 2005 tegen 8438 duiven
25e Nat Mont de Marsan2002 tegen 7.425 duiven
38e Nat St Vincent 2004 tegen 7.455 duiven
61e Nat Mont de Marsan 2005 tegen 4537 duiven
101e Nat St Vincent 2004 tegen 6.133 duiven
325e Nat Bergerac 2004 tegen 20.261 duiven
558e Nat NPO Ruffec tegen 9.606 duiven

Mede doordat de mannen zaten te wachten op de duiven van een midfond vlucht hebben zij de duif zien aankomen. De “Geschelpte74” was nog zeer fit en hieruit blijkt weer eens dat vroege duiven in verhouding het minst hebben te lijden van zware inspanningen.
De “Geschelpte 74”is van vaderszijde van het Cattrijsse soort en van moeders zijde Wanroy x Janssen, zie stamkaart (pdf).
De winnaar is gespeeld op weduwschap en is tot een week van inkorven wekelijks mee geweest met de programmavluchten en diverse keren ook in de week nog weggebracht.
Dit is volgens de combinatie de motivatie van de duif om zo snel mogelijk naar het hok terug te keren. Dat de “Geschelpte 74“ een topper is blijkt wel uit de 17 prijzen die hij heeft gevlogen op de meerdaagse fondvluchten. Als jonge duif heeft de winnaar het gehele jonge duivenprogramma gehad.

Diverse duivenzaken omtrent de overwinnaars.
De combinatie in Brummen heeft 2 tuinhokken tot hun beschikking èèn van 7,5 meter voor de weduwnaars en de kwekers dat op het zuiden staat gericht en voor de jonge duiven een hok van 4 meter. Dit hok staat op het westen met hiervoor een ren.


Henk Jurriëns Jr voor het vlieghok met de winnaar.

In de winter overwinteren er in Brummen ca. 90 duiven hierbij zitten de 24 kweekduiven.
De volgende duivenrassen bevolken de hokken: v.d.Wegen via Eijerkamp, Cattrijsse, van Wanroy lijn Black Giant en Jan Aarden.
Er wordt alleen weduwschap gevlogen met 36 doffers. Er worden 60 jonge duiven gekweekt waarvan de helft wordt verduisterd en gespeeld op de jonge duiventour en de andere 30 worden enkel gespeeld op de natour vluchten. De jongen worden vanaf het schapje gespeeld.
De verzorging van de duiven wordt samen gedaan in goed overleg dus zonder een vaste taak verdeling. Wij denken dat de verzorging in de winter toch voor een groot gedeelte neerkomt op de schouders van senior daar junior voor zijn werk bij de firma Eijerkamp op diverse duivenbeurzen aanwezig moet zijn.

Medische begeleiding en voerschema van het kampioenenhok.
Het systeem van dierenarts van de Sluis wordt voor een deel gevolgd en natuurlijk wordt er in de winter geënt tegen paramyxo en paratyfus. In het seizoen worden de duiven incidenteel gekuurd tegen het geel en krijgen 2 à 3 weken voor de vlucht ook nog
3 dagen een anti slijm kuur.
Het voer wat de duiven krijgen is Garvo aangepast aan het seizoen. Dat betekent ook dat de duiven die meegaan naar een overnachtvlucht een week de fondmengeling krijgen van de genoemde firma. Er wordt in Brummen gedoseerd gevoerd dus geen volle bak.

Zo maar wat vragen aan de winnaars.
Leukste ervaring vinden de mannen Jurriëns het draaien van vroege duiven het verspelen van goede duiven zijn de vervelendste ervaringen. Hierdoor stond, door bijgeloof, de “Geschelpte 74” als 2e getekende, daar vaak de eerst getekende duif verspeeld wordt.
Graag zouden ze zien dat er een uniform vliegprogramma komt voor heel Nederland, opbouwend naar afstand en gestuurd door de NPO. Sinds 1990 zijn de winnaars lid van Marathon Noord en hebben geen ideeën en wensen voor de stichting.
Op de vraag hebben de beide Henken nog andere hobby’s was het antwoord nee waar Henk jr. aan toevoegde dat hij nog 2 jonge kinderen heeft die ook de nodige aandacht vragen. Als hij niet bezig is met zijn eigen postduiven dan is het wel voor zijn werk op de Greenfield Stud.

Vriendschap is geen illusie en ook geen droom.
Vriendschap is samen postduiven houden en winnaar zijn van St.Vincent 2006 Marathon Noord.

Wij wensen de heren Jurriëns nog veel succes en gezondheid toe.

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.