De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Gert Krab, Elst (Utr), wint Bergerac bij de Marathon Noord 2023

Geplaatst: 10-8-2023

Gert Krab, Elst (Utr), wint Bergerac bij de Marathon Noord 2023

Bergerac werd weer eens een vlucht waarbij het oriëntatievermogen van onze duiven in de nacht werd getest. Dit kan de ene duif beter als de andere, zoals de ene duif ook beter om kan gaan met ‘wind op kop’ dan de andere. Gert Krab heeft inmiddels twee duiven die dit heel goed kunnen. Het leuke is dat deze twee duiven ook met de andere omstandigheden prima uit de voeten kunnen. Zijn ‘Lianne’ werd in 2021 Duifkampioen bij de Marathon Noord en de Afdeling 8 Gelders Overijsselse Unie. Dat wordt je niet alleen met een nachtelijke thuiskomst van Bergerac (toen Libourne). Zij liet zien dat ze meer kon. Zij is inmiddels gebruikt om nageslacht voor te brengen. Deze keer is het ‘Bergerac Max’ die Gert op meerdere vlakken succes brengt. Hij wint nationaal Bergerac in sector 3, is de snelste duif van de Noordelijke Unie en wint het concours bij de Marathon Noord. Verder gooit ook hij hoge ogen bij het Duifkampioen van de Afdeling 8. Dus ook hij kan onder verschillende omstandigheden prima uit de voeten. Een echte Allround marathonduif!

De winnende liefhebber
Bergerac werd een prooi voor de 51-jarige Gert Krab uit Elst (Utr.). Dit dorpje ligt tussen Amerongen, Rhenen, Veenendaal en de Rijn geklemd. Gert werkt als zelfstandige in de IT en Webdesign.
Op 12-jarige leeftijd heeft Gert een start gemaakt in de duivensport. Gert vertelt: ‘In 1984 ben ik begonnen met de duivensport door een vriendje op school die duiven had en ook door mijn overbuurman, Ben Vervat. Ik werd meteen gestimuleerd door mijn vader om met duiven bezig te gaan. Hij zat in zijn jonge jaren ook in de duivensport. Onze eerste duiven kwamen van Ben Vervat en leden van P.V. Elst & Omstreken.’
Op dit moment staat er bij Gert in de tuin een hok van Buitenhuis. Dit vlieghok is 8 meter, waarvan 2 meter wordt gebruikt als ‘rommelhok’ voor natourjongen, 2 meter voor een kleine ploeg dagfondduven en 4 meter voor de marathonduiven. Daarnaast heeft de man uit Elst voor de kwekers een hok van vierenhalve meter en ook voor de jonge duiven staat er vierenhalve meter hok. Alle hokken zijn voorzien van rennen.
De huidige stam duiven van Gert voor de marathonvluchten komt voor het overgrote deel rechtstreeks van Team van Ginkel, waarvan de basis bij Piet de Vogel vandaan komt. Daarnaast zitten er enkele duiven van bevriende liefhebbers. Op het kweekhok zitten inmiddels nakomelingen van ‘De Lianne’ (zie reportage 2 jaar geleden op het Marathonduivenjournaal of op de site van Marathon Noord), duiven van WW Racingpigeons (Wilfred Hamstra en Wulftert Ter Beek) en van Jan Polder.’

De winnende duif
De winnende doffer van Bergerac is bij Gert terecht gekomen uit ‘ruiling’ met André van Boxtel in 2021. Gert vertelt: ‘Toen ik mijn eerste ronde van de dagfondduiven aanbood op FB, reageerde André. In eerste instantie had ik het rondje verkocht aan André, maar toen ik ontdekte dat hij marathonduiven had van bekende hokken hebben we de transactie omgezet en zodoende zijn er toen jonge marathonduiven van hem bij mij terechtgekomen waaronder de ‘Bergerac Max’. Bergerac werd gewonnen door deze tweejarige ‘Bergerac Max’. Hij was mee op drijven. Een week voor inkorving had hij een nieuwe vriendin gevonden, waar hij naar op zoek moest, omdat van de vorige vluchten zijn duivin tot twee maal toe niet terugkeerde.
De duif is dus gekweekt bij André van Boxtel. De vader is afkomstig van Piet de Vogel. Opa van vaderskant is van het soort van Frans Bungeneers en de moeder is ‘de Super 735’ van Piet zelf. Zij won o.a. de 6e nationaal Cahors en de 11e nationaal Bergerac in 2011. De moeder is afkomstig van Saarloos en zn. Opa van moederskant is ‘De Bonte Filipijn’ van Noël Peiren. Oma van moederskant is een dochter van ‘D’n Arie’, 1e Asduif van de ZLU in 2011-2014 én 2012-2013.
‘Bergerac Max’ won vorig jaar ook prijs op Bergerac als jaarling en dit jaar in de afdeling een 46e op Cahors en een 64e op Limoges.


Het seizoen
Het seizoen 2023 is begonnen met ruim 50 duiven die voor de marathon bedoeld zijn, maar door vogelgriepperikelen in 2022 zijn er in het begin van het seizoen een aantal jaarlingen achtergebleven.
Dit voorjaar heeft de dagfondlijn in het kweekhok plaats moeten maken voor marathonduiven, veelal zelf gekweekt uit ‘De Lianne’, Duifkampioen in 2021 en gekoppeld op aankopen of krijgertjes, in totaal zo’n 15-20 koppels.
De duiven zijn niet gescheiden geweest. De broedkooien stond in het stille seizoen op half. Toen ze ‘mochten’, gingen de broedbakken open, schalen erin en stro in het hok. Dat was een aantal weken voor Limoges.
Vanaf de tweede vlucht bij de oude duiven zijn alle duiven elke week meegeweest. Omdat de jaarlingen ervaring moesten opdoen, wilde Gert vanaf het begin er bij zijn. Verder zijn de ouden één keer meegeweest naar Melun en de jaarlingen twee keer.
 

Tot Slot
Gert vertelt verder: ‘De thuiskomsten van vroege duiven zijn voor mij altijd het mooiste wat er is.
Over de beleving van de aankomst van de winnende duif van Bergerac. Omdat er op Compuclub Live nog geen aankomsten werden weergegeven, lag ik gewoon te slapen toen de duif arriveerde om 2:06 uur (volgens mijn camerabeelden). Hij liep 13 minuten later over de antenne en op dat moment kreeg ik de melding op de telefoon. Die tijd was precies voldoende om de overwinning in Afdeling, Sector, Marathon Noord en NU Totaal op te eisen. Enkele minuten later zou het nog steeds een topnotering zijn geweest, maar niet meer de eerste! Dus je hebt ook een beetje geluk nodig dat ze net op tijd naar binnen liep.
Gert bedankt voor de info voor dit verslag en nogmaals gefeliciteerd met je overwinning. Tot een volgende keer!!!
 
Auteur
Jaco van Nieuwamerongen

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 21 april 2024
Grote Jubileum Zaalveiling speenklare jongen 2024
Lees meer >
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >