De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Joop Steentjes uit Silvolde, 3e kampioen Ochtendlossing bij Stichting Marathon Noord.

Geplaatst: 14-10-2022

Joop Steentjes uit Silvolde, 3e kampioen Ochtendlossing bij Stichting Marathon Noord.
 
Samen met Mike hadden we een thuiswedstrijd om een verslag te maken bij onze senior clubgenoot Joop Steentjes. De vliegende bloemist wordt er wel eens geroepen, en dat klopt ook. Naast zijn woonhuis staat het tuincentrum dat hij lang geleden heeft overgenomen van zijn vader. En nu zijn het de zoon en dochters van Joop die het tuicentrum runnen.
 
Joop is een buitenmens pure sang. Stil zitten kan hij niet en is met zijn 82 jaar nog vol in de running. Buiten het seizoen is hij altijd wel weer aan het timmeren en klussen om zijn hokken of volière weer strak voor elkaar te hebben. Joop vliegt op het huidige adres nu 17 jaar en is ongeveer 20 jaar bezig om te excelleren op de fond. Hij speelt alle vluchten in de club en sinds een paar jaar ook alle ZLU vluchten. Door de jaren heen is hij met zijn duivenmaat Bep Stijntjes veel op pad geweest. Samen duiven africhten tot diep in Duitsland en samen kweken en duiven aanschaffen.  Aantal jaar geleden zei hij als ik nog wat wil moet het nu gebeuren, en is Joop gestart met een strak plan. Het enige wat telt is de wedstrijdmand, ondanks dure namen of mooie duiven. Gericht werden er wat aankopen gedaan bij o.a. Coen van Haarlem, Frank Zwiers en N. de Fouw . Hij kwam er al snel achter dat het niet de mooie duiven waren die gingen presteren. Jaarlijks werden er zo’n 80/100 jongen gekweekt. die zaten vaak in de manden om te oefenen. Joop heeft een diep hok van een meter of 4 en een lengte van 18 meter, zelf gemaakt (1 jaar over gedaan) met grote ingebouwde rennen erin. Het is eigenlijk een hok in een hok, alles is voorzien van roosters. In de winter zitten de duiven in die rennen en komen niet in de schappen. Bijlichten doet hij wel na de langste dag, de duiven gaan dagelijks los zomer en winter. Dit voorjaar pakte Joop zijn duiven bijzonder goed. Elke week gingen de ouden in de mand en hij pakte vaak met gemak 40% in de prijzen, en dat tegen de snelheidsduiven in de plaatselijke club.
 


Twee duiven hebben er voor gezorgd dat Joop dit jaar derde is geworden op de ochtendlossing bij Marathon Noord. Allereerst zijn geweldige duivin de 642 zijn eerst getekende van zowel Barcelona als Perpignan. Op Marseille was het de doffer 450 die ook zijn eerste was op Bergerac/Libourne ochtendlossing de vervangende vlucht voor St.Vincent. 
 
Barcelona.  1192 km. Om 15.39 uur, 1e getekende de duivin 16-1303642( Elly) de 20e melding bij SMN
Marseille.     964 km.   om 7.56 uur,   1e getekende de doffer 19-1459450.  De 18 melding bij SMN
Perpignan.  1065 km.   Om 16.16 uur. 1e getekende de duivin 16-1303642(Elly) de 35 melding bij SMN
 
Joops parel is natuurlijk Elly: zijn vrouw en daar is de 642 naar genoemd, deze topper heeft al 4 Barcelonavluchten achter elkaar prima gepresteerd en is zelfs de beste asduif bij de ZLU geworden in 2022 over 4 jaar!!!!!!! Ze is over de laatste drie jaar de 2e beste duif geworden in onze competitie op de ZLU vluchten. Als ze thuis komt maakt ze een aparte zwier om het huis en heeft altijd smerige poten, volgens Joop herkent hij haar zo door die afwijkende aankomst. In de hand is het een gewoon vrij klein kras duivinnetje met zachte pluim, een Jellema type en dat klopt ook want in haar pedigree komen de oude succesvolle namen duidelijk naar voren. Joop heeft de ouders overigens gekocht bij John Waaijerink, Lemele.  

 


 
Joop korft de ZLU duiven in Lichtenvoorde in, hij wordt daar altijd netjes geholpen en het is er rustig. Want waar lawaai is zul je Joop niet treffen. We vroegen Joop nog of hij iets bijzonders deed buiten het bijlichten : Hij speelt tot aan Pau alles gescheiden op weduwschap en koppelt ze dan en laat ze hun gang gaan. Zijn duivenbestand bestaat uit 15 kweekkoppels, 60 overjarige vliegers en 40 jaarlingen. Toen we zijn hok verlieten viel ons oog op een grote glazen fles met een of ander brouwsel. Ik wist dat Joop al jaren daarmee bezig was, maar hij maakt een soort tinktuur van azijn, knoflook, gember, kurkuma en div. Kruiden. Vroeger deed hij dat met jenever maar tegenwoordig op basis van azijn. Jenever vindt ik zelf maar al te lekker zei hij. Deze tinktuur ruikt enorm sterk en gaat dagelijks in het drinkwater. Het houdt de luchtwegen en de darmen schoon. Bij thuiskomst van de vluchten zit er een puntje halamid in het drinkwater. Joop voert hoofdzakelijk Mariman kweek en de laatste drie/vier dagen Koopman all in one. In de winter maakt hij een mix van diverse soorten duivenvoer, grit, gerst, gebroken mais, kippenkorrels en mineralen. Verder zijn Joop en Bep nog wel eens bezig met de ogentheorie van Jozef Hoffman uit Duitsland om de duiven te selecteren op vlieg en kweekwaarde.
 
Het was gezellig bij de familie Steentjes en de tijd vloog om, na een paar foto’s en een Achterhoeks filmpje die we waarschijnlijk moeten ondertitelen werd het tijd om er een punt aan te breien.
Joop geniet van de huldiging in Doetinchem en we wensen je het allerbeste toe.
 
Auteur
Patrick Sticker

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >