Combinatie Hartog speelt de eerste Perpignan 2023 bij SMN
‘Het gaat enkel om goede duiven’, beste lezer en herhaal deze woorden voor u zelf nog een keer. En als dit gedaan hebt, dan heeft u de sleutel naar succes in handen. Houdt deze regel nu jarenlang vast. En als u deze onderweg naar de toekomst bent verloren, pakt u deze reportage er nog eens bij en u hebt de sleutel naar succes weer in uw bezit. De eerste zin in deze alinea is tijdens ons bezoek aan de winnaars van Perpignan 2023 menigmaal door onze gastheer herhaald.
Wij zijn, ondergetekende en Paul van den Boogaard op bezoek bij de combinatie Hartog gevestigd in Laren (NH). Van oorsprong is Laren een brinkdorp en behoort tot één van de rijkste gemeentes van Nederland. Als je er zo door heen stel ik mijzelf de vraag: ‘Waar is het bij mij verkeerd gegaan?’ Aangekomen bij de prachtige woning van Jan worden wij door hem hartelijk ontvangen. We worden eerst aan zijn buurvrouw en tevens vriendin voorgesteld. Daarna lopen door naar zijn mooi aangelegde tuin. Rechtsachter in de tuin staat in een hoek van 90 graden een zestien meter lang duivenhok. Dit is verdeeld in acht afdelingen. De vier linkse afdelingen worden in de zomer bevolkt door de jonge duiven en de vier rechtse afdelingen zijn voor de nestkoppels.
De combinatie Hartog bestaat uit de 77-jarige Jan Hartog en de 68-jarige Kees Hoofd. Jan en Kees zijn nu precies twintig jaar in de genoemde combinatie. Deze combinatie ontstond doordat de vader van Jan, indertijd ook een begenadigd fondspeler, naar het bejaardenhuis vertrok. Om de duivenkolonie goed te laten marcheren, had Jan een ervaren man erbij nodig. Jan had door zijn drukke werkzaamheden als eigenaar van een vleesgroothandel, niet altijd de tijd om de duiven een goede verzorging te geven. Kees, die toentertijd al geregeld met de vader van Jan de feestavonden afging, voelde er wat voor om in combinatie te gaan. En zo is er geschiedenis geschreven.
Perpignan 2023
Vanwege de slechte weersomstandigheden over de vlieglijn zijn de duiven pas op maandag zeven augustus om 7.15 uur het luchtruim ingestuurd. Nationaal 4633 duiven in concours. Het wachten kan beginnen. Menigeen voorspelde al nachtelijke aankomsten. En zo geschiedde het ook. Jan, onrustig als altijd wanneer de duiven thuis moeten komen, gaat er midden in de nacht uit. Op de grond, voor het hok ziet hij een duif. Hij loopt er naartoe, de duif vliegt naar de klep, over de antenne en direct erna klinkt het bekende pieptoon. Het is dan 4.39 uur. Het blijkt zijn vierde getekende duif te zijn. Na eerst een tijd boven aan de lijst te hebben gestaan blijkt ze de zevende nationaal te zijn geworden. Jan loopt af en toe het hok weer in om deze kopduif liefkozend toe te spreken en de volgende duif loopt over de antenne. Dit blijkt zijn tweede getekende te zijn. Deze arriveert om 6.12. Het is de vijf jarige duivin met het ringnummer 18-1740042. Zij blijkt de snelste van SMN te zijn en dertiende nationaal. Hierna komt Kees het erf oplopen en is blij verrast dat er al twee gearriveerd zijn. Uiteindelijk draaien ze acht van de twaalf ingekorfde duiven in de prijzen. Jammer dat Kees door verschillende omstandigheden geen duif heeft zien thuiskomen.
De winnende duif
De 181740042 door de combinatie een zelf gekweekte duivin. Als jaarling vloog ze en 17e nationaal St. Vincent. In de tussenliggende jaren vloog ze wel haar prijs maar nooit de echte kop. Dit jaar in de regionale fondclub laat zij zich van haar beste kant zien. Wat denkt u van een 7e Pau, een 5e op Marseille en nu een 3e op Perpignan. Ze ging de mand in op een groot jong en Jan had er zelf nog een eitje ondergeschoven. Dit natuurlijk om de motivatie aan te wakkeren.
De vader van deze duivin is de 13-1064769 en is aangekocht in Soest. Het is het soort van v/d Wegen-Kuijpers. Deze doffer vloog o.a. een 5e Cahors tegen 4407 duiven, een 17e ZLU nationaal Dax tegen 2573. Nogmaals een Dax een 119e plaats tegen 10.436 duiven en een 139ste Bergerac tegen 6219 duiven. Deze doffer is tien keer mee geweest op de grote fond en tien keer prijs. De moeder van de 18-042 is het soort van Cas de Graaf, Wiel Cramers en Dick Pals via Team Vollebrecht uit Wassenaar.
De verzorging en medische begeleiding
Er wordt gevoerd met verschillende mengsels, afhankelijk van het seizoen, van de fabrikant Matador. Deze wordt dan ook nog gemengd met een All-in-One voer van de fa. Beijers. De duiven die de verre afstanden moeten afleggen krijgen altijd een volle bak toegeschoven. Beide heren zijn van mening dat de duiven in ieder geval niets te kort komen en altijd reserves hebben. Tegen de tijd dat de echt zware vluchten eraan komen, wordt er apart in de broedbakken gevoerd met een mengsel van hennep, kanariezaad zonnepitten, Tovo en P40 korrels. Dit ongeveer veertien dagen voor de eerdergenoemde vluchten. Verder de bekende DHP Energie powermix en alle dagen vers grit.
De duiven gaan als het even kan, vanaf april elke week de mand in. Andere jaren werd er ook nog wel een doordeweeks naar Hank gereden, maar daar is men van afgestapt. Er wordt enkel nog in de vereniging ingekorfd. De zoon van Jan woont in Knokke (België) en als Jan daar op bezoek gaat neemt hij ook zijn duiven wel eens mee. Daar kan hij ze daar één voor één loslaten.
Tijdens het vluchtseizoen wordt er elke maand naar Henk de Weerd gereden voor wat onderzoekjes. Alleen als er iets niet in orde is wordt er gekuurd. Om van klein vliegend en kruipend ongedierte af te zijn wordt er in de hokken een Koudijs rookblokje afgestoken.
U leest het beste lezer, de verzorging en de medische begeleiding wordt gedaan zoals bij de meeste liefhebbers in Nederland. Het draait, zoals we deze reportage ook begonnen zijn, om de goeie duiven op je hok te hebben.
Auteur
Pieter Vreeling