Piet Eeuwes, Huissen, Duifkampioen over 3 jaar op de Ochtendlossing Stichting Marathon Noord 2023
De duifkampioen over drie jaar is een stabiele topduif, die over meerdere jaren zijn of haar sporen heeft verdiend. Als een duif in twee jaar zoveel punten haalt, dat het genoeg is om duifkampioen over drie jaar te worden, dan weet je dat je te maken hebt met een fenomenale duif. Dat is de duifkampioen van Piet Eeuwes uit Huissen. ‘De 633’ van 2016 behaalde in 2021 en 2022 genoeg punten om de gehele concurrentie voor te zijn over de jaren 2021, 2022 en 2023.
De laatste jaren korven wij onze duiven in bij het Nationaal Inkorfcentrum van Zetten. In dit centrum spelen verschillende goede liefhebbers. Eén van deze betere liefhebbers is Piet Eeuwes uit Huissen. Hij is in het bezit van een sterk hok met duiven. Op de ZLU-vluchten pakt hij regelmatig een vaasje mee. Kortom het is een liefhebber om rekening mee te houden … zelfs meer dan dat. Jammer genoeg is na het seizoen 2023 een einde gekomen aan de duivenliefhebbersloopbaan van Piet. Piet heeft jarenlang op alle soorten vluchten met de absolute top meegedaan en de laatste jaren als specialist op de ZLU-vluchten. Hier komt helaas een eind aan, maar de mooie herinneringen aan de prachtige prestaties van de duiven zullen voor hem blijven.
De liefhebber
De eigenaar van de Duifkampioen over drie jaar bij de Ochtendlossingscompetitie van de Marathon Noord is Piet Eeuwes (78 jaar) uit Huissen. Dit stadje met bijna 20.000 inwoners ligt tussen Arnhem en Nijmegen en is onderdeel van de gemeente Lingewaard, waar ook Bemmel en Gendt bij hoort. In zijn ‘actieve loopbaan’ was Piet kweker van Gerbera’s. Hij deed dit tot 2010. Hij had een eigen kwekerij tot zijn pensioen. Zijn eerste duiven hield hij in een hokje gemaakt van sinaasappelkistjes … hij was toen een jaartje of 8 oud. Hij is ‘aangestoken’ met het duivenvirus door broers van Piets vriend. Zoals iedereen speelde Piet in die jaren het programma en hij kon met de beste mee. Hij hield er ook van om met veel duiven te spelen. Dit is nog te zien aan de meters duivenhok die hij op zijn grond heeft staan … meer dan 30 meter, die nu lang niet allemaal meer in gebruik zijn.
Rond 2010 is hij overgeschakeld op de marathon. Dit had twee aanleidingen. Ten eerste had hij een paar keer een fondduif van een andere liefhebber gekregen en die wonnen mooie vroege prijzen. Dat gaf zo’n kick, meer dan een goede uitslag op de ‘gewone vluchten’ … dat smaakte naar meer. En op het korte werk had hij eigenlijk alles al gewonnen … er moest een nieuwe uitdaging komen.
De huidige stam bestaat uit het bloed van diverse bewezen duiven. Hierbij zit een duivin van Ap Peters uit Zelhem, wat Jellema-duiven via Geert Tiemes uit Didam, en enkele duiven van Jan Janssen uit Groesbeek, Marcel Jansen uit Ewijk, Piet Heikamp en Marco van Doorn uit Zetten en van wijlen Theo van Oss.
De Asduif over drie jaar
Piet Eeuwes is in het bezit van een geweldenaar. Dit is ‘de 633’ van 2016. Deze topduivin won de laatste seizoenen de volgende prijzen:
• 4e Marathon Noord Barcelona 2022 (32e nationaal tegen 4.842 duiven)
• 15e Marathon Noord Perpignan 2022 (151e nationaal tegen 3.805 duiven)
• 24e Marathon Noord Barcelona 2021 (201e nationaal tegen 4.838 duiven)
• 52e Marathon Noord Perpignan 2021 (499e nationaal tegen 4.873 duiven)
In het jaar voor 2021 won ‘de 633’ de 2e Marathon Noord van Perpignan in 2020 (12e nationaal tegen 3.354 duiven).
‘De 633’, een duivin van 2016 komt van vaderskant uit de goede stam van Piet waar meerdere generaties goede duiven uit komen. De vader zelf won mooie prijzen op Barcelona en St. Vincent. De opa van vaderskant, ‘De Barca 788’, won o.a. de 144e en 205e nationaal Barcelona. Hij komt van Jan Jansen uit Groesbeek (soort Hagens via Van Kooten-van Bemmel). De oma van vaderskant is de 1e nationaal St. Vincent van Marcel Jansen. De moeder komt van Theo en Bernard Burgers (soort Kuipers/Schellekens en Gebr. Brugemann).
De verzorging
De duiven krijgen voer van Van Tilburg via Piet Heikamp en hij bestelt soms een pallet Wielink. Hij kiest dan voor de beste mengelingen, waar alles in zit. Deze mengelingen gaan met de seizoenen mee: De ruimengeling tijdens de rui, kweekmengeling tijdens de kweek enz. In het marathonseizoen geeft Piet pinda’s en snoepzaad extra. Snoepzaad krijgen de duiven vooral voor het inkorven, zodat ze nog een keer extra gaan drinken. Daarnaast krijgen de duiven piksteen en het mengsel uit de mineralenemmers van ‘De Patagoon’.
Medisch gezien doet Piet alleen het nodige. Hij komt zelden bij een dierenarts. Wel voor de verplichte enting natuurlijk. Piet met een glimlach: ‘Ik gaf vroeger thee met 10 soorten kruiden. Sinds ik dat niet meer doe, komen de duiven beter. Na de rui kuur ik de duiven wel twee weken met bythrill en voor het koppelen krijgen de duiven een wormkuur. Tijdens het broeden krijgen de duiven dan een geelkuur van 5 dagen en in het seizoen af en toe een geelpil of ‘de gele druppel’. Dit is een ideetje van Martin Jacobs uit Bennekom. Bij een temperatuurdaling is het goed te kuren om de koppen schoon te maken.
Ik ben heel blij met ‘de 633’. Zij heeft me mooie kampioenschappen opgeleverd, vooral in 2022.’
Tot Slot
Tot slot wil ik nog zeggen dat je verder komt door een goede relatie met goede liefhebbers te hebben en dan onderling te ruilen. En ik wil ons Inkorfcentrum in Randwijk een compliment geven. We worden altijd goed ontvangen en het is allemaal prima geregeld.’
Daar ben ik het volledig mee eens! Piet gefeliciteerd met je Duifkampioen over drie jaar! Hopelijk tot in Doetinchem.
Auteur
Jaco van Nieuwamerongen