De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Robin Bakhuis, Westerhaar, Kampioen Middaglossing SMN 2022

Geplaatst: 5-12-2022

Robin Bakhuis, Westerhaar, Kampioen Middaglossing SMN 2022

Er zijn kampioenschappen in onze mooie Marathonduivensport die iedereen wil winnen. Het is te saai om te lezen om hiervan in deze inleiding een bloemlezing te geven. Maar één van de twee grote titels van de marathon Noord hoort daar zeker bij voor de liefhebbers uit de Noordelijke helft van Nederland. Je kunt twee grote Kampioenstitels behalen in deze competitie. Eén op de ochtendlossing en één op de middaglossing. De laatste titel is behaald door een zeer goede liefhebber met een geweldig kweekkoppel. Ik denk het beste koppel wat ik ooit heb aanschouwt. Daar leest u meer over in dit verhaal en hoe de kinderen van dit koppel deze liefhebber Kampioen Middaglossing van Stichting Marathon Noord hebben gemaakt. De eigenaar van dit meer dan geweldige koppel en de Kampioen Middaglossing van de Marathon Noord is Robin Bakhuis uit Westerhaar.

De winnende liefhebbers
Achter de naam Robin Bakhuis schuilen twee liefhebbers: Robin (34 jaar) en zijn oom Gert (62 jaar) Bakhuis. Robin is van beroep timmerman. Dat is ook te zien aan bijvoorbeeld zijn mooie uitbouw in zijn tuin, waar je met mooi weer, maar ook tijdens een klein buitje heerlijk kunt vertoeven. Voorheen was zijn neef Joey de derde man achter de successen.  Hij speelt echter helemaal zelfstandig. Al is er nog steeds een goede samenwerking tussen hen. Hij helpt ook nog als het nodig mocht zijn.
Robin heeft vanaf zijn 5e jaar af duiven. Hij heeft de liefde voor de duiven overgenomen van zijn oom Gert, die achter zijn ouders en hem woonde. De eerste duiven kwamen ook van hem. Op zijn 11e jaar is Robin zelfstandig lid geworden en met de duiven gaan spelen. Later kocht Robin naast de duiven van zijn oom zelf wat duiven. Verder wordt er in Westerhaar  onderling geruild. Zo groeide de stam naar wat hij nu is.
Oom Gert en Robin wonen naast elkaar. Zodoende kunnen ze makkelijk samen vliegen met de duiven. In totaal hebben de mannen 30 tot 35 meter duivenhok. 6 meter voor 30 koppels nestduiven, wat tot 2021 weduwnaars waren. Twee hokken van ongeveer 5 meter voor de nestduiven, die er al waren. Op een hok wordt met de doffers en duivinnen gespeeld en een hok wordt met alleen duivinnen gespeeld op het nest. Verder hebben de jongen 2 hokken van 3,5 meter. Voor de vlieghokken staan rennen en ook de plafonds zijn in deze hokken open. Op veel hokken met rennen zie je dat de plafonds dicht zitten om ‘het doossysteem’ te krijgen. Hierdoor heb je minder tocht in de hokken. Bij de hokken van de familie Bakhuis zijn de plafonds wel open en hebben ze ook geen tocht. Het soort waar de mannen Bakhuis mee zijn gestart, is voornamelijk van AP Overwater, aangevuld met duiven van Wim en Mart Derksen uit Almelo. De huidige stam is met name gebouwd rondom het supperkoppel: De Wiersma-doffer en de duivin van Appie Pas. Robin: ‘Uit de lijn van ‘De Milos’ van Verweij-de Haan hebben we ook succes.’

De topduiven en het Kampioenschap op de Middaglossing
Het Kampioenschap op de Middaglossing werd een spannende strijd. De top 4 staat binnen de 10 punten. Robin versloeg achtereenvolgens Martien van Houten, Jan Bruins en Jay Lissenberg. Ook Koos Steenbeek en Amanuel Oz stonden niet ver van het podium qua punten. Het Kampioenschap heeft Robin te danken aan twee duiven uit één koppel. Het is een broer en een zus uit één nest: ‘De 69’ en ‘de 70’. De eerstgenoemde is de duivin, die Robin’s eerste duif was op Bergerac/Libourne en Bergerac. De doffer, ‘de 70’,  was de eerste duif van Cahors. Op Cahors won deze doffer de 1e nationaal tegen 3.675 duiven en was hij natuurlijk ook de snelste duif van de Marathon Noord-competitie. ‘De 69’ won achtereenvolgens de 6e op Libourne/Bergerac bij Marathon Noord en de 25e nationaal tegen 2.796 duiven. Op de laatste Bergerac won ze de 3e prijs bij de Marathon Noord en de 10e nationaal tegen 7.488 duiven. ‘De 70’ is een driejarige blauwe doffer. Hij is altijd op weduwschap gespeeld. Op Cahors was de eerste keer op een jong. Hij is ingekorfd op een jonkie van een dag of zes. Broer en zus komen uit Robins superkoppel. ‘De 70’ was de tweede duif, die een nationale winnaar is. Uit dit super koppel komt ook ‘Robin’ van Harold Zwiers, die als jaarling Nationaal Bergerac won van heel Nederland. De vader komt bij Wiersma en zoon uit Sibculo vandaan, die zelf ook al een 3e en 28e nationaal vloog, dit is ‘De Nachtvlieger’. Moeder komt uit Mr. Gijs met zijn eigen dochter, gekweekt door Appie Pas. Robin: ‘Deze moeder hebben we toen nog gehaald bij zijn Kweekcentrum Fondgoud Oost’.


Het seizoen
Half februari is de start van het seizoen. Toen zijn de duiven gekoppeld… vliegers en kwekers. Robin begint met ongeveer 85 vliegduiven en 12 kweekkoppels. Voor eigen aanvulling worden ieder jaar 100 jongen gekweekt. Op één hok speelt Robin alleen met de duivinnen op het nest. Zij krijgen hun eerste jong op de eerste marathonvlucht waarop ze meegaan.
In het begin van het vliegseizoen worden de duiven wekelijks ingespeeld tot aan de eerste dagfondvlucht. Dit gebeurt in de aanloop naar het marathonseizoen op weduwschap. Voor de eerste vlucht worden ze op een stand van jonkies van 5 of 6 dagen gebracht. De duiven gaan ook op hun tweede marathonvlucht op dezelfde stand mee. Hiervoor moet wel het eerdere nest verbroken worden. De week voor inkorven van de overnachtvluchten worden de duiven zelf weggebracht op een afstand ongeveer 30 km. De duiven worden niet verduisterd. Ze worden wel bijgelicht. Hier wordt eind mei mee gestart. Het licht gaat kwart over 5 aan tot 11 uur in de avond. Na Bergerac wordt er gestopt met bijlichten.
Dit seizoen waren de duiven de hele periode in goede doen. Vanaf de eerste vlucht tot de laatste waren de prestaties prima.
De duiven krijgen voer van Beyers. In het seizoen de mengeling Long Distance en er wordt met de Zoontjes-mengeling gewerkt. In het begin van het seizoen is het de weduwschapsmengeling. Naast het voer krijgen ze allerhande uit een emmer. In de laatste dagen voor het inkorven van een marathonvlucht krijgen ze naast de Long Distance-mengeling, snoepzaad, TOVO en een vetrijke mengeling van Beyers. Op maandag en dinsdag krijgen de duiven Beute LTW.
Medisch gezien krijgen de duiven een geelkuur. Dit gebeurt een paar weken voor de marathonvluchten. De duiven gaan om de 3 of 4 weken naar de dierenarts voor controle en naar aanleiding daarvan doet hij wel iets of doet hij niets … als er niets mankeert. Hierbij worden Bert Brinken uit Hardenberg of Nanne Wolff geraadpleegd. Soms is het nodig om een kuurtje om de koppen schoon te krijgen te geven.


De Beleving
Hoe beleef je de duivensport, Robin? De Kampioen van de Middaglossing: ‘Iedere morgen voor mijn werk ben ik er al mee bezig om de duiven te verzorgen. Tussen de middag ga ik naar mijn duiven om wat extra te voeren en in de avond begint de verzorging weer opnieuw. Dus vooral in het seizoen beleef ik de duivensport heel intens.’
De duivensport beleven de mannen met zijn drieën. Zoals gezegd wordt er in Westerhaar onderling regelmatig geruild. Er is goed onderling contact tussen de marathonduivenliefhebbers. Zo wordt er samen gelapt met Joey, Raymond Niks en Rick Doldersum. Sabine, Robins vriendin, kijkt wel mee als de duiven thuiskomen, maar aan de verzorging hoeft ze niets te doen, omdat oom Gert en Robin dat samen goed aankunnen.
Robin: ‘Het vliegen is het voornaamste bij de duivensport en het kweken is ook mooi. Ome Gert doet overdag de verzorging en de kwekers.’ Robin doet zelf de vliegploeg. De marathonvluchten is het mooiste onderdeel van de sport, vindt Robin: ‘Natuurlijk vroege duiven draaien is het allermooist! Verbeterpunten zijn er altijd in onze hobby, maar ik maak me daar niet zo druk om. Ik neem het zoals het is en kies mijn eigen vluchten uit.’


Evaluatie van het seizoen en blik naar de toekomst
Wat is je kracht dat je dit sterke seizoen hebt gehad?  Robin: ‘Ik ben er fanatieker mee bezig en we hebben natuurlijk een heel goed koppel.’ Wat zou er kunnen gebeuren dat het volgende seizoen tegenvalt? De Marathon Noord Kampioen: ‘Onze twee besten gaan naar de kweek. Als er geen nieuwe toppers opstaan, dan zal het een stuk minder zijn in vergelijking met 2022. We hebben goede hoop op een halfzusje van ‘de 69’ en ‘de 70’.
2022 is en blijft het jaar dat we Nationaal Cahors wonnen en kampioen werden van de Middaglossing bij Marathon Noord. Dan heb je toch een zeldzaam goed seizoen. Daar zijn we meer dan tevreden over. We hebben nu nog één wens (en dat heeft iedere marathonduivenliefhebber) … Barcelona winnen. Voor de toekomst hopen we dat de twee duiven die hebben gezorgd voor dit prachtige seizoen, net zo goed zijn voor de kweek, als dat ze zelf op de vluchten presteerden.
Ga je dingen anders aanpakken het komende seizoen ivm het vorige seizoen? Onze timmerman uit Westerhaar: ‘Afgelopen seizoen is alles op het nest heel goed bevallen en dat houden we zo. In het verleden speelde ik ook op weduwschap. De nestduiven waren toen al beter.’

Tot Slot
Deze nazomer waren we (Mike Freriks en ik) bij Robin Bakhuis in Westerhaar. Ome Gert zat op de camping te genieten van het mooie weer. We spraken met een trotse liefhebber waarmee we drie raakvlakken hebben: voetbal, wielrennen en duivensport. Tijdens ons bezoek konden we de laatste bergetappe van de Vuelta volgen en de start van de wedstrijd van AJAX tegen Cambuur.
Robin en Gert, we feliciteren jullie nogmaals met dit mooie seizoen en vanuit onze betrokkenheid vooral met het winnen van de titel Middaglossingskampioen van de Marathon Noord. Verder willen we Robin bedanken voor de leuke ontvangst. Tot slot een leuke anekdote van jouw kant: Op Cahors was nationaal nog niets gemeld. Mijn werkgever was hier (ik had iets met zijn knie en hij kwam kijken hoe het met me was). Ik zei: Ik ga de ramen opendoen voor de duiven van Quievrain … valt er opeens een duif … ‘de 70!’ van Cahors. Een prachtig onverwachts moment!’
Tot op de feestmiddag, mannen!


Auteur
Jaco van Nieuwamerongen
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.