Jan, Nick en Rens Hommes winnen de Toppigeons Supercup en het Travipharma Criterium der Azen middaglossing 2022
René en ik gaan op bezoek bij veel winnaars. Bij deze combinatie is het inmiddels de 5e keer. Ze wonnen het Kampioenschap Ochtendlossing, het Travipharma Criterium der Azen ochtendlossing, De Herman van der Velden trofee en Perpignan. Dit keer winnen zij het Travipharma Criterium der Azen middaglossing en de Toppigeons Supercup. Het gaat hier natuurlijk om de combinatie Jan Hommes en Zonen uit Akersloot.
Ik wil in deze reportage focussen op een aantal zaken. Het aanwijzen, veranderingen t.o.v. de vorige jaren en welke duiven de kampioenschappen hebben gewonnen. Heeft U één en ander gemist, dan kunt U dat vast nalezen in de vorige reportages uit 2018 en 2019.
Ze winnen weer veel in het zware jaar 2022. Allereerst natuurlijk het aangewezen kampioenschap van Nederland op de Marathon. Dan winnen ze bij SMN de Toppigeons Supercup en het Travipharma Criterium der Azen middaglossing 2022. In het samenspel Noord en Zuid-Holland winnen ze aangewezen kampioenschap Middaglossing en het keizerkampioenschap. Dan zullen ze in de Fondclub NH ook nog wel een aantal kampioenschappen behalen. 6e nat Agen ZLU jaarlingen, 23e nat. Barcelona en wellicht nog enkele kampioenschappen bij de ZLU.
Waar de mannen ook trots op zijn is dat hun neef Peter van Hommes en Co (Piet van Hoolwerff) uit Lutjewinkel (ongeveer 25 km noordelijker dan Akersloot!) het kampioenschap onaangewezen pakt in SNZH. Neef Peter vliegt met 95% duiven van de mannen uit Akersloot. Dus twee hokken welke met een flinke overvlucht de concurrentie verslaan.
Kort door de bocht.
De combinatie bestaat uit vader Jan en de zonen Nick en Rens. Vader Jan is sinds dit voorjaar gepensioneerd, Nick is inmiddels uit huis en Rens woont nog thuis. Ze hebben met zijn drieën een grote kolonie duiven, ze beginnen het seizoen met ongeveer 250 vliegduiven. Ten opzichte van andere jaren is er geen apart jaarlingenhok meer. Ze verdelen de jongen nu over alle hokken, zodat de duiven maar 1 keer moeten worden overgewend. De duiven hebben een werkweek van 5 dagen met 2 dagen ATV. De werkdagen bestaan uit verplicht een uur trainen om 16.30 uur, of het nu warm weer is of niet. De duiven worden dan met allerlei middelen in de lucht gehouden. De duiven moeten trainen. De ATV dagen zijn over het algemeen bij een normaal verloop van de vluchten op zondag en maandag. Zondag gaan de duiven, die niet zijn mee geweest met een vlucht, met de Pyreneeënclub naar Achthuizen en op maandag is het in plaats van trainen open hok en mogen ze hun gang gaan. Het voersysteem is simpel en effectief. Veel soorten voer door elkaar en dan volle bak voeren. Na een dag of 4-5 worden de bakken leeggemaakt en gaat het restant naar kwekers en vliegers. De duiven worden de laatste 3-4 dagen voor een vlucht bijgevoerd in glazen in het broedhok. Dit gebeurt met een mix hennep, tovo en snoepzaad. Geen pinda’s. Die kunnen zitten in de mengelingen die men door elkaar mengt in de voerbak, maar niet extra.
Wanneer er een ronde jongen klaar is om opgeleerd en gespeeld te worden, dan wordt dit gedaan. Tijdens het wachten op de oude duiven worden deze regelmatig alvast in de kar gezet om aan de mand te wennen en daarna of de volgende morgen weg te brengen of weer thuis te lossen.
Het aanwijzen van de duiven
In Nederland zijn de regels voor de aangewezen kampioenschappen zeer divers. 2 van de 3 (SNZH en NPO Nationaal), eerste 5 (keizer ZLU), eerste 2 (ZLU Fond), eerste 4 (Super Prestige ZLU) eerste 3 (Pyreneeën cup ZLU) en dan natuurlijk SMN met de eerste 2 getekenden.
René en uw verslaggever zijn regelmatig inkorvers bij ons inkorfcentrum 1264 Zaanstreek-Noord. Dit NIC is het grootste bij de ZLU vluchten van Nederland en er is een rooster gemaakt wie wanneer inkorver van dienst is. Als de combinatie aan de beurt is volgt het aanwijsritueel.
Doordat de combinatie het een uitdaging vindt om ook bij de aangewezen kampioenschappen hoog te eindigen met de grotere aantallen duiven die ze inkorven, is er een methode waarop ze de duiven aanwijzen.
De duiven worden thuis allemaal door de 3 mannen in de hand genomen. Dan worden er een stuk of 8 potentiële aangewezen duiven in aparte manden gedaan voor doffers en duivinnen. Als de duiven gaan liggen in de mand is het een pré. Aangekomen bij de inkorftafel worden de potentiële duiven allemaal weer beoordeeld en wordt de volgorde van de aangetekende duiven bepaald door Nick en Rens. Men heeft natuurlijk al een lijstje in het hoofd wat de volgorde moet zijn, maar deze veranderd regelmatig bij de 2e beoordeling in het lokaal.
De duiven die het deden
Voor het Criterium tellen er totaal 6 duiven. Deze werden door de combinatie allemaal gepakt. Voor de Supercup tellen er dus 12 duiven over 6 vluchten. Hier pakken ze er 10 van de 12 en daar wordt het verschil gemaakt op de ochtendlossing.
Bergerac/Libourne
39e SMN de 19-1566059, 1e getekende aankomst 09.20.44 en was hun 2e aankomende duif. Dit is een zoon van de Golden Boy x de Barcelona 1 welke uit de Zwarte Ys (Ysbrand Kaptein) x dochter Night Hawk (Cor Schermer) komt.
154e SMN de 19-1565986, 2e getekende aankomst 15.54.38 en was hun 10e aankomende duif. Deze doffer komt uit inteelt Ceasar (Marlon Kok) keer Barca Girl (inteelt naar dochter Barcelona van Peter Huiberts).
De combinatie had 25 mee met 12 prijzen.
Cahors
84e SMN de 18-1795122, 1e getekende aankomst 15.12.09 en was hun 6e aankomende duif. Deze duivin komt uit de Holleman (Gebr. Holleman) keer een krasbonte duivin van Kees Droog.
174e SMN 20-1396970, 2e getekende aankomst 16.38.59 en was hun 9e aankomende duif. Deze duivin komt uit Kleine Jaap (Jaap Bochem, ½broer 10 nat Barcelona) x Dochter Paco x Canasta (Kees Droog, Paco, 6e nat Pau, Canasta ½ zus 1e nat Barcelona)
De combinatie had 50 mee met 19 prijzen.
Bergerac
12e SMN. 19-1566017, 2e getekende aankomst 11.27.18 en 2e aankomende duif. Deze duivin komt uit de 97 (De Kok van Marlon Kok x Dochter Lady Claire Piet van Hoolwerff) x Blue Gold, dochter Golden Boy x Super 88.
156e SMN. 17-1174452, 1e getekende aankomst 12.46.34 en 15e aankomende duif. Dit is Nairobi, duivin. Komt uit De Beul (Hommes en Co) x Power, dochter Golden Boy. Nairobi heeft een plaats op het kweekhok verdiend.
De combinatie had 54 duiven mee en 29 prijzen.
Dan de ochtendlossingen.
Barcelona
34e SMN. 18-1795150, 2e getekende aankomst 17.01.44 en 4e aankomende duif. Komt uit New Rozalynn (Kees Droog uit Broer Matchpoint,29e nat Barcelona x Rozalynn, 8e nat. Barcelona) x Barcelona 1. Dus een ½ zus van de 19-059.
De combinatie had 23 duiven mee en 9 prijzen.
Marseille
62e SMN. 19-1566059, 1e getekende aankomst 13.59.26, 2e aankomende duif. Ook al een getekende duif op Bergerac/Libourne. Deze doffer komt nooit als eerste duif, maar is wel zeer betrouwbaar.
85e SMN. 18-1795141, 2e getekende aankomst 17.01.22, 3e aankomende duif. Deze doffer komt uit de Rode Buffel x Davina (dochter Golden Boy x het Schemertje)
De combinatie had 10 duiven mee en 3 prijzen.
Perpignan
Billenknijpen. Men wist dat ze zeer goed stonden voor de Supercup, maar dan moest er wel een getekende gepakt worden!
34e SMN. 18-1795176, 1e getekende aankomst 17.12.45, 5e aankomende duif. De Kleine Rooie komt uit Mitchell (R. Timmermans) x Dochter Fenomeen van de combinatie.
De combinatie had 17 duiven met 7 prijzen.
Epiloog
Wij waren op bezoek bij een combinatie die alle Marathondisciplines beheerst. Ze spelen alle vluchten en wie doet dat nog in Nederland op topniveau. Ik denk dat er over heel Nederland dit soort hokken op 2 handen te tellen zijn, die dus en op de middaglossing en op de ochtendlossing aan de kop meedraaien jaar in jaar uit. Lees de andere reportages op onze site.
Het was ons wederom een waar genoegen!
Auteur
Arjan van Gent