Jan Gerrit Wiering Veenhuizen sluit 2023 af met 3e kampioen Middaglossing SMN en 1e duifkampioen Middaglossing SMN
Voor mijn bezoek aan Jan Gerrit Wiering moest ik naar het mooie Veenhuizen in Drenthe. Dat is een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis. Een dorp in Drenthe dat in niets lijkt op andere dorpen. Want Veenhuizen is één van de voormalige Koloniën van Weldadigheid. Uit het hele land werden vanaf ca. 1820 grote aantallen mensen en families in armoede ernaartoe gestuurd om aan landbouw te doen, naar school te gaan en discipline aan te leren. Landlopers, bedelaars en ook weeskinderen worden gedwongen opgenomen.
Suzanna Jansen schrijft in haar boek “Het pauperparadijs” over de heropvoedingsexperimenten in Veenhuizen waaraan mensen werden blootgesteld. Het begon als een plan om de onderklasse een beter bestaan te geven.
In Veenhuizen zijn nog meer dan honderd Rijksmonumenten getuige van een uniek verleden. Rechte lanen en statige panden, musea, ateliers, sfeervolle eet- en drinkadresjes. Zonder uitzondering zijn ze in Veenhuizen gevestigd in historische gebouwen, die bovendien sterk samenhangen. Ze getuigen van de rijke Kolonie-geschiedenis. En daaromheen prachtige uitgestrekte natuurgebieden.
Tussen al dit moois woont Jan Gerrit Wiering. In 1993 heeft hij samen met zijn vrouw Grietje zijn huis van de Domeinen gekocht. Het huis is gebouwd rond 1950 en was bestemd voor de toenmalige landarbeiders. Er zit een grote tuin bij waar de arbeiders eigen groente en fruit konden telen. Voor Jan Gerrit was dit als duivenliefhebber een prachtige kans zo’n grote tuin, waar menigeen jaloers op zal zijn. Ruimte genoeg voor duivenhokken, hondenkennel, vijver en mooie siertuin.
Jan Gerrit Wiering
Jan Gerrit is nu 2 jaar met pensioen. Hij zat in het installatiewerk van badkamers, centrale verwarming, aardwarmte etc. Jan Gerrit en Grietje hebben een dochter Ilse. Helaas is Grietje 5 jaar geleden op 55-jarige leeftijd overleden aan een erfelijke longaandoening.
Jan Gerrit een is bezig baasje. Naast postduiven richt hij ook nog honden af. Hij heeft een prachtige Duitse Herder die luistert naar de naam Quindo. Ook hier kan hij prachtige verhalen over vertellen.
Jan Gerrit is lid van ‘De snelle thuiskomst’ in Roden. Een heel gezellige club met weinig fondliefhebbers. Vanaf zijn 12e jaar heeft hij postduiven tot zijn 22e, toen heeft hij de postduiven ingewisseld voor motorcross. Dit heeft hij met succes 10 jaar uitgeoefend. Toen begon het duivenvirus weer op te spelen. Er kwam een duivenhok, maar in het begin wilde het echt niet lukken. De hokken stonden tegen het bos naast het perceel waar hij woont. De zon kwam te laat op de hokken en dan werd het snel erg warm. Vele specialisten en topliefhebbers zijn langs geweest om advies te geven en heel wat timmeruurtjes zijn in de aanpassingen gaan zitten. Maar helaas geen effect. Toen zei Grietje “het moet anders”. Je koopt een kant en klaar echt top hok en die zetten we op de plaats neer die het meest gunstig is voor postduiven. Jan Gerrit hikte nog tegen de kosten aan, maar Grietje was daadkrachtig er werd een Belgisch Demster duivenhok aangeschaft van 12 meter. Sinds het nieuwe hok er staat gingen de prestaties met sprongen voorruit.
Het 12 meter lange Belgische Demster duivenhok
De indeling van het hok is als volgt: meest rechts zitten de kwekers met een ren aan de zijkant., daarnaast zit een hok met 8 nestbakken voor de jaarlingen, dan de jonge duiven ook voorzien van ren, en daarna de 2 oude vlieghokken met elk 8 nestbakken.
Beveiliging
Naast politiehond Quindo, heeft Jan Gerrit overal camera’s hangen en sensoren op de duivenhokken. Goede postduiven zijn populair en hij wil niet dat zijn hok wordt leeggehaald. Soms gaat hij de hokken in en heeft hij het alarm nog niet uitgeschakeld, nou zegt Jan Gerrit dan wil je wel even hard lopen om dit weer ongedaan te maken.
Op de voorkant van de hokken kun je een aantal sensoren zien.
Van Zon-hok
Er komt nog een nieuw ‘Van Zon-hok’ bij van een 3 meter, hierop komen de kwekers. Dan heeft Jan Gerrit meer ruimte voor de vliegploeg en kan die worden uitbreid. Zo zie je maar een kampioen staat nooit stil, ‘he is always on the move’.
1e Duifkampioen middaglossing van SMN 2023 met de NL19-1197613.
Deze duivin heet de “Keekstra duivin” omdat ze rechtstreeks komt van gebr. Keekstra uit Bornwird (bij Dokkum). De combinatie heeft flink geïnvesteerd in de Jellema duiven en daar is de NL19-1197613 een exponent van. Ze is een pure Jellema duivin, familieteelt op Zwart Goud en Orion met in de stamboom van moederskant Kleine Jade en vaderskant Hilton. Duiven die bij uitstek geschikt zijn voor de Barcelona vluchten.
De ‘Keekstra duivin’ heeft ook een flink aandeel gehad in het 3e kampioenschap op de middaglossing van SMN, ze speelde 2x de aangewezen punten binnen van de 3 vluchten.
In totaal is ze 7x gespeeld op de middaglossing en vloog 7x prijs. In 2023 vloog ze 10e NPO St. Vincent in afd. 10 en 35e Nat. sector 4, 10e NPO Cahors afd. 10 en 22e Nat. sector 4 en 64e NPO Bergerac afd. 10 en 156e Nat. sector 4.
Jan Gerrit is ook een liefhebber van de Barcelonavluchten en heeft hier al meerdere keren succes op gehad. Hij speelt nu met de gedachte om de “Keekstra duivin’ volgend jaar klaar te maken voor Barcelona. De tijd zal het leren.
3e Kampioen middaglossing SMN
Hiervoor gelden de vluchten St. Vincent, Cahors en Bergerac. De “Keekstra duivin” NL19-1197613 had een groot aandeel in dit kampioenschap. Ze nam twee derde voor haar rekening. Alleen op Cahors speelde de NL20-4755613 de 8e van SMN en was de ‘Keekstra duivin’ net voor.
Hokbestand
Jan Gerrit heeft 10 koppels kweekkoppels, 24 jaarlingen, 32 oude duiven en 50 jonge duiven. Hiermee speelt hij de 6 middaglossingen en Barcelona. Vorig jaar speelde hij nog de 92e Nat. Barcelona, waarvan akte. Volgend jaar wil hij daar de ochtendlossingen Marseille en Perpignan aan toevoegen en proberen mee te dingen naar de Super Cup van SMN.
De opbouw van zijn kweekhok gaat erg zorgvuldig. Hij wil alleen het beste van het beste en dan kruisen of soms licht ingeteeld. Zo is zijn stamkoppel afkomstig van een doffer van Jaap Mazee uit Ens met een duivin van IJsbrand Kaptein NL16-1432737. Zijn NL20-1745557 vloog dit jaar 1e sector 4 op Sint Vincent (1187 km) en komt ook uit de IJsbrand Kaptein duivin keer de lijn van de stamdoffer van T. Herkens Assen.
Ook ruilt hij regelmatig met sterk spelende liefhebbers zoals Herman Brinkman en Johny Arets uit Steggerda, die veel Jellema duiven heeft. Natuurlijk heeft hij van de gebr. Keekstra ook nog wat duiven aangeschaft.
Het jaar rond
Ruiperiode/winterperiode
De duivinnen gaan na het vliegseizoen naar het jonge duivenhok en op de vlieghokken gaan de nestbakken dicht en daar komen schapjes voor, hier verblijven de doffers. De duiven komen een enkele keer los omdat Jan Gerrit erg veel last heeft van roofvogels. Hij is al heel wat asduiven en teletekstduiven kwijtgeraakt aan de roofvogels. Jan Gerrit geeft aan: ik verspeel ze liever op de vluchten, dan dat ze onder een roofvogel hangen!
Wanneer koppelen
Rond half maart wordt er gekoppeld. Sommige koppels krijgen kalkeieren en brengen geen jongen groot, van de betere duiven worden onder de jaarlingen jongen grootgebracht. De duivinnen gaan met de pas gespeende jonge duiven naar het jonge duivenhok om daar de jongen af te spenen.
De vliegduiven worden op de programmavluchten op weduwschap ingevlogen en worden dan zo gekoppeld dat ze met Limoges op 10 dagen eieren zitten en dan hebben ze op Sint Vincent een klein jong. Daarna laat Jan Gerrit de boel de boel. Soms wordt nog wel een speciale duif op stand klaar gemaakt voor een bepaalde vlucht. Zijn streven is om een compleet koppel in te korven, dat werkt het meest plezierig.
Training rond het hok
De oude vliegduiven komen 1 keer per dag los. Na 18.00 uur komen ze los en iedereen moet naar buiten. Jan Gerrit heeft er een stok bij om de duiven van het nest te krijgen. Na een paar keer weten ze het precies. Dan moeten ze verplicht 45 minuten vliegen met de klep dicht en daarna mogen ze vrij in en uit vliegen. In het begin heeft hij wel een stok met een wit laken eraan om ze te laten vliegen, maar dat hebben de duiven snel door. Uiteindelijk gaat het vanzelf. Zolang de klep dicht is blijven ze vliegen, doet hij de kelp open dan komen ze naar beneden en mogen dan nog een tijdje vrij vliegen.
Elke zondag voor het dinsdag inkorven worden de duiven op 60 km los gelaten. Jan Gerrit doet ze niet mee op een Vitesse vlucht om besmetting te voorkomen.
Medicijnen
Er worden weinig medicijnen gegeven. Wel geeft Jan Gerrit elke dag een kruidenelixer van Jan Smit. Jan Smit heeft hier zelf een boek over uitgebracht. Dit boek gaat over de kruidenelixer voor mens en dier en dit boek wordt regelmatig geraadpleegd. Jan Gerrit gebruikt 2 soorten elixer, 1 pot voor het ontsmetten en 1 pot voor in balans.
Dit jaar is Jan Gerrit 1x naar dierenarts Nanne Wolf geweest, verder geeft hij een geelkuur op nest en een wormkuur in april en dan natuurlijk de jaarlijkse PMV-enting. Zijn duiven hebben geen medicijnen meer nodig en zijn geschikt voor menselijk consumptie. Je kunt ze zo eten!!
Voer
Er wordt gemakkelijk gevoerd. Hij gebruikt Jellemavoer van de firma Beyers. Hij voert alle dagen Premium en 4 dagen voor de vlucht 50% Premium en 50% Turbo. De duiven die meegaan op de vlucht krijgen nog een potje met 100% Turbo in de broedbak.
In het boek van Beyers legt Jelle Jellema het allemaal uit en dat volgt Jan Gerrit precies. Verder gebruikt hij de mineralen en vitamines van Bax.
Iets toevoegen wat jij belangrijk vindt
De strijd met de roofvogels vindt hij erg lastig. Zoveel goede duiven kwijtraken doet pijn.
Dan wil Jan Gerrit nog meegeven om de duivensport wat positiever uit te dragen. Je hoort zoveel negatieve verhalen terwijl zoveel mensen genieten van de omgang met de duiven en de duivensport in het algemeen. Meer samendoen en de duivensport positiever benaderen is Jan Gerrit zijn boodschap. Daar sluit ik mij als schrijver dezes graag bij aan.
Auteur
Simon Kuipers