Sil van Vliet uit Ter Aar wint Barcelona 2024 met Dancing Queen
Wanneer je aan liefhebbers van de Marathon vraagt welke vlucht zij graag willen winnen is het antwoord voor 9 van de 10 Barcelona. In 2024 was het de snelste editie ooit met zelfs dus een duif in Midden-Nederland op bijna 1198 km op dezelfde dag!
Wij zijn op bezoek in Ter Aar, wat bij Alphen aan de Rijn ligt, ongeveer 30 km onder Amsterdam.
Sil van Vliet
25 jaar en werkend in de buitendienst van het waterschap. Ook helpt hij bij Gerard en Bas Verkerk met het allerlei werkzaamheden op de vrijdag en de zaterdag. Alleen als Sil duiven mee heeft op middag- en ZLU vluchten wacht hij zijn eigen duiven op. Buiten deze vluchten om ligt de zorg op zaterdag over de thuiskomende duiven in handen van zijn vader.
Voor de duivensport is Sil een jeugdlid, maar boekt al jaren super resultaten op de Marathon. In 2023 was het reeds Keizer op de Grote Fond bij de ZLU en won hij de West Europese Marathon. Die winter heeft hij nieuwe tuinhokken gebouwd met rennen ervoor van 14 meter. De hokken zijn gebouwd naar het doos principe. Daar zijn in 2023 de jaarlingen op geplaatst en met de overjarige duiven is hij blijven vliegen van de zolder boven de schuur. In 2024 zijn alle duiven of naar de kweek of naar de nieuwe hokken in de tuin verhuisd. De overwinnaar is dus overgewend naar de tuinhokken.
De aankomst en de winnares
Sil had geen duiven meer verwacht in de avond nadat hij de meldingen had bekeken en was dus naar bed gegaan om de volgende morgen er weer vroeg en monter te gaan wachten. Hij werd wakker van zijn telefoon met de melding dat er duif was geconstateerd van Barcelona om 22.44 uur. Dus uit bed en in zijn onderbroek, door de stal en door de grote tuin, een sprint naar het hok waar de duif zat.
Dancing Queen is een duivin van 2021 en won in 2023 de 19e nationaal Perpignan. Ze werd gespeeld op een jong van 8 dagen bij inkorving. Voor Sil is dit de mooiste stand om zijn duiven de reismand in te laten gaan.
De vader, Atilla, is een zoon van de 1e nationaal Bordeaux van Jac van de Bosch uit Hengstdijk. De moeder, Turbo Overwater, is een dochter 1e nationaal Dax, Miss Turbo Dax,maal de Suizer van AP Overwater. 1e nationalen kweken 1e nationalen.
Allerlei
Sil wil graag de verzorging van de duiven zo simpel mogelijk houden, want dan maakt hij de minste fouten.
Er werd in 2024 gestart met 50 koppels duiven, waarvan 30 koppels jaarlingen.
Eind november worden veertien koppels kweekduiven bij elkaar geplaatst. Hierna wordt er rond kerst de vliegduiven gekoppeld. De vliegduiven brengen maar 1 ronde jongen groot. Hierna zijn de duiven weer gescheiden en wekelijks op weduwschap ingespeeld. De kwekers worden na een ronde jongen omgekoppeld.
De duiven hebben sinds 2019 geen geelkuur meer gehad. De duiven worden 1x per jaar door de dierenarts gecontroleerd en als er dan wat is dan handelt hij ernaar. In 2023 waren Marseille en Narbonne wat mindere vluchten en hadden duiven wat bruine dopjes. Toen heeft hij 3 dagen het hele hok gekuurd tegen ornithose, waarna Perpignan weer prima ging.
De duiven krijgen als basis het voer van Embregt-Theunis. Hij vult het voer aan met een P40 en diverse soorten grit. Hij denkt dat de duiven stress krijgen van het steeds afwisselen van voer. Er is altijd voor aanwezig op de hokken. Dus het hele jaar door hetzelfde voer in de bakken.
De afdelingen met broedhokken zijn wel anders dan anders. De broedhokken staan in een U-vorm en ook heeft Sil her en der broedholen hangen in de hokken.
De jonge duiven worden worden gelijk met de jonge duivenvluchten aan de tand gevoeld. Ze gaan mee tot aan de laatste jonge duivenvlucht. Om dit te bewerkstelligen verduisterd Sil wel de jongen tot aan de laatste dag.
Epiloog
25 jaar en dan dit soort uitslagen met de duiven maken op de Marathon. Dan moet je erg goed met duiven om kunnen gaan en toch meer zien dan anderen. In het NP Orgaan van weleer schreef Wim Polman altijd… Ne goeie is een droom… nou Sil lijkt wel een heel hok vol goeie te hebben…
Auteurs
Arjan van Gent en Pieter Vreeling