Jan Morsink uit Marle 3e kampioen Ochtendlossing Marathon Noord.
We werden bij Jan hartelijk ontvangen, gastvrij en geen blad voor de mond nemende. Het eerste wat hij over zijn prestaties wilde zeggen was dat hij er niet erg van onder de indruk was geraakt. Maar ja er waren bij onze Stichting maar twee hokken die het beter hadden gedaan. Na Jan waren er toch 246 liefhebbers die het slechter hadden gedaan en waarschijnlijk zitten er daar veel bij die graag op het podium hadden willen staan. Maar goed het Is Jan Morsink die zal worden gehuldigd als 3e kampioen Ochtendlossing SMN.
Jan woont samen met zijn vrouw op een prachtig locatie in het buitengebied van Marle (klein plaatsje tussen Deventer en Zwolle) en omringd door weilanden. Om zijn prachtige landhuis lopen de rijpaarden van zijn vrouw. Achter de stallen heeft Jan zijn 120 kweekoppels postduiven gehuisvest waar je qua pedigree je de vingers bij aflikt.
Door de jaren heen heeft Jan rechtstreekse kinderen aangeschaft van denk ik alle toppers van Jelle Jellema. Verder zit zijn kweekstal vol met duiven uit de allerbeste lijnen van o.a. Batenburg, Koopman en Beens. Ook zit er wat sneller materiaal van o.a. Veenstra, Vandenabeele en Bakker.
Jan verzorgd zowel de kwekers als zijn vliegers allemaal zelf. Hij is met 44 jaar gestopt met actief werken en heeft zijn toenmalige bedrijf dat handelde in verf en autolakken verkocht, heel vroeg met pensioen zei hij voor de grap, wat hij erg goed kan is praten en verhalen vertellen. Jan is kritisch en vaart een eigen koers. Je verveelt je dan ook geen moment als Jan aan het woord is.
De grootste zorg was op het moment van ons bezoek het programma van de marathonduiven. Wat gaat er met de ZLU vluchten gebeuren en hoe ziet het vliegprogramma volgend jaar eruit? Zijn er nog wel vluchten verder dan 1000 km? Jan had er in ieder geval geen goed gevoel over. Denken dat het wel goed komt is de grootste valkuil volgens hem.
De havik is zijn grootste plaaggeest, we stonden denk ik tien minuten voor zijn accommodatie toen er zich al eentje meldde, ik denk vijf meter over ons heen scherend. Jan heeft zijn oude vliegduiven altijd los in zijn nette van “Zon hok”. De inrichting is in ieder hok net even anders dit om knokpartijen te voorkomen. Bijzondere schappen ook (zie filmpje) ,zelf ontwikkeld of goed afgekeken, waar ze liever in zitten dan in een strak schap. Op een paar duiven na speelt Jan zijn jonge garde niet, als jaarling gaan ze wel vanaf het begin mee. De duiven worden allemaal op nest gespeeld, op alle standen worden ze ingekorfd. Jan heeft het hok voorzien van lichtslangen aan de voorkant van zijn vlieghokken en sinds die tijd heeft hij al drie maal een duif in het donker geklokt. Voorheen was dat nog nooit gebeurt wetende dat het daar pikdonker is.
We gaan toch even laten zien met welke prestaties Jan het 3e kampioenschap OL wist te behalen:
Agen, 1031 km. 1e getekende, V 22-8152496 om 8.01 uur geklokt op plek 17 bij SMN.
Barcelona,1248 km. 2e getekende, V 20-1165835 om 8.38 uur geklokt op plek bij 39 SMN.
Perpignan, 1097 km. 1e getekende, V 20-1165835 om 10.34 uur geklokt op plek bij 38 SMN.
Op de stamkaarten zie je dat het duiven zijn van het zware kaliber, de 835 is door Jelle gekweekt en heeft Jan tot twee keer toe verrast.
Jan het was bijzonder leuk om eens bij jou achter de schermen te mogen kijken naar een andere manier van duivensport op een magistrale locatie met een lekkere bak koffie. Tot 26 oktober in Doetinchem dan gaan we proberen je kippenvel te bezorgen tijdens de huldiging.
Auteur
Patrick Sticker