Combinatie Slotboom Utrecht wint de Rivacare Jaarling Ringenrace Bergerac 2023
Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij de Combinatie Slotboom niet gelijk een gezicht kon plaatsen. Achteraf dom van mij natuurlijk want de combinatie Slotboom speelt al jaren op een zeer hoog niveau. Niet alleen op overnachtfond maar ook het programmaspel zijn zij de niet te kloppen combinatie.
Samen met Paul vd Boogaard trek ik naar Utrecht om daar verslag te doen bij van winnaar van de Ringenrace 2023. Dit doen we op een mooie zonnige maandagavond. Aangekomen, net buiten het centrum van Utrecht en op een geringe afstand van voetbalstadion De Galgenwaard, parkeer ik mijn auto. We lopen de doodlopende straat in die omgeven is door drie kerkhoven. Hoe kun je het verzinnen. Je moet wel veel vertrouwen in jezelf hebben om hier te gaan wonen. Aangekomen bij de woning staat de voordeur open, met in de deuropening een laag hekje om de Boerenfox tegen te houden.
We worden in eerste instantie welkom geheten door Francina, de vrouw des huizes, die ons vervolgens door de kamer leidt naar de achtertuin. We hadden niet verwacht, dat hier zo’n vijftig meter tuin achter de woning ligt. De vijftig jarige Arend komt ons tegemoet en er volgt een hartelijk ontvangst.
Nadat Arend ons een kop koffie heeft aangeboden met lekkere koeken die op de tuintafel zijn neergezet, volgt er een stortvloed aan anekdotes over tafel. Net Arend even moet ademhalen om er weer een reeks achteraan te doen, vraag ik “Hoe zit het nu met de combinatie”? Want moeten er nog één of twee personen bij komen zitten. Arend vertelt dat hij voorheen met zijn vader in combinatie vloog. Hij heeft deze naam zo gehouden als eerbetoon aan zijn overleden vader.
Thuiskomst van Bergerac
Arend gaat op de dag van lossing iets later dan normaal naar bed. Het zal tegen drieën zijn, wordt hij wakker om naar het toilet te gaan. Deze keer neemt hij zijn telefoon mee naar het toilet. Normaal gesproken blijft Arend voor het toilet staan als hij moet plassen, maar deze keer gaat hij zitten. Pakt zijn telefoon en kijkt op Compu live of er al duiven gevallen zijn. Tot zijn grote schrik ziet hij dat er bij hem in de omgeving al twee duiven gearriveerd zijn. Dus nachtelijke aankomsten en dat betekent dat het ook bij hem kan gebeuren. In zijn onderbroek loopt hij naar buiten en ziet in totaal drie duiven op nok van zijn duivenhok zitten. Nu komt Arend echt in actie. Alle lampen in het duivenhok gaan aan. In één afdeling brandt er de hele nacht al licht en blijkbaar is dit te weinig. Arend pakt het voorhanden liggende schepnet om zo één van zijn duiven te pakken. Ik heb er zo mijn voorstelling van kunnen maken hoe dit tafereel eruit heeft moeten zien. Arend in zijn onderbroek en met in één hand een schepnet om de duif vangen. Uiteindelijk gaat de onze winnende duif om 03.42 uur over de antenne. Dus alles bij elkaar opgeteld blijkt de winnende duif er ruim veertig minuten er over gedaan te hebben om binnen te komen.
Eén van de drie duiven die hij in het begin op de nok van zijn duivenhok zag zitten, bleek een vreemde te zijn.
De winnende duif
Dit is een duivin met het ringnummer 22-8672370. Als jonge duif is ze drie keer op de natour mee geweest. Voorafgaand aan de vlucht van Bergerac is ze dit jaar acht keer ingekorfd. De afstanden variëren van 117 t/m 419 kilometer. Dat ze niet vaker de mand is ingegaan heeft te maken met het feit dat ze op de grond, achter in een hoekje haar nestje had gemaakt. Arend vergat haar soms in te korven omdat hij haar niet zag. Dit heeft ook te maken met Arends lichamelijke ongemakken. Op de dag van inkorven, dus haar negende vlucht, was hij haar ook bijna vergeten. Op het laatste moment zag hij haar zitten en omdat ze er goed uitzag en een ringenracering om had, is ze de mand ingegaan. Dat het nachtvliegen erfelijk bepaald is bewijst haar vader. In 2021, ook op Bergerac, werd hij om 01.15 uur afgevlagd. Dit is de 17-1096870. Hierin vinden we de lijnen van Combinatie Jonkers terug. De moeder van de 22-370 is 19-1109112, Huberta genaamd. Deze is afkomstig van Hub Nijsten uit Geulle. Hierin vinden we verder bekende namen als Jellema, Gebr. Brugemann, Hermans-Hoekstra, Brockamp en Cees v/d Poel terug. Een afstammeling om van te watertanden.
De accommodatie en de duiven
In de achtertuin staat in een lengterichting zestien meter lang hok, verdeeld over vijf afdelingen. Het hok is diep één meter tachtig. Het duivenbestand bestaat ‘s zomers uit zes kweekkoppels, veertig koppels vliegduiven en vijfentachtig jongen. De vliegduiven worden vanaf het begin van het seizoen op nest gespeeld. Gevoerd wordt er met voer van de Patagoon en afhankelijk van het seizoen past hij de mengeling hiervan aan. Verder wordt er tijdens het vliegseizoen nog bijgevoerd met pinda’s, TOVO en snoepzaad.
De medische begeleiding is in handen van Stefan Göbel. Er wordt niets gedaan zonder zijn toestemming.
Arend haalt tijdens ons gesprek regelmatig aan dat hij verschrikkelijk veel last heeft van roofvogels. Het is zelfs dit jaar zo erg geweest dat ze zijn duiven tot in het hok aan het najagen waren. En het lijkt wel het elk jaar erger wordt. Mede door deze rovers is menig liefhebber gestopt met onze geliefde hobby.
Paul en ondergetekende waren op bezoek bij een gedreven liefhebber die er alles aan doet om het hoogste in onze sport te bereiken. En als ik hem zo bezig zie, gaat het hem zeker nog eens lukken, het winnen van Barcelona.
Auteur Pieter Vreeling