1e Internationaal Marseille Rieks Lonsain Nieuwleusen en 1e SMN 2023
De internationaal vlucht vanuit Marseille gelost op 21-07-2023 is eentje geworden waar in de toekomst nog veel over zal worden gesproken. Door een verschil in de internationale neutralisatietijd -en deze gelden ook voor de ZLU- en die van de NPO-vluchten, krijg je een bizarre uitkomst. De 1e internationaal werd Rieks Lonsain uit Nieuwleusen met zijn NL20-1122379, maar hij werd 28e nationaal! Dit soort van uitkomsten kunnen natuurlijk alleen in de duivensport! Dat er geen eenduidige regels zijn met als gevolg dit soort kromme uitslagen.
Rieks heeft een duidelijk uitgesproken mening over de duivensport en gaat heel sportief met de uitkomst om. Hij gaf aan dat de internationale overwinning op Marseille de dag van zijn leven is geweest, het was een absolute topdag. Rieks was op de hoogte van de verschillende berekeningen van de neutralisatietijd. Later werd hij gebeld door de voorzitter van de ZLU Mickel Roumans en die gaf enigszins timide aan dat hij goed nieuws en slecht nieuws had. Het slechte nieuws was dat hij met de berekeningssystematiek bij de ZLU 28e Nationaal op 3200 duiven is geëindigd, maar het goede nieuws was dat hij de 1e internationaal was geworden. Dit nieuws werd natuurlijk nog met het nodige voorbehoud gebracht. Rieks is over de situatie niet een seconde chagrijnig geweest, dat typeert de sportman.
In het verleden zijn er vaker van dit soort excessen geweest, waarbij de winnaar internationaal niet de nationale winnaar is geworden. Volgens mij moet dit issue op bestuurlijk niveau toch opgelost kunnen worden.
Wie is Rieks Lonsain
Rieks woont sinds 2009 op een hele mooie plek in een prachtig zelf gebouwd huis in Nieuwleusen. Zijn partner is Hendrikje en ze hebben een dochter van 6 en een zoon van 4. Hij is nu ZZP-er in de bouw, maar heeft in het verleden een bouwbedrijf met 25 man personeel gehad. Ze wonen in Nieuwleusen tegenover het verenigingsgebouw, waar ze ook NIC zijn en het meest noordelijke ZLU inkorfcentrum. Liefhebbers uit de wijde omgeving komen hier inkorven voor de nationale vluchten. Op zich lekker handig natuurlijk dat je zo dicht bij het gebouw woont.
Rieks had in het verleden een 200 postduiven en een 300 hoogvliegers. Ook de sport met hoogvliegers kon hem erg bekoren. Sinds de geboorte van de kinderen worden er minder duiven gehouden. De kinderen eisen natuurlijk ook de aandacht op. De hoogvliegers zijn allemaal verkocht en de marathon duiven zijn aanzienlijk ingekrompen.
Zijn hokbestand bestaat momenteel uit 20 koppels kwekers (vastzitters genoemd) en een 100 vliegduiven. Zijn doelstelling is het programma van de ochtendlossingen van SMN te spelen. Deze vluchten aangevuld met marathon vluchten die hem goed uitkomen. Zo heeft hij de beschikking over 38 oude vliegduiven voor de 3 internationale vluchten van SMN, Barcelona, Marseille en Perpignan. Er zijn een 60 jaarlingen en laten en ongeveer 120 jongen.
Het hok is 25 meter lang. In de ren (vooraan) zitten de laten en de jongen. De eerste 3 valkleppen zijn voor de oude duiven en daarna komen de jongen en de kwekers.
Boven op de garage zijn duivenhokken en kweekbakken, maar die worden niet echt meer gebruikt.
Inrichting duivenhok
Ook de inrichting van de hokken zijn anders dan anders. De duiven broeden in emmers en in kleine afgeschermde nestbakken. Zeer bijzonder om te zien. Je kon aan de duiven zien dat ze zich er prima thuis voelen.
De winnares is “BLUE LUCY” NL20-1122379Deze in de handen prachtige duivin was niet aan haar proefstuk toe. In 2022 speelde ze de 15e NPO op Limoges en de 53e Nat. en 34e Internationaal duivinnen op Marseille. Dus 2 kopprijzen. Niet verbaast dat ze als 1e aangewezen de korf in ging op Marseille 2023. Daardoor werd “BLUE LUCY” ook de 1e duif bij SMN. Marseille Nieuwleusen is 1038 km linea recta.
Ze werd op jongen van 8 dagen ingekorfd, die waren Rieks eigenlijk al wat te groot. Hij had de eieren al een paar dagen koud gelegd om het uitkomen enigszins te vertragen. Maar de duivin was ook erg content met de iets grotere jongen.
Rieks wist dat Jellema om 10 over 12 ’s nachts een duif had geklokt, dus moest hij er vroeg bij zijn. Toen hij ’s ochtends bij de duiven kwam was “BLUE LUCY” al thuis, maar nog niet geregistreerd. Hij moest ze eerst naar de antenne dirigeren en is ze na enige zenuwslopende momenten uiteindelijk geklokt om 05.16.41 uur. Toen begon het hele circus te draaien. Vele telefoontjes, appjes en mailtjes uit binnen en buitenland werden ontvangen en het was een compleet gekkenhuis. Hij moest die dag nog vloerbedekking uit zijn huis halen, maar is nergens meer aan toe gekomen.
De afstamming:
De vader NL17-1732684 is een 100% Jellema uit de lijnen van Miss Gijsje, Zwart Goud, Orion en Marianne van Arjan Beens.
De moeder NL19-1287288 is een dochter van de “903”, die vloog 85e op 1459 duiven Barcelona FU2000 en was 1e Asduif 2018 NIC. Ze komt uit de gebr. Hagens lijnen keer familieteelt op de “Oude Kruk” van Interpalomas Breda.
Ook in de handen is deze TOP duivin uitstekend, een echt vliegtype, zachte pluim en een zeer rassige uitstraling.
Pech
In 2017 had Rieks de 1e asduif op de marathon van sector 4. Deze duif vloog maar liefst 5 keer prijs, alleen Sint Vincent heeft hij de duif niet gespeeld. Deze duif is hij op een hele sneue manier kwijtgeraakt. Er was rattenvergif geplaats onder de roosters in het duivenhok en op een één of andere manier heeft de 1e asduif daar bij kunnen komen. Jelle Jellema vond dit zo vervelend voor Rienks dat hij ter compensatie 2 duiven gaf voor op het kweekhok. Zo zie je maar waar je vrienden voor hebt.
Het jaar rond
Na het seizoen gaan de broedbakken dicht en kunnen de duiven zitten op schapjes. Ze blijven gewoon 365 dagen per jaar bij elkaar. In de winter komen ze wel los, maar als er te veel last van de roofvogel is dan blijven ze een poosje binnen. De duiven worden zo natuurlijk mogelijk gehouden en als de temperaturen oplopen in maart en april worden ze verduisterd om het drijven en broeden tegen te gaan. Zo eind april, begin mei mag elk koppel 1 jong groot brengen en dan worden ze op de 2e ronde ingekorfd op de marathonvluchten. Het is niet allemaal een vast omlijnd plan, maar het streven is dat ze een aantal programmavluchten meedoen en een dagfond vlucht. Als het nodig is brengt Rieks de duiven zelf weg of neemt ze mee naar zijn werk om de duiven daar te lossen.
Training rond het hok
De jonge duiven gaan in de ochtend los en na de training staat de klep op vallen en gaan ze er zelf weer in.
Rond 16.00 uur gaan alle vliegduiven los en alles moet naar buiten. De duiven die op eieren of kleine jongen zitten moeten ook vliegen. De kleppen gaan dicht en dan vliegen ze ruim een half uur tot een uur uit zichzelf. Ze worden niet aangespoord met een vlag of bal. Als Rienks ziet dat de snelheid eruit gaat dan gaan de kleppen open en mogen ze naar binnen.
Medicijnen
Voor een belangrijke vlucht wordt 14 dagen voor inkorven een geelpil verstrekt en 2 dagen kuren. Een paar dagen later nog een kuur tegen ‘de koppen’. Ook wordt er wel eens een ontsmettingsmiddel gebruikt.
Voer
Dit jaar voor het eerst wordt Embregts-Theunis gevoerd. Hij gebruikt de basismengeling en dan opvoeren met vetvoer.
Onconventionele liefhebber
Rieks is een onconventionele liefhebber en doet alles op zijn eigen wijze en probeert veel uit. Zo kruist hij bijv. snelle Belgische rassen in zijn oude “Kruk” lijn. Hij scheidt zijn duiven nooit en er wordt het hele jaar door gekweekt.
Enkele opmerkelijke uitspraken:
• Streng selecteren is vereiste nummer 1. De kans dat je een goede opruimt is niet zo groot.
• Een duivenleven is te kort. Als de duif er niet meer is kom je er achter hoe goed hij (na)kweekt.
• Narbonne zie ik als en extra training, voor de ervaring.
• Ik rijd zo 300 km om de duiven op te leren.
Het bezoek in Nieuwleusen was erg gezellig en de tijd vloog voorbij. Rieks is iemand die geen blad voor de mond neemt en goed op de hoogte is van wat er speelt in de sport en heeft een enorme drive. Wij zullen nog veel van hem horen.
Auteur
Simon Kuipers