De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Harold Zwiers den Ham. Winnaar Travipharma Criterium der Azen middaglossing en de Toppigeons Supercup 2023!

Geplaatst: 7-9-2023

Harold Zwiers den Ham. Winnaar Travipharma Criterium der Azen middaglossing en de Toppigeons Supercup 2023!

We ontmoeten Harold op één van de eerste mooie maandagen in Augustus na het marathon seizoen. Natuurlijk speelt hij de jongen nog op de jonge duivenvluchten en er komen ook nog taartvluchten aan. Reden van ons bezoek is het winnen van het Travipharma Criterium der Azen middaglossing en de Toppigeons Supercup 2023.  Voor beide kampioenschappen moet de liefhebber beide getekenden draaien. Voor het Criterium der Azen op de middag- of de ochtendlossing, voor de Supercup op alle, de voor Marathon Noord tellende, 6 vluchten.

2023
Het was een turbulent jaar voor Harold, 2023. Het begin natuurlijk half januari met de poging tot inbraak en het pakken van de twee Litouwse inbrekers. Hierna heeft Harald even geen zin in het koppelen van de duiven, want daar moet je het hoofd bijhouden en dat was bezig met andere randzaken. De duiven werden dus later gekoppeld en bij het begin van het seizoen had Harold het idee dat hij achter de feiten aanliep. De jongen werden later gespeend, er lagen nog jongen bij de vliegers terwijl deze al werden ingekorfd etc. Limoges ging OK, maar Harold was niet tevreden. St. Vincent ingekorfd en ook met het resultaat van deze vlucht was hij niet tevreden. De duiven goed bekeken die terugkwamen van St. Vincent en vooral de duivinnen hadden een zwaar luchtwegen probleem. Na bezoek aan de dierenarts met de Pau ploeg, bleek dat deze schoon waren, dus deze toch ingekorfd. Tegen zijn principe is hij begonnen om de duiven te kuren en de Pau ploeg werd na terugkomst in quarantaine gezet en ook gekuurd.
De jaarlingen zaten in andere afdelingen en hadden geen last van de infectie, dus deze op Ruffec ingekorfd en Agen werd overgeslagen. Na het ingrijpen is alles toch weer op de rit gekomen in 2023.

Op natuurlijke wijze
Harold wil zijn duiven in de basis op natuurlijke wijze houden. Dit houdt in dat de duiven geen kuren krijgen met medicijnen, alles wordt op natuurlijke wijze gehouden. De kwekers, de vliegers, de jongen, alles. Maar als, zoals in het voorjaar van 2023, hij de duiven niet vertrouwd, gaat hij naar Nanne Wolff. Bepaalde duiven hadden toen het geel en dan wordt er een kuur gegeven. Wanneer er zoals dit voorjaar iets aan de hand is, dan grijpt hij in om het seizoen te redden, maar wordt er in het najaar streng geselecteerd om de vatbare, zwakkere duiven eruit te halen. Het bleek dit voorjaar te gaan om een bepaalde lijn duiven, deze wordt dan ook rigoureus verwijderd. Bij de kwekers en de vliegers. De duiven krijgen veel een eigen brouwsel van Knoflook-ui, Forte Vita van Travipharma, Med. Tollyamin Forte van Vet-Schroeder, conditiepoeder van Marien en na de vlucht zit er altijd Travipharma Turbo Desinfect in het water.

Alleen de top van de top
Harold speelt alleen voor de kop. En dan bedoelt hij minimaal 1 op 100. Wordt er geen kop gespeeld, is hij niet tevreden. Hij heeft een relatief klein kweekhok en kweekt ook uit de topvliegers van de kolonie. Ook blijft Harold speuren naar kruisingsmateriaal en ook daar gaat hij alleen maar voor de top. Ook doet hij aan samenkweek met de top. De relatief nieuwe lijn van de Robin pakt als boter op het brood op de oude lijnen van Harold. Dat gaat u hieronder zien, want zowel op de ochtend- als middaglossing worden deze duiven gepakt en leveren ze de topprestaties.

Middaglossing

De duiven die het deden op de middaglossing voor het Travipharma Criterium der Azen en dan natuurlijk ook voor de Supercup:

St. Vincent:
17-263. Vader is Son Yaika Two (Red Thunder x Yaika). Moeder is Mooi Meisje van Jelle Jellema uit Zwart Goud x Yolante.
21-462,de Nicole. Vader komt van Gerard Schalkwijk uit Theo x Orange Oil. Moeder is RB 729, dochter van Red Dawn (1e nat Perigueux) x Robin 1e nationale & internationale Asduif Marathon. Deze Nicole was ook op Bergerac een puntenpakker.

Cahors:
22-961. Jaarling. Dochter Red Dawn x Robin. Met een Marathon Noord ring geringd! Ook op Bergerac was zij de eerst geklokte..
21-428: dochter Red Dawn x Robin.

Bergerac:
Dus de 22-961 en 20 minuten later de 21-462!

Ochtendlossing

Barcelona:
18-749:Noortje. Komt uit Mr Giandro van Gerard Schalkwijk uit Mr. Mollema x Lady in the Dark. De moeder is Dochter Jan III, van Arjan Beens en komt uit Jan III x Miss Sjaan. Deze duivin is de moeder van Red Dawn.
18-750:  Nora Oil. Deze is de nestligger van de Noortje hierboven beschreven. Deze duivin kwam onder de olie terug van Limoges vandaar de naam.

Op Marseille mistten de twee getekende duiven van Harold.

Perpignan
Maar op Perpignan was het duo Noortje en Nora Oil weer present voor de punten en kwamen ze 6 minuten uit elkaar thuis. Ook speelde Harold op deze vlucht de 2e nationaal met Miss Aurore. Deze duivin komt uit een broer van de 749 en de 750 (helaas gepakt door de Havik) met een duivin van Jelle Jellema uit halfbroer Romee x Julia.   
Zo zie je maar dat je de Toppigeons Supercup kan winnen, ook als je gewoon 1 vlucht helemaal geen getekende duiven pakt. Maar dan moet je wel de andere 5 vluchten mooie vroege duiven pakken.

Afsluitend
2023 was voor Harold een raar jaar. Een zeer bijzonder begin en een prachtig einde met 2e nationaal en internationaal Perpignan en natuurlijk het winnen van deze twee kampioenschappen. René en ik hebben superduiven in handen gehad. Tevens zijn wij onder de indruk van de enorme gedreven wil om kop te vliegen, de kennis van duiven en dan vooral het natuurlijk duiven houden. 2x op het podium straks in Doetinchem! Tot dan!

Auteur
Arjan van Gent

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 21 april 2024
Grote Jubileum Zaalveiling speenklare jongen 2024
Lees meer >
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >