De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Super duivin van de combinatie C.C.J. van Wijk wint Cahors 2023

Geplaatst: 19-7-2023

Super duivin van de combinatie C.C.J. van Wijk wint Cahors.

Nog nooit heb ik zo’n kop als hierboven aan het papier toevertrouwd. Maar superlatieven komen bij deze duivin te kort. Ik heb het hier over de  21-1733163. En als u nu denkt, dat ringnummer komt mij bekend voor, dan heeft u een uitstekend geheugen. Ik heb namelijk afgelopen jaar ook al een reportage geschreven over deze duivin. Zij won namelijk de ringenrace Bergerac 2022 bij Stichting Marathon Noord. En dan nu de eerste van Cahors bij die zelfde stichting. En dan maar gelijk met de deur in huis te vallen, hieronder haar palmares in de afdeling 7.


2022    Bergerac 5e  tegen 1981 duiven
2023     Limoges 4e  tegen 1567 duiven
2023    St. Vincent 3e  tegen 849 duiven
2023   Cahors 2e  tegen 1080 duiven
Met deze topnoteringen komt zij in aanmerking om Nederland te vertegenwoordigen op de Olympiade 2024 in Maastricht. Om dit definitief te weten moeten we wachten tot september. Er zijn nog enkele kanshebbers.

De winnende duif
De winnende duif is een kras duivin die het ringnummer 21-1733163 met zich meedraagt. Deze duivin heeft als vader de 19-1488412. Hij komt weer uit de eerste nationaal Perpignan  2013 en uit  de1e nationaal Dax sector 3 2018 van Ton den Braven. Uit de samenkweek van deze twee topduiven is er één naar het kweekhok van onze hoofdrolspelers gegaan en de ander is naar Ton den Braver.
De moeder van de 21-163 is de 18-1525857. Zij komt weer uit de ‘De Deugniet’ van Harold Zwiers. Hij vloog een eerste op Montauban NU en is vader van Yaika, 19e int. Barcelona. Zeker een vermelding waardig is dat De Deugniet en een zoon van De Deugniet duifkampioen zijn geweest bij S.M.N.. De moeder van de 18-857 komt bij R & M Tekin vandaan. Het betreft hier de 16-1884927 en is een dochter van de Sultan (1e nationaal Perpignan 2016 en First Lady 2 internationaal Perpignan).
Erwin is een liefhebber die de cyclus van de natuur, van en tot aan spenen van de jonge duiven, zijn gang laat gaan. Dat betekent dat ze op Limoges op eieren van tien dagen is ingekorfd. Op St. Vincent op kleine jongen en op Cahors op grote jongen en verse eieren. Het tweede eitje is gelegd op zondag en dinsdag ging ze de mand in voor weer een overwinning. Ook had ze net haar tweede pen gegooid. Of dit invloed heeft gehad op haar prestatie is moeilijk te zeggen. Het heeft haar in ieder geval niet gehinderd om op zaterdag om 06.09.15 uur op de klep te vallen. En dit met een snelheid van 1233 m.p.m..
Normaal gesproken ga ik als eerste de liefhebber aan u voorstellen, maar daar ik zo’n bewondering heb voor deze kanjer op de marathonvluchten, heb ik dit bij hoge uitzondering nu  eens omgedraaid.

De combinatie
En voorstellen is eigenlijk ook helemaal niet nodig. In de zes jaar dat ik in het bestuur zit bij Marathon Noord, ben ik samen met vriend en medebestuurslid Paul vd Boogaard al voor de vierde keer op bezoek bij deze geweldige combinatie. Wij zijn er nu al zo vaak geweest dat, was het eerst mevrouw en meneer van Wijk, mogen wij nu elkaar al bij de voornaam noemen. De combinatie bestaat uit Cor (86) en Erwin (55) en de echtgenote van Erwin, Miranda. Cor woont met zijn vrouw iets verder op in de straat en is nog maar zelden bij het duivenhok te vinden. De motivatie om nog een bijdrage te leveren aan het verzorgen van zijn duiven is sinds de coronaperiode en gezien zijn leeftijd tot een minimum gedaald. Daar tegenover staat dat Miranda steeds fanatieker wordt. Zij verzorgt de tachtig jonge duiven en is een trouwe letter bij het opwachten van de duiven. Een voorbeeld hiervan is dat, als Erwin, die naast de duivensport ook nog als voetballer op het veld staat, hierdoor niet op de thuiskomst van de duiven aanwezig kan zijn, het Miranda is die al zijn taken thuis bij de aankomst van de duiven overneemt.

De toekomst
Erwin is een liefhebber die weinig achteruit kijkt en zijn blik naar voren heeft gericht. Hij kent zijn duiven en die komen met mooi duivenweer in het snuitje van de uitslag te staan. Dit succes ontbreekt hem bij zwaar weer. Om daar wat aan te doen heeft hij in 2022 eieren geruild met Paul vd Boogaard. Pauls duiven komen juist met zwaar weer.
Ook probeert hij duiven uit bij de combinatie Metzke/van Wijk en Piet van Straaten. Een duif van Piet van Straaten gekoppeld met zijn eigen soort heeft al een topper opgeleverd. Wat denkt u ervan: vijf keer mee en vijf keer prijs. De helft van deze combinatie is Ruben, de zoon van Erwin en Miranda. Erwin staat deze combinatie met raad en daad bij. Dit betekent in de praktijk o.a. de algehele verzorging, de kweek en het toewerken naar een bepaalde vlucht toe.

Voer en medische verzorging
Dit is hetzelfde als afgelopen jaren. Hij verandert er niets aan. Erwin probeert de ingekorfde duiven zoveel mogelijk reserves mee te geven. Hierbij krijgen ze pinda’s, tovo, snoepzaad, hennip, multimix van de Patagoon en schapenvet aan het voer toegevoegd. Dit voer komt van de firma’s Beijers All in One en het vliegvoer van de Patagoon. Wanneer de duiven thuiskomen van de vlucht worden er producten van de firma Travipharma gebruikt om de duiven weer in conditie te krijgen. Denk hierbij aan Forta-Vita en Provibac. Enten tegen paratyfus gebeurt in januari nadat er een kuur tegen paratyfus is gegeven. In de winter wordt er ook nog aandacht besteed aan de verplichte enting tegen het paramyxovirus. In het vliegseizoen wordt er één keer ornispecial gegeven. En voor het inkorven voor een belangrijke vlucht wordt er een geelpil opgestoken van de firma Travipharma. Verder is het niets bijzonders.

Tot slot
Paul en ondergetekende zijn net als afgelopen jaar bij een echtpaar op bezoek geweest waarbij het duivenbloed door de aderen stroomt. Het is een genot om bij hen langs te gaan en te leren wat duivensport nu daadwerkelijk inhoudt. Erwin en Miranda nogmaals bedankt voor de hartelijke ontvangst en ik weet zeker, tot de volgende keer.

Auteur
Pieter Vreeling

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 21 april 2024
Grote Jubileum Zaalveiling speenklare jongen 2024
Lees meer >
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >