De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Jurrian van Amerongen, Bunnik, 2e Kampioen Ochtendlossing en Travipharma Criterium der Azen ochtendlossing Marathon Noord 2023

Geplaatst: 25-11-2023

Jurrian van Amerongen, Bunnik, 2e Kampioen Ochtendlossing en Travipharma Criterium der Azen ochtendlossing Marathon Noord 2023

Op de tweede plaats van de Ochtendlossingscompetitie staat een topper … Jurrian van Amerongen uit Bunnik. Deze liefhebber won nationale vluchten bij de ZLU en werd Generaal Kampioen van een andere sterke competitie … De Fondunie 2000. Jurrian heeft, zoals de marathonduivenliefhebber weet, zijn sporen verdiend op dit type duivenvluchten!

De liefhebber
Over Jurrian heb ik de laatste jaren veel geschreven. Hij won natuurlijk in 2018 Nationaal Pau en twee jaar later Nationaal Perpignan. Verder won hij enkele vluchten in de competities van De Fondunie 2000 en van de Marathon Noord. Naast de nationale overwinningen zijn Jurrians vroegste duiven nationaal de laatste jaren: 2e nationaal Marseille, 4e nationaal Agen, 5e NPO Bergerac, 6e nationaal Perpignan, 8e nationaal Marseille, 13e nationaal Dax, 14e nationaal Narbonne, 14e nationaal Bergerac, 15e nationaal Perpignan, 15e nationaal Narbonne, 17e nationaal Agen Jaarlingen, 19e nationaal Marseille en 19e nationaal Perpignan. Een prachtige lijst in iets meer dan 10 seizoenen.

Dit alles maakt Jurrian van Amerongen uit Bunnik tot een geweldige duivenliefhebber. Hij heeft een sterke stam duiven opgebouwd uit de beste duiven die in Nederland te vinden zijn. In eerste instantie waren dit de Van Houten-duiven uit IJsselstein. Later kwamen daar vooral de duiven bij van Gerard van Tuyl uit Hellouw. Het laatste decennium kwamen er goede aanvullingen van Martin Vinkenborg en van zijn duivenmaten Jay Lissenberg en Richard Kuijer. Van zowel Richard als Jay heeft Jurrian goede duiven en zij van hem. Van Gerard Schalkwijk heeft Jurrian een goede duivin waar verschillende goede jaarlingen uit komen.
Jurrian is slager van beroep. Hij werkt bij de Makro in Vianen. Daar mag hij ook regelmatig in het weekend werken, maar in het vliegseizoen denkt ‘de baas’ met hem mee, zodat hij niet vaak een belangrijke vlucht mist. Dit jaar miste hij twee (inter)nationale vluchten (waarvan één door vakantie). Zijn duivenvriend Wim Pietersen heeft toen zijn duiven opgevangen.

Stukje Historie over het hok
Jurrian heeft de duivenbacil overgenomen van zijn vader, waar deze topper tot aan vaders overlijden mee heeft samen gevlogen.
In 1982 is het gezin Van Amerongen in Bunnik gaan wonen. Het ene hok is nog van opa Van Amerongen, wat in Utrecht heeft gestaan. Dit was het eerste hok wat de firma Buitenhuis heeft gebouwd. Opa Van Amerongen kende hem goed en liet hem dit hok bouwen. In 1982 kwam daar in Bunnik een hok van deze hokkenbouwer (wel grappig: Buitenhuis was eerst kapper) bij. In al die jaren is er niets aan deze hokken verbouwd of veranderd. Ze zijn altijd goed gebleven. Deze hokken staan in Bunnik op het zuiden. Jurrian: ‘Ze hebben heerlijk de ochtendzon en dat vind ik een groot voordeel. Ik denk dat het voor de duiven prettig is.’

De drie duiven van het 2e Kampioenschap Ochtendlossing

Op de eerste vlucht van het kampioenschap van de Ochtendlossing, Barcelona, werden de punten gepakt door ‘de 545’ van 2018. Bij de Marathon Noord won hij de 34e prijs en nationaal de 356e prijs tegen 4.832 duiven. Het jaar ervoor pakte hij de 237e nationaal. Zijn nestbroer, ‘Jesse’, won de 33e en de 44e nationaal Barcelona in 2021 en 2022.
De vader van ‘de 545’ komt van het kweekhok van Richard Kuijer. Deze doffer is ingeteeld naar ‘De Rood Vinkenborg’ van de familie van Houten. Hij komt uit een zoon van haar en de moeder van haar, de afkomstig is van Cor Blokdijk. Moeder van ‘de 545’ is ingeteeld naar ‘Ceasar’ van Marlon Kok. Zij komt uit een zoon en een dochter van deze topdoffer. Beide ouders van het ingeteelde duivinnetje wonnen goede prijzen op Barcelona.De eerste aangewezen duif van Marseille is ‘de 593’ van 2021. Zij won bij de Marathon Noord de 4e prijs en nationaal de 132e prijs tegen 3.200 duiven.
Zij heeft twee nationale overwinnaars als grootmoeder. Vader is een zoon van ‘Laura Pau’, die de 1e nationaal Pau 2018 won. ‘Laura Pau’ stond tegen de vader van ‘de 545’ en ‘Jesse’, die hierboven is genoemd. Moeder is een dochter van ‘September Girl’, die de 1e nationaal Perpignan 2020 won. Zij stond toen tegen ‘De Blauwe Van Tuyl’ (Gerard van Tuyl), die ook de vader van onder de 4e NPO Dax is.De derde topper die zorg heeft gedragen voor de 2e plaats in de competitie van de Ochtendlossing is ‘de 514’ van 2019. Deze doffer won bij de Marathon Noord de 7e prijs en nationaal de 63e prijs tegen 4.638 duiven. Hij won eerder in het jaar de 67e nationaal Pau en in het vorige seizoen de 13e nationaal Bergerac. We praten hier over een stabiele topper.
Vader van deze doffer komt van duivenvriend Jay Lissenberg uit Utrecht. Moeder is een dochter van ‘Laura Pau’, de 1e Nationaal Pau 2018. Ook in de moeder zitten twee duiven van Jay Lissenberg als grootouder.


Het seizoen
Jurrian heeft een jong gezin met twee jonge kinderen. De duiven zitten nog steeds bij zijn moeder. Hij heeft daarbij een Fulltime-baan met weekenddiensten. Jurrian hoe krijg je dit allemaal voor elkaar? Onze Kampioen: ‘Veel haasten en goed je tijd plannen. Daarbij hoort: vroeg je bed uit. Dit jaar ben ik regelmatig op zaterdag vrij geweest van het werk. Dat hielp zeker mee. Dat mijn moeder mij helpt, is zeer waardevol. Het blijft een gehaast bestaan in het vliegseizoen en het lukt allemaal net, voor mijn gevoel. Het blijkt genoeg te zijn. In de winter doe ik vrijwel niets aan de duiven. Ma voert ze en ik zie ze alleen op de dagen dat ik vrij ben en dan maak ik het hok eens per week schoon.’ Ruud van Engelen verzorgt de duiven samen met zijn moeder als hij op akantie is. Als Ruud op vakantie is, doet Jurrian het bij hem.
In het seizoen staat Jurrian om 5 uur op om de doffers los te laten. In de middag gaan de duivinnen eruit.

Hoe heeft Jurrian het seizoen opgebouwd? Hij heeft de duiven in februari gekoppeld. De eieren van de beste vliegers en kwekers zijn overgelegd naar de jaarlingen en zij hebben ook een jong grootgebracht.
Na de kweek zijn de vliegers gescheiden. Vanaf de zomertijd zijn de duiven verduisterd. Dit doet Jurrian dat een week of 8. Vanaf drie weken voor Pau werd er bijgelicht van 5 uur in de ochtend tot 11 uur in de avond. Het is binnen de hokken ‘dag’ voor de duiven. De duiven zijn zoals ieder seizoen ingespeeld op weduwschap. Voordat Jurrian naar zijn werk gaat, verzorgt hij de duiven. Bij binnenkomst van ‘de training’ krijgen de duiven volle bak. Moeder Ineke verzorgt overdag de jongen, zodat Jurrian in de avond weer alle tijd heeft voor de vliegduiven. Naar de marathonvluchten toe worden de vliegduiven op een nestje gebracht. De jaarlingen krijgen Agen ZLU en Narbonne/Bergerac en de oudere duiven worden verdeeld over de andere Internationale ZLU-vluchten. De jaarlingen zijn voor Agen naar de eerste dagfondvlucht geweest en de oude duiven hebben vanaf de start van het seizoen korte vluchten gehad met een langste vlucht van ongeveer 420 km (Melun). De vliegers zijn daarna vanaf Pau elk weekend weggebracht op 40 of 70 km.


Jurrian van Amerongen, Bunnik, Winnaar Criterium der Azen Marathon Noord
Het Kampioenschap van de Ochtendlossing bij de Marathon Noord wordt gespeeld over de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. Net als bij de middaglossing tellen voor dit kampioenschap alleen de eerste twee duiven van de inkorfstaat. Bij het Criterium der Azen tellen beide aangetekende duiven. De winnaar is Jurrian van Amerongen uit Bunnik. Bij de standaard Ochtendlossingscompetitie is hij 2e. Bij ‘Het Criterium’ is hij dus de winnaar. Daarom is het verslag in twee delen opgedeeld. We gaan hier verder met het verhaal achter de successen van de duiven van Jurrian in 2023 op de vluchten met een ochtendlossing.

Het seizoen (2)
De duiven krijgen voer van de merken Mariman en Beyers. De mengelingen zijn Kweek, Energy Mengeling en Koopman All-in One. In het voorseizoen is de samenstelling 70% Super Dieet met Vliegvoer … de laatste dag krijgen de duiven wel alleen Koopman All-in One en Energy in de broedbakken. Deze schrale mengeling met Super Dieet krijgen de  jonge duiven  ook. Naast het voer krijgen de vliegduiven TOVO, pinda’s en snoepzaad. Tijdens de rui krijgen de duiven ook de dieetvolle mengeling en na de rui een tijdje alleen Gerst.
Medisch gezien worden er alleen dingen gedaan die Jurrian belangrijk vindt. Voor het seizoen krijgen de duiven preventief een geelkuur. Kort voor en in het vliegseizoen worden de duiven regelmatig gecontroleerd bij Van der Sluis en Göbel. Na een marathonvlucht krijgen de thuiskomers een geelpil om te ontsmetten. Een dag voor inkorven een orni-pil van Van der Sluis en Super Anti-Slijm van Travipharma. Van Travipharma komt ook de geelpil (15% Rodinazol). Verder wordt er Seduchol, Turbo Desinfect, Forte Vita en Luchol op gevoel gegeven.
 


Twee duiven die mede-winnaar zijn van ‘Het Criterium’
Bij het 2e Kampioenschap op de Ochtendlossing staan de eerste duiven genoemd van de twee getekende duiven op Barcelona, Marseille en Perpignan. In deze alinea de twee andere prijsvliegers, die samen met de andere drie duiven ervoor hebben gezorgd dat Jurrian het Criterium der Azen heeft gewonnen.

‘De 580’ van 2021 won de 37e prijs op Marseille. De vader van deze doffer is gekweekt bij Richard Kuijer. Deze doffer won de 4e NPO Dax. Opa van vaderskant is ‘De Blauwe Van Tuyl’ en de oma van vaderskant is een kleindochter van ‘Nellie’ (1e Internationaal Barcelona) van de familie van Houten. De moeder van ‘de 580’ komt uit een doffer van Martin Vinkenborg (vader van diverse kopduiven) en ‘De Bergerac-duivin’ (2e nationaal Bergerac) van Borgmans-Groote.

‘De 317’ van 2020 (‘Mees’) won de 76e prijs op Perpignan. Eerder dit seizoen won deze doffer de 83e nationaal Pau en het jaar ervoor de 61e nationaal Marseille.
De vader van deze duif is dezelfde als die van ‘de 580’. Deze doffer won de 4e NPO Dax. De moeder van ‘de 317’ won de 58e nationaal Agen en is gekweekt bij Richard Kuijer. Zij is een dochter van ‘De Katsu-doffer’ van Samir Begovic met een duivin van Richard uit een koppel Ben de Kramer met Cor Blokdijk.

Beleving
Duivensport wordt intensief beleefd. Resultaten komen niet vanzelf. De duiven zitten zoals gezegd bij ma Van Amerongen en Jurrian heeft een fulltimebaan en een jong gezin. Het passen en meten. Gelukkig helpt moeder met het verzorgen van de jongen.
Verder helpt Wim Pietersen met het klokken van de duiven als Jurrian moet werken. En als het hok onderhoud nodig heeft. Wim heeft sinds enkele jaren zelf ook weer duiven, nadat hij een aantal jaren geen duiven heeft gehad.
Een andere goede duivenvriend André Nijssen wilde ook weer op de fond. Er zijn afgelopen winter 10 jaarlingen naar hem gegaan om over te wennen. Dit waren eigenlijk opruimers. En één oud koppel voor St. Vincent. Hier kwam er zelfs eentje van op tijd. Met de jaarlingen werd op Ruffec een 10e van de afdeling gespeeld en later een 4e nationaal Bergerac. Hij had er op deze vlucht 2 van de 2 op tijd thuis. Bijzonder knap met overgewende duiven.

Er is al jarenlang een goede samenwerking met Jay Lissenberg en Richard Kuijer. Daar is de laatste tijd Jeroen van Heumen bijgekomen. Met hen wordt samenkweek gedaan en worden er duiven geruild.
Het mooiste van onze sport vindt Jurrian de terugkomst van de duiven, zelfs de jonge duivenvluchten en de korte vluchten zijn een mooie belevenissen.

Bij de competitie van de Marathon Noord had Jurrian een beetje mazzel dat hij uiteindelijk op de tweede plaats is geëindigd. Jurrian: ‘Ik had geluk. Op Marseille had ik 2-jarigen mee, dus duiven zonder een grote erelijst. Ik pak er één en was op zoek naar de 2e getekende. Raymond Schalkwijk, die de duiven in de reismand deed, zei: Wat ben je aan het zoeken? Ik wil de 2e getekende voor Marathon Noord hebben, zei ik. Raymond: Dan pak je toch die? Die pakte ik en die was het eerste.
Ik ben tevreden over het seizoen behalve de vlucht Barcelona, dat was onder de maat.’

Tot Slot
De 2e Kampioen op de Ochtendlossing in 2023 is Jurrian van Amerongen uit Bunnik. Deze grote kampioen won al Nationaal Pau en Nationaal Perpignan en een paar jaar terug was hij Keizer Generaal bij de Fondunie 2000. Dit is het topje van de ijsberg wat betreft de goede resultaten van zijn duiven. Bij de Marathon Noord werd hij niet alleen 2e Kampioen op de Ochtendlossing, maar won hij ook nog eens het Criterium der Azen. Een teken dat hij zijn beide aangewezen duiven goed heeft gepakt op Barcelona, Marseille en Perpignan.

Jurrian, gefeliciteerd met deze mooie kampioenschappen. Mede namens Mike wil ik je bedanken voor de leuke ontvangst en de gezellige ochtend in Bunnik. Tot een volgende keer!

Jaco van Nieuwamerongen

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 2 maart 2024
28e Voorjaarsbeurs 2024
Lees meer >
zondag 3 maart 2024
28e Voorjaarsbeurs 2024
Lees meer >
zondag 21 april 2024
Grote Jubileum Zaalveiling speenklare jongen 2024
Lees meer >
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >