Comb. In den Bosch, Weurt, 2e Kampioen en Duifkampioen Middaglossing SMN
Ze bestaan nog … duivenliefhebbers die het volledige NPO-programma zoveel mogelijk spelen. Het komt niet vaak voor dat deze liefhebbers tussen de kampioenen van de marathon staan in een grote sterke competitie. In 2024 is zo’n bijzondere liefhebber 2e Kampioen Middaglossing van Stichting Marathon Noord geworden. We hebben het hier over de Comb. In den Bosch uit Weurt, een plaatsje onder de rook van Nijmegen. Deze Combinatie bekroont een sterk seizoen op de NPO-marathonvluchten met een mooi kampioenschap in een sterke competitie, wat de Marathon Noord is. Hun ‘124’ werd daarbij Duifkampioen van Marathon Noord. Deze duif zorgde in zijn eentje voor twee mooie kampioenschappen.
De liefhebbers
De combinatie In den Bosch bestaat uit vader Cor (62 jaar) en zijn Boyd (32 jaar) uit Weurt. Dit plaatsje nabij Nijmegen herbergt meerdere goede liefhebbers. Ook marathontoppers Theo en Bernard Burgers wonen in dit kleine dorp. Cor werkte vroeger in de beveiliging, maar is al een aantal jaren afgekeurd. Boyd werkt in de nieuwbouw. De duivensport gaat bij de familie In den Bosch van vader op zoon. Boyd heeft vanaf 2005 zelfstandig met de duiven gevlogen, maar de laatste jaren spelen ze samen. Boyd speelt met de snellere duiven op het gewone programma en Cor heeft de marathonduiven onder zijn hoede.
De duiven zijn van veel hokken afkomstig. Het gaat om kwaliteit en die worden met elkaar gekruist. Voor het korte werk komen de duiven van de Comb. Martens uit Weurt, Hein Willems uit Nijmegen en Peter van Vulpen uit Millingen a/d Rijn. Verder bestaat de basis uit nakomelingen uit ‘de 165’ van het eigen soort. Deze duif presteerde geweldig en kweekt dat ook zo door. Voor de marathonvluchten hebben Cor en Boyd vooral duiven van Marcel Jansen uit Ewijk, aangevuld met duiven van Johnny Willems uit Ewijk, Wim Peer uit Millingen a/d Rijn, Gerrit Veerman uit Volendam, Dennis Steeghs uit Uden, Heikamp-van Doorn uit Zetten, wijlen Theo Koenen uit Nijmegen, Theo en Bernard Burgers uit Weurt, Ruud Wienen, Beuningen en Nico Jan Koenders, Westervoort.
In de tuin staat 20 tot 25 meter duivenhok. Het hok moet droog zijn en warm zijn en vooral blijven. Bij extreme warmte wordt er gewerkt met extra verluchting via de ramen.
Meer dan de helft van de hokaccommodatie is voor de marathonduiven. In de hokken is er ook ruimte voor kwekers. Dit zijn 16 kweekkoppels voor het korte werk en 16 koppels voor de marathon. Voor de grote fond worden zo’n 50 jonge duiven gekweekt. Deze jongen worden gespeeld op de jonge duiventour. Op de marathonvluchten wordt gespeeld met 20 doffers en een paar duivinnen.
De duifkampioen van Marathon Noord
De beste duif op de Middaglossing in 2024 is ‘de 124’ van 2020. Deze doffer won in 2024 in de Marathon Noord:
• 7e St. Vincent (12e nationaal tegen 3.023 duiven)
• 10e Bressols (31e nationaal tegen 4.317 duiven)
• 24e Bergerac (44e nationaal tegen 8.501 duiven)
Hiermee werd ‘de 124’ duifkampioen en werden Cor en Boyd 2e Kampioen op de Middaglossing.
De vader van ‘de 124’ komt van Johnny Willems uit Ewijk. Hij is soort van ‘De Tap’ van Johnny’s broer Ton. De moeder komt van Marcel Jansen uit Ewijk. Deze duivin komt uit de 1e nationaal St. Vincent van Marcel met de goede lijn van Piet Eeuwes (‘De Barcelona’).
Als jaarling kwam ‘de 124’ gewond thuis door een aanval van een roofvogel. Een tijdje werd gekeken of hij op wilde knappen. In die periode werd zelfs overwogen om hem op te ruimen. Hij knapte goed op en dat werd zijn redding. Bijzonder dat juist deze duif in de laatste seizoenen zo goed presteerde.
Rondom huis is hij een bijzondere trainer. Hij vliegt dan op zijn eigen gemak en los van de koppel. Dit doet hij als hij in vorm komt.
Hij werd in 2024 3e Beste Marathonduif van Nederland en in 2023 won hij ook al de 39e nationaal Bergerac tegen 7.957 duiven.
Het seizoen
In de eerste week van december wordt er gestart met de kweek. De vliegduiven brengen dan de jongen groot van de kwekers en beste vliegers. Hoe er gekoppeld wordt, is ieder jaar verschillend. Cor en Boyd zijn voor de marathon nog zoekende wat de beste combinaties zijn. Er komen ieder jaar ook wat jongen van Marcel Jansen (Comb. Jansen-Spaan) hun kant op. Na de vroege ronde worden de vliegers gescheiden en worden de vliegdoffers in het donker gezet. Vanaf begin februari gaan de vliegers los. Ze moeten dan zo snel mogelijk naar binnen vanwege roofvogels. We raken er in die periode wel enkele duiven kwijt aan de kromsnavel. Alleen de oude duiven worden verduisterd.
Ze gaan vanaf het begin van het seizoen gelijk mee. Na het opleertraject gaan de oude marathonduivenduiven drie grote vluchten mee. De jaarlingen gaan naar een paar dagfondvluchten en dan naar Bergerac. Tussen de marathonvluchten door worden ze zelf gelapt naar Oss of Beers. Het marathonprogramma wordt afgewerkt met 20 doffers en een paar duivinnen.
Dit jaar waren de duiven vanaf het begin tot het eind van het seizoen in goede doen. Van de eerste tot de laatste marathonvlucht is er goed gepresteerd.
De verzorging
De duiven krijgen voer van verschillende merken. Voor de grote fond is het vooral vetrijk voer. Ze voeren voer van Versele Laga, Marador (2 soorten), Koopman All-in One van Beyers, Beyers Premium Jellema en snoepzaad. Ze voeren de duiven volle bak. Daarbij worden ook pinda’s bijgevoerd.
Medisch worden een paar dingen gedaan, zodat de duiven ‘schoon’ aan het seizoen beginnen. Na het afzetten van de jongen krijgen de vliegers 3 dagen iets tegen ornithose. Daarna krijgen ze 3 dagen iets tegen het geel. Daar moeten de duiven het mee doen. Cor en Boyd doen ook niet aan controle bij een dierenarts. Bij warm weer krijgen de duiven weleens een dagje BS.
De Beleving
Wat is jullie kracht dat jullie dit sterke seizoen hebt gehad? Cor: ‘Na een periode van ziekte en veel ziekenhuisbezoeken heb ik dit jaar de duiven weer goed kunnen verzorgen samen met Boyd.’
Hoe beleven jullie de duivensport? Cor en Boyd: ‘Intens en met veel plezier. Boyd verzorgt de duiven 4 tot 5 uur per dag de duiven na het werk. Cor is de hele dag met kleine tussenpozen met de duiven bezig.
Als het nodig is, is er altijd hulp genoeg van duivenvrienden, vooral tijdens de ziekenhuisbezoeken van Cor.
Van onze hobby vinden we alles prachtig: verzorgen, kweken en vliegen. We doen veel in de club tot het organiseren van de tentoonstelling toe.
Er zijn altijd verbeterpunten in de duivensport. Zo kan bij enkele collega-duivenliefhebbers de gunfactor wel verbeterd worden.
Tot slot
Hebben jullie nog iets bijzonders meegemaakt met de duiven dit afgelopen seizoen? Cor: ‘Ik ben iedere nacht opgebleven voor ‘de 124’ bij de vluchten dat hij meegeweest is. Hij was er steeds! Deze duif heeft ons zoveel gegeven dit jaar en ook op Bergerac 2023. Dat is heel bijzonder en daar zijn we heel blij mee!’
Het is echt een bijzondere duif met prachtige prestaties. Cor en Boyd, ik wil jullie, ook namens Mike nogmaals feliciteren met het Duifkampioenschap en het 2e Kampioenschap op de Middaglossing! Kampioenschappen om trots op te zijn! Hopelijk tot een volgende keer.
Auteur
Jaco van Nieuwamerongen