De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Frans Peter Brukman, Soest, Asduif Marathon Noord over 3 jaar

Geplaatst: 25-11-2024

Frans Peter Brukman, Soest, Asduif Marathon Noord over 3 jaar

Er zijn verschillende competities die Stichting Marathon Noord organiseert. Deze zijn te winnen door grote en kleine liefhebbers. In deze competitie draait alles om de eerste twee getekende duiven van verschillende marathonvluchten. Naast ‘de gewone’ kampioenschappen op de middaglossing en ochtendlossing, zoals een duifkampioen en het genoemde kampioenschap die door de twee aangewezen duiven gewonnen kan worden, is er ook een Asduif over 3 jaar. Dit kampioenschap is in de periode 2022-2024 gewonnen door Frans Peter Brukman uit Soest. Zijn ‘Marathonduivin’ won de afgelopen 3 jaar 8 prijzen en was met afstand de beste duif op de middaglossing over 3 jaar. Een mooie titel voor een duivin met een prachtig oog.

De liefhebber
De eigenaar van de Asduif over 3 jaar is de 60-jarige Frans Peter Brukman. Hij is in het dagelijks leven rechercheur van politie van beroep.
Als jochie van 4 jaar liep Frans Peter samen met vader bij de duiven te stappen. Het gezin Brukman woonde in Culemborg. Tot aan zijn militaire dienst van Frans Peter heeft hij samen met zijn vader met de duiven gevlogen. Toen volgde, zoals gezegd, de militaire dienstplicht en daarna de politieopleiding.

In 1990 werd in Baarn Henk Bakker de collega van Frans Peter bij de politie. Henk was ook een fervent duivenliefhebber en dat schepte een band. Vanaf 1991 gingen ze in Baarn samen in combinatie vliegen onder de naam Comb. Bakker-Brukman. Er volgden meerdere successen. Frans Peter woont en woonde ook in die jaren in Soest. Het gezin groeide en toen de kinderen wat ouder werden, werd de dagelijkse gang naar de duiven in Baarn lastiger. Er werd besloten om vanaf het eigen erf te gaan vliegen. In 2007 is de start in Soest gemaakt met een paar overgewende duiven. Gelijk behaalde Frans Peter het 2e Kampioenschap grote fond in de club met maar 3 duiven. De band met Henk Bakker en zijn zoon Ruben is tot op de dag van vandaag geweldig goed. Frans Peter: ‘Henk is als een broer voor me!’


Door de jaren heen heeft Frans Peter, zeker met behulp van zijn vriend Henk Bakker en later ook zijn zoon Ruben een mooie stam duiven opgebouwd uit hun eigen goede vliegers. De huidige stam duiven in Soest bestaat vooral uit de oude stam van Bakker-Brukman. Hierin zit een duivin verweven uit ‘de Cahors-duivin’ van Henk de Bree. In het begin van de eeuw hebben Henk en Frans Peter wat duiven naar Engeland verkocht. Toen deze Engelsman stopte met duiven, hebben Henk en Ruben enkele duiven teruggehaald. Een doffer werd bij Henk de Bree gestald. Deze doffer werd tegen een dochter van zijn Cahors-winnaar gezet. Dit bleek een goede koppeling te zijn. Dit heeft meerdere goede duiven opgeleverd over meerdere generaties.

Later zijn er bij Frans Peter knappe duiven bijgekomen van Rob van Moorselaar (een doffer) en meerdere duiven van Corné van Oeveren. Hier heeft hij gelijk al plezier van gehad. Vorig jaar kreeg de man uit Soest een paar duiven van clubgenoot Han Voerman. Daar zit een duifje bij die twee knappe prijzen won op Perigueux en Bergerac.

De Asduif over 3 jaar
‘De 469’ van 2019 won de laatste drie seizoenen 8 prijzen. Ze is inmiddels omgedoopt in ‘De Marathonduivin’. Ze won de Marathon Noord deze prijzen:
•    102e SMN Bressols 2022
•    184e SMN Bergerac 2022
•    80e SMN St. Vincent 2023
•    37e SMN Cahors 2023 (72e nationaal tegen 3.779 duiven)
•    25e SMN Bergerac 2023 (113e nationaal tegen 7.957 duiven)
•    145e SMN St. Vincent 2024
•    74e SMN Bressols 2024
•    99e SMN Bergerac 2024
Hiermee werd ze Asduif over 3 jaar bij de Stichting Marathon Noord. Tussen deze prijzen zaten prijzen in sector 3 van o.a. de 72e nationaal Cahors 2023 tegen 3.779 duiven en de 113e nationaal Bergerac 2023 tegen 7.957 duiven.

De vader van ‘De Marathonduivin’ is ‘De 09’. Hij won de 1e NPO Cahors in 2017 en diverse andere mooie prijzen. Hij is een kruising tussen het soort van Eijerkamp (van de Black Giant) en het oude soort Bakker-Brukman. De moeder is een geleende duivin van Henk en Ruben Bakker. Deze duivin komt uit de Bakker-Brukman duif, die teruggehaald uit Engeland, met een dochter van de Cahors-duif van Henk de Bree.

Het Seizoen
De start van het seizoen wordt in Soest gemaakt met 21 vliegduiven. Daar heeft Frans Peter er nu nog 17 van over. Daarnaast heeft hij een stuk of 4 duiven, waar hij niet mee vliegt, maar waar hij alleen een paar jongen uit kweekt. Frans Peter kweekt alleen uit de beste vliegduiven en kruist die weleens met jongen die hij (door ruiling) bijhaalt uit goede duiven van andere liefhebbers. De goede nakomelingen van deze groep worden weer teruggezet op de eigen stam. In het begin van het seizoen kweekt Frans Peter 14 tot 16 jongen voor zichzelf en na het seizoen komen uit de beste duiven er nog een paar bij.

Dit jaar heeft Frans Peter op 29 maart gekoppeld. De beste vliegduiven brengen geen jongen groot. Ze mogen een dag of 10 broeden en worden dan gescheiden. Ze worden na een ongeveer een maand gekoppeld, zodat ze op een volgend nestje naar de eerste grote vlucht gaan. In het voorseizoen worden deze betere vliegduiven een week of 4 op weduwschap ingespeeld. Ze gaan vanaf het begin mee. Op de dagfond worden ze niet gespeeld. Ze gaan alleen met de eigen vereniging mee. De jonge duiven worden op de taartvluchten gespeeld, die in Huissen worden georganiseerd. De duiven leren zo vanuit het Zuidoosten richting Soest te vliegen. Ze schieten op deze manier niet snel door en daar hebben ze als oude duif profijt van.

De verzorging
Bij Frans Peter krijgen de duiven in de winter en voorseizoen voer van Van Robaeys en Matador. In het voorseizoen is dat een mengeling van rui- en kweekvoer. In het vliegseizoen wordt er overgeschakeld op Beyers en wel de twee Premium Jellema-mengelingen (Basis en Power). Naast het voer krijgen de duiven pinda’s en hennep. Dit laatste zit in een soort eigen gemaakte allerhande-mengsel. Hier zit verder pikkoek, P40, snoepzaad, drie soorten mineralen, grit en roodsteen in.

Medisch gezien geeft Frans Peter in het vliegseizoen om de drie of vier weken BS en soms iets voor de luchtwegen als het warm weer is. Verder geeft hij louter natuurproducten zoals Turbo Desinfect en Forte Vita (Travipharma) en vitaminen van Vincent Schröder waar ook elektrolyten in zitten.

Tot Slot
Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? Frans Peter: ‘Marathon Noord vind ik een mooie competitie. Daar richt ik me op. Deze drie vluchten, klassiekers, zijn belangrijker dan de andere 3 NPO-vluchten voor mij.’
Frans Peter Brukman uit Soest heeft over de jaren 2022-2024 de Beste Duif op de Middaglossing bij de deelnemers van de Marathon Noord. Van de 9 mogelijkheden won zij 8 prijzen. Een hele goede stabiele duif waar hij op kan rekenen.

Frans Peter heeft de gedachte om haar volgend jaar op Barcelona te spelen. Of dat verstandig is, kun je pas achteraf zeggen. Wijlen mijn achterbuurman Jan van Laar speelde eens zijn beste duif op de middaglossing op een zware Barcelona en won de 79e nationaal.
Maar niet iedereen kan zo’n succesverhaal vertellen. Wat Frans Peter ook gaat beslissen; Zijn ‘Marathonduivin’ is nu de Asduif op de Middaglossing van onze mooie Marathon Noordcompetitie. Nogmaals gefeliciteerd Frans Peter en we gaan elkaar weer zien … bij leven en welzijn !!!

Auteur
Jaco van Nieuwamerongen

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


woensdag 1 januari 2025
Start inschrijving voor het nieuwe seizoen 2025