Piet van Straten, Vianen, Duifkampioen middaglossing over de jaren 2020-2022
Als er onder de deelnemers van Marathon Noord een Duifkampioen-specialist is, dan is het Piet van Straten uit Vianen. Het had al eerder een duifkampioen van een bepaald seizoen en ook had hij een paar keer de 2e duifkampioen over drie jaar. Piet staat bij de Afdeling 7 Midden Nederland altijd bij de kampioenen van de Marathon. Kortom Piet van Straten is een stabiele topper op dit onderdeel. Hij speelt alleen de NPO-vluchten, omdat dit voor hem het makkelijkste is qua inkorven. Dit jaar was het misschien iets minder in vergelijking met de eerdere seizoenen. Piet kreeg in de zomer corona. Hij had het flink te pakken en kon zodoende zijn duiven niet zo verzorgen als hij dat zelf wilde. Het is daarom extra mooi, dat hij ‘de Asduif’ over drie jaar bij de Marathon Noord heeft. In het weekend van Bergerac belde hij me op: ‘Jaco, zou ik de Duifkampioen over drie jaar hebben bij de Marathon Noord. Ik heb mijn ‘016’ een paar minuten voor 1 uur gedraaid.’ Ik keek het voor hem na en kon hem met 99% zekerheid vertellen, dat het hem gelukt was. Hij klonk zo trots als een pauw door de telefoon. Prachtig dat een man van 81 jaar nog zo fanatiek kan zijn!
De liefhebber
De eigenaar van de Duifkampioen van de Marathon Noord over de jaren 2020-2022 is de 81-jarige Piet van Straten uit Vianen. Vroeger was Piet schilder, maar die tijd ligt al even achter hem. Vanaf zijn 12e jaar had Piet sierduiven en na een tijdje is hij overgestapt op postduiven. Buurman Kooijman, eigenaar van een wasserij, had duiven en dat wilde hij ook. Zijn broer Jan uit Utrecht is ook altijd een goede speler op de Marathon geweest en heeft ook al vanaf zijn jeugd duiven. De laatste 10-12 jaar speelt ook Piet alleen nog overnachtfond. Alle jaren vanaf die tijd zit deze topper uit Vianen bij de kampioenen van Afdeling 7 en Fondclub ‘Utrecht’. Dit jaar was dat, zoals gezegd, wat minder vanwege corona. De eerste marathonduiven kwamen van zijn Utrechtse broer Jan en van Henk de Bree uit Soest. Uit deze kruising kwamen geweldige duiven die over meerdere generaties kop vlogen op de nationale uitslagen. Piet: ‘In de toekomst hoop ik dat de nieuwelingen door gaan breken van Corné van Oeveren, Mark van den Berg en Cor en Erwin van Wijk, die ik de laatste jaren erbij heb gehaald.’
De duiven hebben de beschikking over 10 meter hok met 4 afdelingen, één afdeling is voor het nestspel (6 koppels), twee voor de weduwnaars (24 doffers) en één voor de jongen. Verder staat er een ren voor de weduwduivinnen en een klein hokje voor 2 vasthoudkoppels.
‘De Asduif’ over de laatste drie seizoenen
‘De 016’ van 2016 is de Duifkampioen over de jaren 2020-2022. Deze doffer won de laatste drie seizoenen de volgende prijzen:
In 2019 won deze doffer al de 62e nationaal Dax tegen 2.088 duiven.
De vader van ‘de 016’ is ‘de 944’ van 2010. Deze doffer won 1e nationaal St. Vincent 2015 bij Piet. Hij komt uit doffer van Guus van Aken uit Wijk bij Duurstede. Oma van vaderskant komt uit ‘De Blauwe Vanoppen’ met ‘’t Bontje Saya’. Oma van vaderskant is een Inteelt naar ‘Zoon Witbuik’. De moeder van ‘de 016’ komt van Henk de Bree uit Soest. Deze topduivin, ‘de 46’, was de snelste duif van Limoges van heel Nederland in 2007.
Het seizoen
De aftrap van het seizoen 2022 was half maart. Op dat moment werden de duiven gekoppeld. Over de kweekmethode van dit seizoen zegt Piet: ‘In het verleden heb ik te lang op dezelfde stam ingeteeld … denk ik. Nu wordt er meer gekruist met andere goede lijnen. Ik heb dit jaar samenkweek gedaan met Murk en zn en met Corné van Oeveren.’ Het vliegseizoen wordt gestart met 18 weduwnaars, 6 nestkoppels en 4 kweekkoppels. Voor zichzelf kweekt Piet 30 jongen. Het is goed om te vertellen dat de oude bewezen topduiven geen jong grootbrengen. Als de jongen bij de jaarlingen 14 dagen oud zijn, gaan ze met de duivinnen eraf en zitten de doffers op weduwschap. De duiven zitten het hele vliegseizoen niet in het directe daglicht. Vanaf het voorjaar hangt er een groen doek voor de ramen. Die worden na de vluchten pas weggehaald. Zo creëert de nestor uit Vianen rust op de hokken. De duiven varen er wel bij. De vliegers gaan vanaf het begin mee met als slotvlucht van de trainingsperiode de vlucht in Hank (Melun) en dat was drie weken voor St. Vincent.
Tot Slot
Heeft u nog een leuke anekdote van het afgelopen seizoen? Piet: ‘De 722’ van 2018 is heel mak. Hij loopt maar om me heen als ik in het hok ben. Hij wil een pinda van me. Hoort hij mij aankomen lopen, dan staat hij me altijd voor de deur op me te wachten.
Tot slot wil ik het volgende kwijt. Ik gun iedereen dat ze winnen, maar als je verliest moet je denken: Je moet ook verliezers hebben, anders kan een ander niet winnen.’ Een mooie wijsheid van een ervaren rot in de duivensport.
Piet bedankt voor de gezellige middag en nogmaals gefeliciteerd met de Duifkampioen over de jaren 2020-2022. Tot in oktober in Doetinchem!
Auteur
Jaco van Nieuwamerongen