De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Wim Peer, Millingen, heeft de Duifkampioen over 3 jaar bij Stichting Marathon Noord

Geplaatst: 10-12-2023

Wim Peer, Millingen, heeft de Duifkampioen over 3 jaar bij Stichting Marathon Noord

Twee jaar geleden was de grote kampioen van de Middaglossing bij de Marathon Noord Wim Peer uit Millingen aan de Rijn. Dat jaar hebben we een groot verslag geschreven over deze sympathieke kampioen. Het kampioenschap werd behaald door twee duiven die beiden afstammelingen waren van Wims kweekmoeder, zeg maar rustig de stammoeder van zijn duiven. Het was ook nog eens een koppel. De rode duivin was een kleinkind van deze geweldige vererver en de blauwe doffer was een zoon van dezelfde kweekduivin. Nu, twee jaar later, is deze blauwe doffer, de 1e Duifkampioen over de jaren 2021, 2022 en 2023 van de Marathon Noord. Hij heeft bijna twee vluchten voorsprong op de nummer twee van Wim en Michel Evers uit Didam en ruim twee vluchten voorsprong op de nummer drie van Auke Heidstra uit het Friese Rotteval. Het gaat om ‘De 402’ van Wim Peer, die in drie jaar alle 9 vluchten prijsvloog en daar zaten diverse kopprijzen bij!

De liefhebber
Wim Peer, inmiddels 76 jaar, heeft in zijn werkzame leven voor zijn pensioen in de kassenbouw gezeten. Ook in de jaren dat hij van zijn pensioen kan genieten is hij nog actief. Hij verzorgt de kranten in zijn regio. Stilzitten is niets voor Wim.
Hoe begon je duivensportloopbaan, Wim? Onze Kampioen van de Middaglossing: ‘Mijn broertje (toen 8 jaar) had duiven en toen ben ik (10 jaar) vrij snel ook begonnen en zijn we samen de duiven gaan verzorgen. Dat was achter ons ouderlijk huis in Huissen. In 1969 verhuisde wij naar het ouderlijk huis van mijn vrouw en daar kon ik gelukkig weer met duiven beginnen. Na wat kleine omzwervingen heb ik sinds vijf jaar de duiven op een nieuw adres. Ik kon mijn duiven plaatsen in een hok achter het huis van een liefhebber die moest stoppen vanwege zijn gezondheid. Dat is 50 meter van mijn huidige huisje. Dat is heel praktisch en ik ben er ook heel blij mee. Ik heb tegelijkertijd in hem een vaste supporter tijdens het wachten op de duiven.’
 

Verzorging en visie
Als je met Wim over duiven praat, merk je dat hij een duidelijke visie heeft. Hij houdt vast aan een bepaald patroon, probeert dingen uit en houdt vast aan manieren van verzorgen die succesvol zijn en laat werkwijzen vallen die niet tot verbetering leiden.
Eén van de succesvolle werkwijze is het in de ren laten verblijven van de duiven in de winter. In de vroege ochtend gaan ze naar buiten en voor het donker worden ze binnen gelaten en krijgen ze water en voer. In de begin jaren trokken enkele duiven dit systeem niet. Zij vielen er tussenuit. Na 3 of 4 jaar kon elke duif tegen deze methode en waren er geen afvallers meer. Zijn stam was sterker geworden en kunnen beter tegen een stootje.

De duiven worden half maart gekoppeld. Ze mogen als koppel een koppeltje jongen grootbrengen. Als het seizoen start gaan ze wekelijks mee met de afdeling. Hun verste vlucht in de voorbereiding voor de oude duiven is ongeveer 350 km lang. Vervolgens worden ze in ploegjes gespeeld op St. Vincent, Dax en Bergerac en de kleinere vluchten tussendoor. De jaarlingen krijgen de dagfondvluchten en gaan dan naar Bergerac. Bij huis trainen de duiven tweemaal per dag een half uur. Wim: ‘Niet langer, want als ik de vlag na een half uur weghaal, weten ze niet hoe snel ze binnen moeten komen.’ De duiven worden voor de marathonvluchten ingemand in Weurt bij Nijmegen.

Voor de verschillende lange fondvluchten worden de duiven op een mooie neststand gezet. Favoriet is een stand van 5 dagen jongen. Zowel duivinnen als doffers doen het goed op deze stand.
In het vliegseizoen krijgen de duiven voer van Versele Laga. De mengeling is Gerry Plus, een eiwitarme mengeling. Naast dit voer krijgen ze snoepzaad en pinda’s. Bij thuiskomst krijgen de duiven Turbo Deseffect van Travipharma in het water.

Duifkampioen over drie seizoenen 2021-2023
De Duifkampioen over drie seizoenen (2021, 2022 en 2023) is ‘De 402’ van Wim Peer. Deze doffer is een zoon van zijn stammoeder.

Hij won de afgelopen drie seizoenen de volgende prijzen bij de Marathon Noord:
•    88e St. Vincent 2021 (228e nationaal tegen 2.714 duiven)
•    3e Dax 2021 (4e nationaal tegen 2.357 duiven)
•    39e Bergerac 2021 (386e nationaal tegen 10.283 duiven)
•    21e Libourne/Bergerac 2022 (73e nationaal tegen 2.796 duiven)
•    19e Cahors 2022 (28e nationaal tegen 3.675 duiven)
•    164e Bergerac 2022 (740e nationaal tegen 7.488 duiven)
•    20e St. Vincent 2023 (48e nationaal tegen 2.650 duiven)
•    14e Cahors 2023 (20e nationaal tegen 3.779 duiven)
•    189e Bergerac 2023 (1.238e nationaal tegen 7.957 duiven)
Wat een geweldige erelijst van een waanzinnige doffer!

Wijsheid van een topper
Als verslaggever is het goed om de geïnterviewde zelf te laten praten. Dan komen er leuke anekdotes en stellingen naar voren … tenminste als je iemand tegenover je hebt die wat te vertellen heeft. Zo’n man is Wim wel. Zo vertelde hij dit: ‘Ik denk nog weleens aan vroeger. Toen sprak ik regelmatig een goede oudere liefhebber: Je moet nooit jonge duiven africhten met oosten wind. Hoeveel liefhebbers doen dat toch en jammeren dan dat ze de helft of meer van hun jongen kwijt zijn. Hij vertelde ook: Niet te veel voeren, daar worden de duiven niet beter van. Nu zeg ik zelf: een goede duif vreet uit zichzelf niet te veel. Hij eet wat hij nodig heeft en stopt met eten.
Ik ben ook van mening dat duiven die met een hoge snelheid vroeg thuis kunnen komen, vaak je toppers zijn. Deze duiven hebben een goed oriëntatievermogen en dat is één zo niet dé belangrijkste eigenschap van een duif.

Tot Slot
Hoe komt een goed seizoen tot stand? Onze topper uit Millingen: ‘De kracht van een sterk seizoen: De duiven moet je goed bestuderen. Weten hoe een duif in zijn vel zit. Dus op tijd spelen of thuis houden. Een goede verzorging, goed hok en goede duiven. Dan lijkt het vanzelf te gaan, maar je moet scherp zijn en blijven.’
Dat laatste kan ik alleen maar onderschrijven. Je kan de minste afleiding hebben en er ontgaat je iets wezenlijks.

Wim, ik wil je nogmaals van harte feliciteren met je geweldige topduif, ‘De 402’, die met afstand de Beste Middaglossingsduif is van de Stichting Marathon Noord over de laatste drie seizoenen.

Auteur
Jaco van Nieuwamerongen

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 2 maart 2024
28e Voorjaarsbeurs 2024
Lees meer >
zondag 3 maart 2024
28e Voorjaarsbeurs 2024
Lees meer >
zondag 21 april 2024
Grote Jubileum Zaalveiling speenklare jongen 2024
Lees meer >
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >