De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Ben van Holland en Zn, Ede, winnen Herman van der Velden-trofee 2023

Geplaatst: 1-10-2023

Ben van Holland en Zn, Ede, winnen Herman van der Velden-trofee 2023

Bij de Marathon Noord hebben we sinds enkele jaren de Herman van der Velden-Trofee. Herman is één van onze oprichters van deze Stichting en is tot zijn overlijden, vorig jaar, bestuurslid geweest van onze organisatie. Gelukkig is deze trofee in het leven geroepen toen Herman nog onder ons was. Hij genoot enorm van dit eerbetoon. Voor deze trofee tellen de klassiekers St. Vincent en Barcelona. Degene die met de aangewezen duiven de meeste punten pakt is winnaar van deze mooie prijs. In 2023 viel de eer de beurt aan Ben van Holland en zijn zoon Ronald uit Ede. In 2017 werden Ben en Ronald Kampioen Middaglossing en 3e bij de Ochtendlossing in hetzelfde seizoen. Vroege duiven pakken op de zowel de middaglossing als de ochtendlossing is deze toppers uit Ede niet vreemd. In tegendeel!

Over Herman van der Velden
In 2014 vroeg de toenmalige voorzitter van Marathon Noord, Ad van Heijst, of ik toe wilde treden tot de Marathon-Noord-familie. Hij zag voor mij een rol als verslaggever. Dat doe ik sinds die tijd met veel plezier. Er waren jaarlijks bijeenkomsten gepland voor bestuursleden, contactpersonen en verslaggevers. Dit werd mede georganiseerd door wijlen Wim van Dorrestein. Dit was op het kantoor van DS70, waar Wim werkte, in Veenendaal. Voor mij dus een ‘thuiswedstrijd’. Op deze bijenkomsten verzaakte Herman van der Velden zelden of noot. Met hem ben ik ook weleens op bezoek geweest bij vluchtwinnaars en kampioenen. Hij als bestuurslid en ik als stukjesschrijver. Herman zorgde altijd voor een ongedwongen leuke sfeer. Waar het plezier in de duivensport voorop stond.
Ik vind het mooi dat ik dit jaar het verslag mag maken over de winnaar van de Herman van der Velden-trofee en die winnaar is ook nog eens mijn duivenvriend Ben van Holland!


De winnende liefhebbers
Ben speelt samen met zijn zoon Ronald, die zelf nauwelijks tijd heeft voor duiven vanwege zijn werk en andere hobby’s. Ben is inmiddels al jaren met pensioen en neemt de taak van zijn zoon erbij. Ronald heeft bij zijn eigen huis ook nog een hok, waar op de naam van Ronalds vrouw wordt gespeeld. Ik heb een vermoeden dat Ronald in de toekomst op de marathonvluchten zijn geluk weer gaat beproeven. Hij doet af en toe een gerichte investering. Deze duiven worden dan gekoppeld aan duiven van de ingeteelde stam van zijn vader. De naam Ben van Holland zingt al tientallen jaren rond in de Gelderse Vallei rondom Ede en omgeving. Een liefhebber die elk jaar verschillende keren vroege duiven pakt. Een echte liefhebber die kan genieten van zijn duiven en eveneens kan genieten van ‘het melken’ met duivenliefhebbers onder elkaar. Een man met een geweldige stam duiven. Kortom een man met een geweldige staat van dienst. Ben had al duiven met zijn vader en broer Wim. Hij is zeg maar ‘tussen de duiven’ geboren. Toen hij in 1976 samen met zijn vrouw Grada op hun huidige adres, aan de Hakselseweg, ging wonen, werd er ook hier met duiven gestart. De eerste duiven kwamen van Ale van den Bosch uit Veenendaal. In het begin werd er op alle vluchten mee gedaan en vanaf 1989 is de overstap naar de fond gedaan, waarbij tot een paar jaar terug de dagfond er ook nog bij werd gedaan. De dagfondduiven zijn inmiddels in het vlieghok verdwenen, zodat de Grote Fondduiven meer ruimte hebben. Ben is een trouwe bezoeker van de feestmiddag van de Marathon Noord. Hij gaat altijd met zijn zwager Aart Jochemsen en meestal gaan er nog wel een paar melkers uit de buurt mee. Gezelligheid in de duivensport is voor hem zeker zo belangrijk als de competitie.

 

De eerste duiven van St. Vincent en Barcelona
Op St. Vincent had Ben ‘de 009’ van 2020 voorop. Deze duivin zat in sector 3 31e nationaal tegen 2.650 duiven. Bij de Marathon Noord was het de 14e duif. Deze duivin won eerder in haar loopbaan drie hele mooie prijzen. Ze zat vorig jaar goed op Bordeaux en dit jaar op St. Vincent en Bergerac. Zij is een kruising van Bens oude soort met een duivin van Gerrit van Vilsteren. Opvallend is het feit dat de opa van vaderskant dezelfde vader heeft als de Asduif die Ben een paar jaar terug had bij de Marathon Noord.
Op Barcelona had Ben ‘de 531’ van 2019 op kop. Deze duif zat 208e nationaal tegen 4.832 duiven. Bij Marathon Noord haalde hij de 25e prijs. Deze duif heeft nooit gemist. Van zowel vaders- als moederskant is het een kruising van het soort van Ben met het soort van Leo Rompelaar.


Goed jaar 2023
2023 was voor Ben een prima seizoen. Hij haalde verschillende goede prijzen. Op St. Vincent pakte hij de 31e nationaal en in Afdeling 8 de 12e prijs tegen ruim 1.000 duiven. Op Cahors pakte deze topper uit Ede de 9e en 18e nationaal in sector 3 tegen 3.779 duiven. In Afdeling 8 was dit goed voor de 4e en 9e prijs tegen bijna 1.400 duiven. Op Bergerac pakte Ben de 41e prijs in de Afdeling 8 tegen 2.898 duiven. Ook deze prijs werd gewonnen door ‘de 009’, die ook de eerste duif was van St. Vincent.


Tot Slot
Ben heeft er weer een mooi kampioenschap bij. Hij werd kampioen van zijn afdeling, ook op de marathonvluchten, werd Kampioen van de Marathon Noord op de Middaglossing, werd 3e bij de Ochtendlossing (in hetzelfde jaar), won een auto en stond op elke plaats in de nationale top 10 (op sommige plaatsen zelfs meerdere keren), waaronder de 1e nationaal St. Vincent. Nu wint hij bij de Marathon Noord de Herman van der Velden Trofee. Het is toch niet overdreven als ik zeg dat we hier te maken hebben met een fenomeen in de duivensport!

Ben nogmaals gefeliciteerd met dit kampioenschap en voor de gezellige avond tijdens het interview … ook namens Mike … en dat we nog maar jaaaaaaaaren (on)regelmatig samen over de duiven en het leven mogen hebben! Tot een volgende keer!


Auteur
Jaco van  Nieuwamerongen
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >