Jan Bruins uit Ulft , 3e kampioen Middaglossing 2022 bij SMN.
We hebben hier te maken met een duivenmelker die zeker geen eendagsvlieg is, al jaren wordt er door Jan alles aan gedaan om het hoogste nivo te halen. In 2009 stond Jan ook al op het ere schavot bij Stichting Marathon Noord, toen op de tweede plaats. Vier jaar later was hij de eigenaar van de twee beste duiven over drie jaar op de middaglossing die elk acht prijzen hadden en daar kon verder niemand aan tippen. Het waren destijds twee nestdofffers die hem kampioen maakten en nu dit jaar heeft hij een echte witte raaf onder de pannen. De blauwe doffer 2019-1441412 is dit jaar 3e beste duif op de middaglossing van Nederland, geweldig dat je zo’n duif bezit. Zeer recent kwam het bericht dat de 412 zelfs de beste duif in de pipa ranking was op de middaglossing 2022. Grandioos toch. Ik heb deze klasbak in de hand mogen houden hij was stevig in de rui. Het is een relatief kleine driejarige nestdoffer die in de hand niet ergens in opvalt, als ik hem uit het hok van de oude duiven had moeten halen dan was mij dat nooit gelukt. Het zit hem vooral in het koppie, een slimme duif die zijn eigen koers bepaald op een neststand van zes dagen eieren en natuurlijk top verzorgd.
Zijn ouders komen van Stefan Weisz uit Elten, maal Leo Kouters. De 412 pakt op de drie zogeheten NPO vluchten (afdelingsnivo) een 19/888 duiven, 5/1296 en 8/2643 duiven.
Jan ,72 jaar jong, woonachtig in Ulft is nog vitaal en zeer actief. Hij is vrijgezel en samenwonend met zijn broer Gert. Ze wonen in een mooie bungalow met een flinke tuin waar de hokken in staan maar waar ook veel planten en bloemen bloeien en natuurlijk een stuk waar eigen groenten worden verbouwd. Jan heeft groene vingers en is lang bij de gemeente aan het werk geweest in de groenvoorziening bij de Gemeente Oude Ijsselstreek. Op jonge leeftijd is hij al besmet geraakt met het duivenbacil en is lid van de plaatselijke duivenclub “Ons Genoegen” in Ulft. In zijn ruime tuin staan 3 tuinhokken van 18 meter en een kweek hok, allemaal voorzien van rennen ervoor en ze staan allemaal van de grond af, zodat de windt er onderdoor kan.
Dit voorjaar startte Jan met 45 vliegkoppels en kweekte hij 60 jonge duiven. Hij doet zijn doffers mee op alle reguliere vluchten en speelt zijn duivinnen doordeweeks en korft ze in door naar Huissen te rijden naar Eef van Aalten. In het voorjaar volgt de verplichte enting tegen het paramyxovirus en kuurt hij ze tegen paratyfus. Later in het seizoen geeft hij ze enkele keren wat tegen het geel. Uitroken van de hokken staat drie maal per seizoen op de kalender met koudijs droogontsmetter.
Als de duiven thuis komen zit er Belgasol in het drinkwater, trainen doen de nestduiven twee maal per dag, alles gaat er dan uit. In Maart worden de vliegers gekoppeld en komen ze eerst op gipseieren te zitten, hij doet dit om ze wat later de pennen te laten stoten. Voeren doet hij met diverse soorten Vanrobaeys duivenvoer. Jan heeft dit jaar alleen de fondvluchten die op de afdelingsprogramma stonden gevlogen en geen ZLU vluchten.
Als ik Jan vraag wat de mooiste vlucht van het jaar is krijg ik toch als antwoord : Barcelona. Africhten van de oude doet hij niet, met de jongen rijdt hij wel een paar keer. Wat hem typeert is dat hij ZUINIG is op zijn duiven en ze gaan zeker niet vaker dan drie maal per seizoen naar een marathonvlucht. Is er iets met de gezondheid en hij twijfelt dan gaat hij naar een Duitse dierenarts net over de grens bij Dinxperlo.
Seizoen 2022
Je zou denken dat de 412 in zijn eentje het 3e kampioenschap bij elkaar heeft gevlogen maar dat is niet waar. De eerste vlucht Libourne stond de 412 niet bij de eerste twee getekenden, Jan moest kiezen uit wel zes toppers die in zijn ogen niets voor elkaar onder doen. Menigeen is al blij dat hij er twee heeft waar je van op aan kunt, Jan heeft echter een brede basis. Vandaar dat hij dit jaar ook geweldige prijs percentages heeft gerealiseerd. Op Libourne 7/12, Cahors 8/10 en op Bergerac 11/18.
Op de eerste vlucht St.Vincent/Libourne (933 km)ochtendlossing draait hij om 7.15 uur de 412 maar het was niet een getekende duif, zijn derde duif 18-1658153 om 08.30 uur was zijn tweede getekende en klasseerde zich als 31e in de uitslag bij SMN.
De tweede vlucht was Cahors/Bressols (960 km) draait hij om 12.42 uur zijn 412 als 9e.
Op de laatste vlucht Bergerac arriveert de 412 om 10.44 en werd daarmee de 8e bij onze Stichting Marathon Noord. Tijdens het maken van een filmpje ( we zullen het moeten ondertitelen)kwam Jan met het wijze besluit deze topper de kweekren in te doen. Als de duiven moeten komen krijgt hij regelmatig Hans Diesveld op bezoek, die komt op de fiets naar Ulft en dan wordt er wat afgemolken. Ttijdens de verkoop van Hans zijn duiven is die vriendschap ontstaan, i.v.m zijn gezondheid is Hans gestopt maar hij heeft een prima oppas adres gevonden.
Aan de keukentafel vertelde de broers mij dat er bouwplannen waren voor een kleinere woning op hun eigen perceel . Voor de duiven betekend dat gelukkig niets en zo kan Jan toe gaan werken naar het nieuwe seizoen. Jan en Gert bedankt voor jullie gastvrijheid en de koffie. We zien elkaar op zaterdag 22 Oktober in Doetinchem bij de Kruisberg en dan maken we er een gezellige middag en een mooie huldiging van, tot dan.
Auteur
Patrick Sticker