Jan van ’t Land Naarden, derde kampioen Middaglossing SMN 2023
Wel vaker schrijf ik een reportage over een liefhebber die ik al eerder heb bezocht. Paul v.d. Boogaard uit Kamerik en ondergetekende gaan voor de tweede keer naar Jan van ’t Land. In 2021 gingen we voor het duifkampioenschap ochtendlossing over drie jaar, nu voor het derde kampioenschap ochtendlossing. Dit geeft alleen maar aan hoe sterk deze liefhebber al jaren aan de weg timmert.
Hoe het ooit begon
Jan, nu zeventig jaar, is via zijn opa in aanraking gekomen met de duivensport. Als kleine Jan, hij zal drie of vier jaar geweest zijn, was hij altijd bij opa in de buurt. Wat zal zijn opa dit geweldig hebben gevonden. Ook als in het weekend de duiven thuis moesten komen was het Jan die naast zijn grootvader op hun terugkeer stond te wachten. Prachtig vond Jan dit. Hij was vaak nog fanatieker dan opa. Nadat opa gestopt was, ging Jan in combinatie met zijn vader de strijd met de gevestigde orde aan. Sinds de jaren tachtig vliegt Jan op de marathon middaglossingen. Dit met wisselend succes, maar veelal is hij toch in de kop van de uitslag te vinden. In 2015 daagde Jan Hartog hem uit met: “Die middaglossingen zijn wel heel erg makkelijk, je moet het maar op de ochtendlossing proberen, dan praat je wel anders”. Dit was niet tegen dovemans oren gezegd en Jan ging met twee duiven meedoen op Barcelona. Dit resulteerde gelijk in een 25e plaats nationaal ZLU. Een week later op Marseille, een tiende plaats nationaal ZLU. Dus twee vazen verdiend. Jan vertelt ons terloops dat hij met de duivensport zeker door wil gaan, totdat hij op iedere ZLU-vlucht een vaas heeft verdiend. En dat zijn er nog twee. Sinds 2015 doet Jan enkel nog op de ZLU vluchten mee.
De duiven die het kampioenschap verdienden
Barcelona 21-1052250
Gelost om 7.00 uur. Weersomstandigheden tijdens de lossing: mooi tot zeer mooi, zuidoostenwind, goed zicht. Dit is een uitgelezen kans om je topduiven een eerlijke kans te geven op de vlucht der vluchten. Hier droomt elke fondspeler van om deze eens nationaal winnend af te mogen sluiten. Bij SMN is het in feite nog moeilijker dan op de nationale uitslag. Je moet namelijk één van de twee eerst getekende duiven vroeg draaien. Het lukte Jan om met zijn duivin, die als eerst getekende de mand in ging, als veertiende op de uitslag van SMN krijgen. Zij arriveerde om 11.10.13 uur. Dit met een snelheid van 921 m.p.m.. Mooi om te vermelden is dat het zusje hiervan, namelijk de 21-1052249, op Perpignan op de negende plaats nationaal terug te vinden is.
De vader van deze geweldige duivin is de 19-1035296, afkomstig van A. Hoevenaars & Zn uit Uden. Hierin zien we twee maal de B08-4117634 ‘Het Aelbrechtje’ van Marcel Aelbrecht in terug.
De moeder is de 18-3848954 van Nico van den Hurk uit Oss. Hierin vinden we aan vaderszijde de 08-4115216 ‘Rooie Zwartvlek’ in terug, een vader van heel veel buitengewone goeie vliegers. Aan moederszijde zijn het Arjan Beens en Jellema die zich in de afstammeling van zich hebben doen spreken.
Marseille 20-1352849
Ook hier weer vindt Jan zijn eerst getekende voorop. Een duivin afkomstig van André de Jong uit Blaricum. Zelf is André nationaal in de sector 3 & 4 op de derde plaats terug te vinden. Een prachtig resultaat.
De vader van de 20-849, de 14-1788764 heeft een 25ste nationaal op zijn erelijst staan. Hij heeft weer bloed door zijn aderen lopen van duiven van K. de Vreeze en H. vd Wielen.
De moeder van 20-849 is de 16-1886020. Dit is een roodkras duivinnetje met hierin de gekende namen van Gr. Roeffen &Zn, Venmans, H. vd Wielen, M. Kok via Vertelman en D. Veldhuis tegen. Prachtige namen in de afstammeling en een nog mooiere geslaagde combinatie.
Perpignan 19-1518116
Ook nu moest er weer worden gewacht op de dag dat de duiven in vrijheid gesteld konden worden. Het duurde tot maandag 7 augustus eer ze om 7.15 uur het luchtruim in gingen. Voor de meesten van ons, is dit de laatste vlucht die ertoe doet. Ook hier weer zijn eerst getekende voorop. Deze duivin, die haar oorsprong bij Jan Scheurs uit Nieuw-Vennep vindt, arriveert dinsdag om 08.10 uur en eindigt hiermee op de elfde plaats op onze uitslag. Op de nationale uitslag is zij terug te vinden op plaats 108. In 2016 haalde Jan van ’t Land een aantal eieren in Nieuw-Vennep. Het zijn niet allemaal toppers geworden, maar deze is het in ieder geval wel.
De vader van de 19-116 is de 16-1370711. Hierin vinden we het edele bloed van de duiven van Dick Pennings en Nico Volkens.
De moeder van de 19-116 is de 12-1459444. In de afstammeling zitten praktisch alleen maar duiven van Jan Scheurs die al generaties lang bij hem op het hok zaten. Alleen de ‘Milos’ van Peter de Haan is hierin als vreemde eend terug te vinden.
De voorbereiding
In maart worden alle duiven gekoppeld. Die gaan ook niet meer uit elkaar tot het einde van het vliegseizoen. Jan heeft de beschikking over veertien kweekkoppels, en drieëndertig koppels vliegduiven. Als voorbereiding op de voor ons belangrijke vluchten gaan alle duiven in het voorseizoen zoveel mogelijk de mand in. De eerste graadmeter voor de jaarlingen is Ruffec ochtendlossing. De meesten van deze jaarlingen gaan ook mee naar Narbonne. De overjarige duiven worden verdeeld over zeven vluchten die de ZLU in het vliegprogramma heeft staan. Deze overjarige duiven moeten presteren en op de national uitslag staan. Indien zij deze papieren niet aan de baas kunnen overhandigen, wordt het voor hen heel moeilijk om zich te handhaven. Bij het inkorven van de duiven wordt dan niet zozeer gekeken naar de stand van het nest maar meer naar hoe de conditie van de duiven er op dat moment voorstaat. Dus dat betekent dat ze elke stand van het nest ingekorfd kunnen gaan worden. Als extra aanvulling op het voer geeft Jan in mei een geelkuur. Na Barcelona wordt er bij de vliegduiven een geelpil opgestoken.
Agnes, dierenarts van beroep, geeft iedereen nog een tip mee. Als het buiten zo verschrikkelijk warm is, probeer de duiven dan toch minimaal drie keer per dag van schoon drinkwater te voorzien. In het verwarmde water in de waterbak ontwikkelen zich snel bacteriën die voor de gezondheid van onze duiven niet bevorderlijk zijn.
De jongen
Jan begon in 2023 met negenendertig jongen. Er zijn er nu, eind augustus nog zesentwintig over. Grotendeels komt het door de rovers die in de lucht hangen. Op één dag was hij er zeven kwijt, doordat er weer zo’n rover tussen zijn koppel jongen terecht was gekomen. De overgebleven zesentwintig jongen gaan enkel met de taartvluchten mee. Veel extra zorg geeft hij niet aan de jongen, deze moeten van nature gezond blijven.
Het was weer een avond waar Paul en ondergetekende met plezier op terug kijken. Net als twee jaar geleden werd er niet alleen over duiven gesproken maar over alles wat ons bezighoudt, zoals bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne en de politiek.
Auteur
Pieter Vreeling