De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Comb. Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen winnaars Mont de Marsan Marathon Noord 2006

Geplaatst: 26-1-2007

De duiven van de tweede middaglossingsvlucht Mont de Marsan, die meetelt voor de Marathon Noord competitie zijn dit jaar –in verband met de nationale feestdag in Frankrijk- op donderdag gelost met een temperatuur van boven de 30 graden en een noorden wind.
Op de dag van thuiskomst waaide er een stevige NN0 wind en was de temperatuur zo’n 25 graden. De winnende duif van Mont de Marsan Marathon Noord behaalde nog geen 900 mpm. Wij kunnen gerust spreken van een mooie maar zeer zware fondvlucht voor ”echte”gemotiveerde fondduiven in topconditie.
Nadat wij als bestuur dit jaar voor de winnaar van St.Vincent naar het Oosten van het werkgebied moesten -Comb. Jurriens Brummen- en naar het Westen voor de winnaar van Barcelona -Cees Niesten Beverwijk- zijn we voor de winnaar Mont de Marsan naar Veenendaal geweest. Dus het Midden van ons werkgebied en wel naar de combinatie Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. De 2e prijs lag in het Noorden en wel bij de bekende liefhebber A .J. Van Dam uit Hattem en de 3e prijs was voor de combinatie E. en J. van der Weijden uit Hoorn in het Westen.
De verdeling van de eerste 10 prijzen was als volgt: 2 in het Noorden, 3 in het Oostelijk deel, 3 in het Midden en 2 in het Westen.
Uit de spreiding van de prijswinnaars blijkt dat Mont de Marsan voor de deelnemers van Marathon Noord competitie een vlucht is geworden waar de winnende duif overal in het gebied had kunnen vallen.

Comb. Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen winnaars: Mont de Marsan Marathon Noord 2006
De combinatie bestond bij de start in 2000 uit 4 personen, Opa Job, Gerrit, Jaco en Wim Schoeman, maar wordt sinds 3 jaar gevormd door de 54 jarige Gerrit -werkzaam als uitvoerder in de bouw- en zijn 34 jarige zoon Jaco die leraar economie is op een lyceum. De hokken staan bij Jaco op het erf. Het huis heeft hij eind jaren 90 overgenomen van zijn opa Job, die de duivenbacil heeft over gebracht aan zijn zoon en kleinzoon. Opa Job die in november 2002 is overleden heeft tot zijn dood de verrichtingen van de combinatie met veel plezier gevolgd. Nadat Jaco met zijn vriend Wim Schoeman vanaf 1992 tot 2000 op het erf van zijn ouders vanaf een apart hokje de overnachtvluchten had gevlogen met leuke resultaten is toch in 2000 besloten om alles samen te voegen zowel mankracht, de hokken en de duiven. Dit met het doel om samen de top te bereiken en dat is gelukt. De concurrentie weet dit nu ook (zie overzicht (pdf)). In 2004 vond Wim dat hij wegens zijn drukke en onregelmatige werkzaamheden als internationaal vrachtwagenchauffeur uit de combinatie moest stappen. Wel is hij nog supporter van de huidige combinatie G & J van Nieuwamerongen.


Jaco met de winnares voor het hok.

De winnende duif.
De winnende duif van Mont de Marsan Marathon Noord is ook de nationaal winnares van Nationaal sector 3. Het is een mooie kleine donkere duivin met het ringnummer 02 -1355632 met fantastisch mooie ogen. Ondanks dat de ”632” al diverse mooie nationale prijzen had gevlogen zoals als 2 jarige o.a. 126 en 596 en in 2005 een 139 en een 339 had
ze nog geen naam gekregen. In 2006 kwam de ”632” niet goed af op de africhtings vluchten, waardoor ze rust kreeg en niet mee is gegeven naar St. Vincent. In de week voor de NPO vlucht Perigueux kwam de vorm terug en won ze een 43e prijs in het NPO concours. Ze herstelde snel en werd 9 dagen later -op een jong van 7 dagen- ingekorfd voor Mont de Marsan met het bekende resultaat. Na deze topprestatie heeft de familie in goed overleg de duivin ”Jo” genoemd, naar de vrouw van Job en dus de moeder van Gerrit en de oma van Jaco. De winnares is gekweekt uit topduiven van de combinatie en bezit de edele bloedlijnen van bekende fondsoorten zoals: v.d. Wegen via Eijerkamp en Zonen en Westerhuis van Martin Jacobs uit Bennekom. Op de stamkaart (pdf) zien wij verder dat de ouders en grootouders allemaal wisten wat kopvliegen was op de overnachtvluchten.
Hier wordt nogmaals bevestigd dat men uit goed x goed sneller een topduif kweekt dan alleen uit duiven met een mooie stamboom.
De mannen hadden de duiven nog niet verwacht en hebben haar niet zien aankomen. Gerrit was zijn nieuwe broek nog aan het passen -voor de prijsuitreikingen-? en Jaco was de stoelen aan het klaar zetten voor de supporters . In een schicht zag Jaco haar staart nog toen ze in het hok dook.
De mannen uit Veenendaal hadden 11 duiven mee op Mont de Marsan en behaalden naast de overwinning nog 6 mooie prijzen.

Duiven, hok en methode.
De combinatie heeft 2 tuinhokken beschikbaar met 6 afdelingen voor de oude- en 2 voor de jonge duiven met een totale lengte van ca. 15 meter. In de winter houden ze ca. 100 duiven over. Gerrit en Jaco hebben geen hok voor kwekers, maar de duiven die speciaal gepresteerd hebben zitten gewoon bij de vliegduiven. In Veenendaal wordt de droge mest methode gehanteerd, maar de broedhokken worden dagelijks 2x schoongemaakt. Ook worden de hokken regelmatig gespoten met Oxilite van Jaap Koehoorn products tegen bacteriën en schimmels
Van medicijnen moeten de mannen niet veel weten, alleen het hoog nodige wordt gebruikt. Wel krijgen de duiven elk jaar na de kweek een kuur tegen colli -van duivendokter van der Sluis- omdat de duiven daar dan vaak last van hebben. Met regelmaat krijgen de duiven biergist, lookolie,vitamine, of entrodex en 1x per week appelazijn. Verder krijgen ze een druppel in de keel tegen het geel en slijm. Na de vlucht zitten er elektrolyten in het water. Er wordt regelmatig advies gevraagd aan hun duivenvriend Jaap Koehoorn, de man van de Vydex en tegenwoordig ook eigen producten.
De duiven krijgen een gevarieerde maaltijd voer. De basis is 50% Patagoon wat wordt aangevuld met 4 andere soorten tw. Mariman,Beijers,Witte Molen en Naturel.
In de rui periode krijgen de duiven extra snoepzaad en thee. In de winter wordt er een deel gerst toegevoegd. De duiven worden in de broedhokken opgevoerd voor de vluchten, want er wordt in Veenendaal enkel op nest gespeeld. Voor nestduiven is het heel belangrijk dat ze goed trainen. Van Gerrit en Jaco moeten ze een uur per dag en de laatste dagen voor de vlucht 2 uur vliegen en ze worden zo veel mogelijk ingekorfd op de afdelingsvluchten en de vluchten vanuit Harschies op zondag. Ook brengen de mannen ze nog regelmatig zelf weg. De werkzaamheden worden gezamenlijk, zonder vaste taakverdeling gedaan, ’s morgens meer door Jaco en’s middags door Gerrit die dan eerder thuis is.
Bij de winnaars is: Duivensport topsport, dus moeten de duiven goed trainen, eten, verzorgd en begeleid worden.


In Veenendaal wordt droge mest methode toegepast. Maar wel met schone schapjes en broedhokken.

De winnaars op de -praat- bank.
Gerrit en Jaco kunnen als ze op hun -praat- bank zitten, uren praten en vertellen over hun duiven, prestaties en kampioenschappen. Jaco die ook voor een duivenblad reportages schrijft is bij veel topliefhebbers op de hokken geweest. Hier heeft hij goed geluisterd en gekeken. Zo heeft hij van Aart v/d Brink uit Renkum geleerd dat de jonge overnachters niet te scherp gespeeld moesten worden op nest.
De manier van kweken is goed x goed, al is het intelen een idee van Piet Heikamp en het kruisen op de manier zoals Henk Simonsz het deed. Het voersysteem is aangepast door gesprekken met Harry Brakele uit Maarssen. Voor One Hardeman uit Breukelen en Meindert Drieenhuizen uit Loosdrecht hebben de mannen veel bewondering en een goed contact.
Sinds 1993 zijn ze deelnemers aan de Marathon Noord competitie. Afgunst van de liefhebbers vinden ze het minst leuke in de duivensport. Ook het eigen belang van de liefhebbers bij vergaderingen vinden de mannen storend, ze menen dat Vitesse spelers moeten beslissen over hun discipline en fondliefhebbers over de fond vraagstukken. Wel moeten wij hierbij vermelden dat Gerrit en Jaco zelf niet vaak bij vergaderingen aanwezig zijn. Ook vinden de winnaars dat alle leden in de verenigingen hun taken moeten doen, dit voor het voortbestaan van de club en de duivensport.
Een ander punt wat de mannen hoog zit is de verzorging van de duiven op de vluchten van de afdeling bij 2 nachten mand. De liefhebbers zijn voorstanders van het NPO systeem maar dan voor alle competities en in een verfijnde uitvoering. Wat ons betreft Gerrit en Jaco ga naar de vergaderingen en laat jullie deskundige stem horen. Daar is de duivensport mee gediend.

Wij feliciteren Gerrit en Jacco met deze mooie overwinning en wensen ze nog veel succes toe. Met hun inzet, liefde voor de duiven en hun vrouwen als trouwe supporters gaat dit zeker lukken.

In Veenendaal is leren: luisteren en kijken. Om dit dan samen in de praktijk goed tot uitvoering brengen!


Hans Wolfsen, voorzitter Marathon Noord, feliciteert de combinatie van Nieuwamerongen met de overwinning van Mont de Marsan.

 

Combinatie Gerritsen, Renkum winnaars Bergerac Marathon Noord

Op woensdagavond 20 september brachten Gert te Pas en Herman van der Velden, namens Stichting Marathon-Noord,een felicitatie bezoek aan de Comb.Gerritsen, winnaar Marathon-Noord vlucht Bergerac.

We moesten even zoeken in de prachtige gemeente Renkum naar het juiste adres: Kloosterpad 1. maar met een goed GPS Systeem in de auto waren we ruim voor neutralisatietijd ter plekke.
De gemeente Renkum ligt op de grens van het heuvelachtige gebied van de Zuid-Veluwe en het Gelders Rivierengebied en telt ongeveer 32.000 inwoners.
De gemeente is verder bekend om zijn vele plant-en diersoorten die hier leven,ook bekend om zijn historische en moderne kunst en het bloeiende kunstenaarsleven van vandaag.
In deze gemeente en wel in de plaats Renkum zelf landde op 5 augustus om 07.28.13 uur de eerst-getekende van de 30 gezette duiven , de weduwnaar 01-1475521 (stamboom) 4e nationaal van 17507 duiven en daardoor winnaar Marathon-Noord. Klik voor de overige prestaties van deze kanjer hier.

De Comb.Gerritsen bestaat uit vader en zoon,en het hok is gesitueerd op het woonerf van de zoon en is gelegen op het Zuid-Oosten. Voor de vliegers 2x6 meter en voor de kwekers 1x3 meter.,voor de jongen verder een open hok.
Op de vloer beuken-snippers, die niet vervangen worden, alleen soms bij gevuld. Het geeft een zeer droge en niet stoffig effect.

De verzorging van de duiven
Zoon Gerritsen verzorgt de weduwnaars s’morgens en sávonds in verband met zijn drukke werk bij Menzis.Hij houdt een scherp voederschema aan,te weten 2x daags een eetlepel Beyers fond olympic en veel brood en 3 dagen voor de vlucht opgehoogd met snoepzaad,Tovo en P40 in gelijke verhouding.In de winter wordt 70% gerst gevoederd.
Vader Gerritsen verzorgt de nest duiven en de jongen
Er worden 60 jongen gekweekt die alleen gespeeld worden op de natour.
De medische begeleiding is simpel << naast de normale enting tegen paramix wordt in het najaar gekuurd tegen paratyphus,verder zonodig mestonderzoek.
Wel wordt na iedere vlucht 1 dag ’n geelkuur gegeven .en een week voor de vlucht Belgamagic(de Weerd).

Comb.Gerritsen speelt de laatste tijd alleen de overnachts vluchten middaglossing en vinden het jammer dat de NPO dat program willen inkorten.Ze zijn al van voor 1980 lid van Marathon-Noord,dit vinden ze een fantastische opzet omdat het een eerlijk spel biedt en er eer te behalen is met voor eenieder kansen.
In het kweekhok zitten fantastische duiven die in het verleden hun fond-capaciteiten bewezen hebben en wij hebben nog steeds het geweldige kweekkoppel(beiden van 1995) op ons netvlies.
Vader en zoon Gerritsen vormen een geweldige combinatie,beiden stralen de juiste duivenliefhebbers-mentaliteit uit en vader is bijna nog trotser op zijn 2 dochters dan op zijn favorieten.

We wensen Opa en Oma, vader en moeder en de twee dochters nog veel succes en plezier aan de duiven.

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.