De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Mark van den Berg uit IJsselmuiden wint razendsnelle St. Vincent 2024 bij SMN.

Geplaatst: 22-6-2024

Mark van den Berg uit IJsselmuiden wint razendsnelle St. Vincent 2024 bij SMN.

In het weekend waar de 24 uur van Le Mans werd afgewerkt onder barre weersomstandigheden werden de duiven in St. Vincent gelost om 14.00 uur op de zaterdag. De duiven op de dagfond maakten her en der op deze zaterdag meer dan 2000 mpm. De voorspellingen waren dusdanig dat er een zeer snelle vlucht verwacht werd. En dat werd het ook. 
 

De liefhebber
Mark, inmiddels 43 jaar, is geen onbekende in onze sport. Van 2006 tot en met 2013 heeft hij met zeer veel succes Marathon gespeeld. Meerdere nationale overwinningen en ook bij Marathon Noord won hij in 2009 Montauban en in 2011 werd hij 3e kampioen Middaglossing.
In 2013 heeft hij de overstap gemaakt naar de dagfond en zijn de marathonduiven van de hand gedaan. Een groot deel van de kwekers zijn bij plaatsgenoot Harry Kalter op het kweekhok gezet met het plan voor Harry om ermee door te gaan en als Mark ooit weer naar de marathon wilde gaan een mooi begin zou hebben. Hier is het gezamenlijke kweekhok ontstaan waar beide heren nu nog met veel succes gebruik van maken.  Ze spelen in een soort combinatie, gezamenlijke plannen worden gesmeed, maar wel beide de vliegers op eigen adres. Harry op de ZLU en Mark meer op de middaglossing.

In 2020 zijn de eerste Marathonduiven weer op het hok gekomen, waaronder de winnares. Na toch ook mooi 5x een 1e NPO te hebben gewonnen op de midfond/dagfond werd in 2021 er definitief afscheid genomen van het programmaspel en is het hok nu helemaal bevolkt met marathonduiven uit bovengenoemd kweekhok.

Hok en verzorging
De duiven worden gespeeld op een hok van ongeveer 10,5 meter. Daarnaast is er nog een ren voor late jongen. Er is gestart met 44 koppels vliegers waarvan ongeveer 50% jaarling is. Hij probeert zoveel mogelijk de oude duiven bij elkaar op 2 afdelingen te plaatsen. Hij kan zich dan op deze duiven focussen.

Alle vliegduiven zijn ½ januari gekoppeld. De kwekers worden dan ook gekoppeld en op deze manier krijgt hij in één keer een mooie ronde jongen op de jonge duivenhokken. Tevens kan hij zien hoe de duiven reageren op het nest. Op welke stand er een gedragsverandering te zien is. Deze worden genoteerd en daar wordt in het vliegseizoen gebruik van gemaakt.

De duiven worden na het eerste nest gescheiden en op totaal weduwschap ingespeeld. Het koppelen gebeurt in 4 ploegen. Dit om de duiven op hun favoriete stand naar een vlucht te brengen.

Tot ongeveer 250 kilometer wordt er Vanrobaeys relax gevoerd. Daarna wordt er overgeschakeld op Dynamik van hetzelfde merk. Voor de vluchten wordt er opgevoerd in potjes in de broedbakken met een vetrijke mengeling van Vanrobays.

De duiven gaan normaal gesproken mee met de vereniging, maar in het uitdagende jaar 2024 is er ook gebruik gemaakt van de diverse opleermogelijkheden in bijvoorbeeld Giesbeek en Sibculo.

De huidige stam is opgebouwd uit duiven van Nico Volkens / Peter Bruinenberg (Volkens/Vertelman) / 621 Jacobs / Verweij de Haan / Marlon Kok + eigen oude lijnen van Harry (Goeie Rooie lijn) en oude lijnen van Mark vooral ook via Frank Zwiers.

Ook heeft hij een aantal echt knappe van Piet Westerlaken (o.a. 2e Nat. Ruffec ochtendlossing vorig jaar)

De winnares Ice Queen
De winnares was gekoppeld en zou qua planning prima op eieren komen. Echter de eieren werden kapot gevonden onder haar favoriete schapje. Mark heeft alles in het werk gesteld om haar toch aan het broeden te krijgen, eieren in de schaal in het broedhol, warme eieren, een klein jong allemaal zonder resultaat. Toen heeft hij haar broedbak half gezet en de doffer weggehaald. Normaal zou een duivin dan snel aanlopen met een andere doffer, maar dat deed Ice Queen niet. De dag voor de inkorving is de doffer weer teruggezet op het hok en is er wat nestmateriaal in het hok gelegd.  Ze was al een keer in de nacht gekomen van Libourne en heeft ook al een 4e Bordeaux NPO gespeeld. Vandaar dat ze toch als 1e getekende de mand in ging.
De naam Ice Queen dankt ze aan haar lastig te lezen gedrag, veelal stoïcijns, maar zit wel altijd strak en gezond.

Vader van deze duivin is Blue White Terror, een 100% Nico Volkens doffer uit Red Terror x Callas, 1e asduif Barcelona over 4 jaar bij de ZLU. Moeder is een zus van de Vale Barca van Nico de Fouw, Asduif Barcelona over 3 jaar bij de ZLU.

Aankomst
Het hele verhaal kunt U zien op ons Youtube kanaal en ook via deze link. Mark vertelt mooi dat Ice Queen na enige overtuigingskracht en aandrang van Mark toch geconstateerd werd. Totaal is hij een kleine 20 minuten bezig geweest om de duivin binnen te krijgen.  Mark had 7 duiven mee en 6 spelen daarvan prijs. Hij had 14 duiven gepland voor St. Vincent, maar vanwege de weersverwachtingen zijn de andere 7 ingekorfd voor Pau. 

Epiloog
De overwinning wordt opgedragen aan, de veel te vroeg in 2022 overleden broer van Mark, Henri. Elke dag wordt Henri nog gemist in de familie en hij had zeker genoten van deze overwinning op de Koninginneklassieker St. Vincent. Een overwinning met een lach en een traan…

 

Auteur
Arjan van Gent

Uitslag St. Vincent 2024

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 23 juli 2024
Inkorven Bergerac
vrijdag 26 juli 2024
Lossing Bergerac gepland
maandag 29 juli 2024
Inkorven Perpignan
vrijdag 2 augustus 2024
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >