De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Comb. A. Wolff en F. Sellies, Wezep, hebben Duifkampioen Middaglossing Marathon Noord

Geplaatst: 15-12-2022

Comb. A. Wolff en F. Sellies, Wezep, hebben Duifkampioen Middaglossing Marathon Noord


Een duifkampioen in groot verband is een rijk bezit. Je ‘strijdt’ tegen een paar honderd liefhebbers die tientallen duiven op de kooi hebben, waar ze het marathonseizoen mee afwerken. Om van al deze duiven de beste te hebben, is een knappe prestatie. Bij de Marathon Noord is het extra bijzonder. Je kunt alleen de duifkampioen hebben als je deze duif ook telkens als één van de twee bovenste van de lijst zet. Er zit dus al een voorselectie aan gekoppeld van de beste duiven die deze liefhebbers op het hok hebben. Van deze 1.000 duiven of meer hadden Nanne Wolff en Frans Sellies de beste. Hun ‘Bauke’ won dit kampioenschap met een vrij ruime voorsprong, nadat hij een jaar eerder al de 3e nationaal Dax had gewonnen. Een echte kanjer!

De liefhebbers
De Comb. A. Wolff-F. Sellies uit Wezep bestaat uit de 52-jarige Nanne Wolff en de 68-jarige Frans Sellies. Frans is gepensioneerd en Nanne is de welbekende dierenarts.
Beiden zijn in aanraking gekomen met de duivensport van vader op zoon. Vader Lammert Sellies en vader Dirk Wolff hadden hun sporen in de duivensport reeds lang geleden al verdiend. De eerste marathonduiven waren van Jac. Wolff uit Wezep en Tonnie van Dam uit Hattem. Later werd dit aangevuld met de duiven van Nanne’s eerste vrouw Laura. Dit waren duiven van: Dolleweerd, Henk de Weerd en Wijnands uit Maastricht. Uit deze duiven is ons hok opgebouwd. Later werden met succes duiven van o.a. Anne Bruinsma, Bennie de Vries, Jan van Kalkeren, Dick ten Cate, Jellema, nieuwe generatie duiven van Tonnie van Dam, Brian Long Marcel Arends en Albert Poulisse ingekruist. Nanne: ‘We halen elk jaar duiven bij van een soort dat bij ons past.’
Wat betreft de rolverdeling vertelt Nanne: ‘Frans verzorgt de kweekduiven en de jongen voornamelijk. We koppelen de kwekers wel samen. Ikzelf verzorg de vliegers en Frits Canis maakt de hokken schoon. Frans en ik overleggen alles samen wat betreft het koppelen, plannen van de vluchten en we korven samen in als het half kan.’
 

Bauke, de Duifkampioen van Marathon Noord
De Duifkampioen op de Middaglossing van Marathon Noord is ook de Duifkampioen van Afdeling 8 GOU. Het is ‘Bauke’, een driejarige doffer van 2019. In 2021 won hij ook al de 3e nationaal Dax. In 2022 won hij de volgende drie prijzen:
•          37e Marathon Noord Libourne (115e nat. tegen 2.796 duiven, 41e Afdeling 8 GOU)
•          18e Marathon Noord Cahors (25e nationaal tegen 3.675 duiven)
•          56e Marathon Noord Bergerac (195e nat. tegen 7.488 duiven, 52e Afdeling 8 GOU)
‘Bauke’ heeft de volgende afstamming. De opa van vadersjant komt uit ‘de 532’ van 2012 (die o.a. de 10e NPO Perigueux 2014) met ‘Anna’ (duifkampioen Regio 1 2013, kld. 1e nat. Barcelona van Brian Long). Oma van de vaderskant komt uit ‘zus St. Vincentje’ van Albert Poulisse uit Kerkdriel.
De moeder van ‘Bauke’ heeft twee geweldige vliegers voortgebracht. Naast ‘Bauke’ komt ook ‘Little Wing S. Star’ uit deze duivin. Deze topvliegster van 2017 won onder meer de 3e NPO Perigueux 2019 (11e nationaal) en 23e NPO Limoges en werd 3e Duifkampioen van de Afdeling 8 GOU. De moeder van ‘Bauke’ en ‘Little Wing S. Star’ komt uit de broer van de 4e Nationaal St. Vincent van Jan van Kalkeren met een jong van de sterke Perpignan van Anne Bruinsma uit Berlicum. Deze duif won tweemaal de 1e prijs van Perpignan in het Nationaal Inkorfcentrum en de 55e nationaal Perpignan tegen 7.645 duiven.

De verzorging
De duiven krijgen overwegend voer van Van Tilburg. De laatste week voor inkorving krijgen ze Turbo Energie van Matador. De duiven krijgen verder Omega vetzuur met Lecithine en Octacosanol over het voer. Octacosanol wordt gewonnen uit tarwekiemen. Nanne en Frans controleren de duiven regelmatig. Dat is logisch, want Nanne is per slot van rekening dierenarts. Ook veel andere liefhebbers doen bij hem een periodieke controle of als ze hun duiven niet vertrouwen. Nanne: ‘De medicamenten zetten we in wanneer dit noodzakelijk is. Deels eigen producten, deels producten van Belgica de Weerd. De nadruk wordt op preventie gelegd. Er wordt een vaccinatie tegen paramixo, pokken en paratyfus.
De jaarlingen die op het hok komen, die zijn opgeleid door compagnon Frans. Ze hebben al heel veel ervaring. Ze worden allen op de laatste jonge duivenvlucht gekorfd. Ook de natoer jongen (soms met een sprong van 200 km) krijgen deze laatste vlucht. Jaarlingen krijgen bij ons twee dagfondvluchten (waaronder één keer inkorven in Hank en één keer in de club) en twee overnachtingen.  Een goed systeem. Bee van Kleef brengt de duiven weg en Frits Kanis helpt mee met de werkzaamheden in en om het hok. De duiven, die we klaarmaken voor de vlucht pak ik altijd uit het hok. Voor het hok beoordelen we de duiven samen en beslissen dan of een duif gespeeld kan worden of niet. Eigenlijk altijd komen we tot dezelfde conclusie. Meestal is Frans iets voorzichtiger met spelen van de duiven dan ikzelf. Waarschijnlijk vullen we elkaar hierin goed aan.’

Tot Slot …
een Anekdote. Nanne vertelt: ‘De maandagnacht voor inzetten van Bergerac kwam ik nog even kijken op het hok of alles in orde was. Ik kwam er achter dat ‘Bauke’ (de latere duifkampioen Marathon Noord) zijn jong had doodgetrapt na een gevecht met de buurman. Ik belde verschillende liefhebbers op in Wezep maar iedereen sliep … behalve Arie ten Cate (van Comb ten Cate uit Hattemerbroek). Dikkie de andere helft van de combi was niet wakker te krijgen. Arie zei dat hij nog wel een kaal jong had liggen. We zochten een geschikt jong uit voor ‘Bauke’ uit het kweekhok (uit een jong van de 17e nationaal Barcelona van vorig jaar bleek achteraf). ‘Bauke’ pakte dit jong gelukkig direct aan. Na enkele dagen ringde ik het jong toch maar. Het werd een geweldig mooi duifje. Ik vertelde enkele weken later aan Dikkie dat het duifje mijn ring inmiddels omhad en dat hij hem niet meer terug kreeg.
Als compensatie kreeg Comb. Ten Cate de eitjes van ‘Bauke' die inmiddels weer gelegd waren. Hopelijk krijgen we beide plezier van deze bijzondere ruil.’
Tot slot willen Mike en ik Nanne en Frans bedanken voor de gezellige ontvangst en het fijne gesprek … nogmaals gefeliciteerd met de Duifkampioen en tot in oktober in Doetinchem.
 

Auteur

Jaco van Nieuwamerongen

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 2 maart 2024
28e Voorjaarsbeurs 2024
Lees meer >
zondag 3 maart 2024
28e Voorjaarsbeurs 2024
Lees meer >
zondag 21 april 2024
Grote Jubileum Zaalveiling speenklare jongen 2024
Lees meer >
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >