Combinatie van der Plas, Rijnsburg zijn de Middaglossing kampioenen van 2024 en winnaars van Toppigeons Supercup 2024.
Wat een jaar heeft deze combinatie gehad. Naast het Middaglossingskampioenschap en de Toppigeons Supercup hebben ze ook nog eens de 2e duifkampioen op de middaglossing en 4e in het Travipharma Criterium der Azen Ochtendlossing en 9e Travipharma Criterium der Azen middaglossing in 2024. Dus reden te meer om eens een bezoek te brengen aan deze combinatie.
De combinatie Allerlei
De combinatie bestaat uit Wim en Tiny. Wim is net 2 jaar gepensioneerd en doet nu het grootste deel van de verzorging. Voor de pensionering deed Tiny veel aan de duiven als Wim aan het werk was. Ze zijn beide zeer gepassioneerd met de duiven bezig en genieten hier enorm van.
De duiven wonen op ongeveer 10 meter hok, welke verdeeld is in diverse hokjes. Een hok voor de jongen, een hok voor de weduwnaars, een duivinnenhok en een hok waar in 2024 de kwekers en de nestduiven zaten. Deze staan op een zeer efficiënt ingericht erf in een 70 jaren woonwijk van Rijnsburg. Ze zijn 2024 begonnen met ongeveer 25 jaarlingen en 35 oude duiven. Eén hok dus op totaal weduwschap en 1 hok op nest. Dit laatste was voor het eerst en voor het laatst, want dat is totaal niet bevallen. Er werden wel vroege duiven gedraaid zoals op Perpignan, maar voor hun doen werden er vooral in het begin te veel duiven verspeeld.
Als weduwschapspeler is men verwend met het feit dat de duiven altijd de mand in kunnen, maar met nestduiven moet je rekening houden met het leggen van de duivinnen, neststanden, broedmachine e.d.
De weduwnaars zijn eind maart gekoppeld en na doodbroeden op weduwschap gegaan. De nestduiven zijn gekoppeld en na de eieren weer uit elkaar gehaald. Deze zijn dus gescheiden ingevlogen en toen in kleine groepjes gekoppeld naar hun 1e Marathonvlucht. En daarna is door middel van een broedmachine ervoor gezorgd dat de tweede vlucht op een jong gevlogen kon worden.
Voordat de duiven bij elkaar gezet zijn, is alles onderzocht door de dierenarts. Dit gebeurt ook nog een keer voor de eerste Marathonvlucht. Komt er dan wat uit, wordt er natuurlijk naar gehandeld. Zit er ergens in het seizoen een weekend dat er niet wordt ingekorfd, dan krijgen de duiven in die weken allemaal een geelpil. Niet alle ZLU vluchten worden ingekorfd, dus die week zit er tussen.
Verder krijgen de duiven bij thuiskomst druivensuiker in het water en ze gebruiken LTW van Beute.
De opleiding van de jongen bestaat uit ongeveer 3x meegeven met de opleervluchten van afdeling 5 door de week. Als jaarling krijgen ze dan gewoon de programmavluchten, een paar dagfondvluchten en Bergerac. De oude duiven gaan als het kan tot en met de eerste dagfond mee. En dan zo nu en dan een vlucht om ze in het ritme te houden.
In het begin van het jaar krijgen de duiven Gerry Plus. Daarna wordt er overgeschakeld op de Variamax in combinatie met Zoontjes. Als de vlucht voor een duif eraan komt, wordt deze in het broedhok opgevoerd. De duiven op totaal weduwschap worden niet gerouleerd. Duivinnen komen door de weeks gewoon in hun eigen hok binnen en tijdens de vluchten komt alles in de hokken binnen met de bakken.
De duiven die het deden voor de combinatie
Allereerst de duif die de 2e kampioensduif Middaglossing 2024 is geworden en ook 2e Asduif Marathon van Nederland, de 20-291. Deze blauwband weduwnaar kwam dit jaar 3 keer zeer vroeg in de morgen… St. Vincent om 04.50 uur met de 24e nationaal S2 (16e SMN), Cahors/Bressols 05.07 uur met de 15e nationaal S2 (23e SMN) en op Bergerac om 06.04 met de 7e nationaal S2 (2e SMN). Deze prachtige blauwe doffer komt uit een zoon van Der Jan x dochter Red Cloud. In deze vader zit het soort van Piet van Alphen (van Geel) en Freek Knetsch. De moeder komt rechtstreeks van Jacky de Bruine en is een dochter van de Luca.
Voor de middaglossing was er ook nog een krasbonte broer van de 20-791, de 20-788. Die was er op St.Vincent al om 04.19 en speelde de 15e nationaal S2 (16e SMN). En op Bressols was deze er ‘pas’ om 07.37 voor de 211e nationaal S2 (121e SMN). Dus 2 topdoffers die veel punten binnenharken voor het middaglossingskampioenschap en de Supercup. 5 van de 6 getekenden werden gedraaid op de Middaglossing.
Op St.Vincent werden 9 duiven ingezet waarvan er 7 prijs speelden. Bressols 4 duiven mee, 3 prijs en 23 duiven mee en 8 prijs.
Voor de ochtendlossing geldt precies hetzelfde. Alleen werden hier 5 verschillende duiven gebruikt.
Op Agen speelde de 2-475 de 21e bij SMN. Deze weduwnaar komt uit een doffer van de Jan Hommes en Znn uit de Milano x Dochter Jannie keer een duivin van JJ. Knetsch uit Katwijk. De 2-464 speelde de 52e bij SMN. Dit is een 100% Gebroeders Limburg doffer gekweekt uit 2 rechtstreekse Limburg duiven. Vader komt uit Donald Duck x dochter Vale Superkweker en de moeder ui Zoon Mr Limbo x dochter New Kid. Dit met 2 duiven mee.
Op Barcelona werd 1 getekende gedraaid, de 9-991. Dit is een 100% van Alphen duivin. 6 duiven mee en 2 gedraaid in de uitslag. De 991 is ook een nestduivin.
Op Perpignan werden 4 duiven ingekorfd en de twee getekende gedraaid. Deze broer en zus werden op het nest gespeeld en wonnen de 30e en de 55e bij SMN. De vader van deze twee is een duif van Jan Hommes en Znn uit een doffer van Marlon Kok x dochter Golden Boy. De moeder is weer een 100% van Alphen duivin.
Wetenswaardigheden
In het verleden heeft men konijnen gehad en daarmee gefokt. Die ervaringen zijn meegenomen in de duivensport. Toen ze begonnen zijn ze naar Jan Selhorst gegaan, een liefhebber die keihard speelde op een hok met 12 koppels. Daar was de selectie hard en daarvan werden de slachtduiven meegenomen en daarmee gestart. Het bloed was goed… twee jaar laten speelden ze al een 2e nationaal St. Vincent.
De naam van der Plas kwamen wij al tegen bij Jan Hommes en zijn zonen. Die waren er als de kippen bij toen er enorm werd uitgehaald op Barcelona. Nog steeds zijn er goede contacten met deze mannen. Ook geldt dat voor Jacky de Bruine.
René en ik zijn weer op een geweldig hok geweest. Klein hok, mooie compacte imponerende duiven en vooral hard spelend. Mooi dat in onze competitie dit soort liefhebbers het kunnen winnen van liefhebbers met veel meer ruimte en duiven. Een relatief simpel systeem, gewoon inkorven bij de vereniging wat de afdeling aanbiedt en niet overal en nergens inkorven.
Het was ons een genoegen om kennis te maken! Tot in Doetinchem !
Auteur
Arjan van Gent