Comb. Rekker-Westra winnaar van de Herman van der Velden Trofee 2022
De winnaar van de Herman van der Velden Trofee bij Stichting Marathon Noord 2022 is geworden de combinatie Marijke en Auke Rekker, vliegend onder de naam: comb. Rekker-Westra. Ze wonen in het Friese plaatsje Berlikum. Berlikum (officieel, Fries: Berltsum) is een dorp in de gemeente Waadhoeke en ligt ten noordoosten van Franeker. De plaats is destijds ontstaan als terpdorp aan de monding van de Riedstroom, dat was een slenk uit de Middelzee. Het dorp telt ca. 2.500 inwoners en bevindt zich in een akkerbouwgebied met veel glastuinbouw. Voor mensen die graag fietsen is het daar een prachtige omgeving met veel weidse taferelen en de zilte zeelucht is nooit ver weg.
Barcelona en Bergerac/Libourne
Herman van der Velden is mede-oprichter van SMN en is ons helaas het afgelopen jaar ontvallen. Herman was een groot liefhebber van de lange afstanden en heeft daarom hieraan een mooie prijs verbonden. De Trofee wordt uitgereikt aan de beste speler op Barcelona en St. Vincent. Dit zijn de 2 langste afstanden van de SMN competitie op de ochtendlossing en de middaglossing. Laat de Herman van der Velden Trofee dit jaar ook nog gewonnen worden door combinatie Rekker-Westra op de verste afstand.
St. Vincent werd vanwege de zeer warme weersomstandigheden ingekort en duiven werden gelost in Bergerac/Libourne. De combinatie speelde daarop met de duivin NL19-4201928 de 9e van SMN met de 1e getekende op 1037 km.
Op de zware Barcelona werden ze als 31e afgevlagd bij SMN met de 2e getekende, de duivin NL18-4299622 en dat op een afstand van 1323 km. Dit is geen typefout!!
Auke Rekker met de 2e getekende van Barcelona, de NL18-4299622
Marijke Rekker met de 1e getekende van Bergerac/Libourne, de NL19-4201928
De combinatie
Auke en Marijke hebben een jong gezin met 3 kinderen in de leeftijd van 4, 9 en 11 jaar. Marijke staat voor 100% achter de duivensport en helpt mee daar waar het kan. Ook wachten ze samen op de thuiskomst van de duiven. Tevens komen daar regelmatig sportvrienden kijken voor de nodige morele ondersteuning. Hiervoor is een mooi wachthuis ingericht met koelkast, koffiezetapparaat en opgefleurd met mooie duivenfoto’s. Het is hier dus goed toeven.
Martin van Zon hok
In de zeer ruime tuin staat een prachtig duivenhok van 14 meter lang en 5 meter breed opgedeeld in 7 afdelingen. Het hok is helemaal gemaakt volgens de principes van Martin van Zon. Elk hok van de 7 afdelingen, daarvan is de achterwand ± 2 meter lang en 3 meter breed en dan zit er nog een ren voor van 2 meter breed. Het front van de ren is gemaakt van nertsengaas en de wanden en het dak van de ren zijn dicht. Zo kun je in elk hok je eigen klimaat creëren. ’s Avonds zitten de duiven in het nachthok en gaat de deur dicht om de warmte vast te houden. De plafondschuiven staan altijd open.
Daar de hokken op elkaar lijken en als zodanig ook zijn ingericht, willen de duiven nog wel eens in het verkeerde afdeling vliegen, dit met hevige gevechten tot gevolg. Hier moet de combinatie altijd extra alert op zijn.
Auke heeft 25 kweekkoppels hoofdzakelijk uit de lijnen Zanzibar en Roos, met Jan Ernest en Sjaak Buwalda duiven. Ook kweekt Auke samen met Jelle Jellema en Chris Beckers. Verder zitten er 90 oude vliegduiven waarvan 60% jaarling is. Dit jaar hebben ze 80 jongen gekweekt voor eigen gebruik.
Vlieghok
Binnen aanzicht
Voorbereiding op het seizoen
Het gehele najaar en winter blijft de vliegploeg bij elkaar tot eind maart. Dan worden de duiven gescheiden en op weduwschap ingespeeld op de programmavluchten. De duiven worden alleen gespeeld op de één nachtmandvluchten. Soms ook worden ze zelf weggebracht.
De duiven worden in 3 ploegen verdeeld en gekoppeld en op de juiste neststand per hok op de marathonvluchten voorbereid. De beste stand voor nestduiven vindt Auke 10 – 14 dagen broeden of jonge duiven van 4 – 6 dagen. Zo wordt er voor Limoges en hok gekoppeld, voor St. Vincent en Periqueux. Na de eerste 3 overnachtvluchten gaat de cyclus van broeden door, mits ze natuurlijk na de vlucht weer op nest gaan.
Voor elke marathonvlucht worden de duiven zondag zelf weggebracht tot ca. 60 – 80 km. Ook worden zijn duiven wel meegegeven met de trainingsvluchten georganiseerd in Hank en Velddriel. Dit zijn vluchten met één nacht mand van ruim 400 tot 550 km.
Trainen rond het hok
De duiven komen los tussen 19.00 – 20.00 uur. Alles moet dan naar buiten en dus ook van het nest af en dan moeten ze verplicht anderhalf uur vliegen. Zo laat op de avond willen de duiven enorm goed vliegen is Auke zijn ervaring. Hij gebruikt in het begin de vlag, maar dat is later eigenlijk niet meer nodig.
Voer en medisch
Drie tot vier keer per jaar bezoekt Auke tijdens het marathonseizoen dierenarts Nanne Wolf en volgt altijd strikt zijn advies op.
In grote lijnen volgt hij het door Jelle Jellema geadviseerde medische systeem, van in januari enten tegen paratyfus en daarna een week kuren.
Begin mei krijgen alle duiven een wormpil.
10 dagen voor de eerste marathonvlucht krijgt de vliegploeg een geelpil en later 2 dagen een kuur tegen ornithose. Auke gebruikt de medicijnen van Belgica de Weerd.
De duiven krijgen tijdens het hele vliegseizoen volle bak met extra vetvoer voor het inkorven. Hij gebruikt hiervoor Mariman vlieg, Matador fond en dieet van Versele-Laga.
De 2 winnaressen
De NL19-4201928 speelde o.a. 9e van SMN en 9e Nat. sector 4 op Bergerac/Libourne. Vorig jaar vloog ze op de zeer zware Bressols 18e Nat. sector 4 en de 11e NPO. Ze heeft al 5 vroege prijzen op de marathon gespeeld en komt uit de lijnen van Zwart Goud van Jelle Jellema x een dochter van de “Super Kweker” van Coen van Haarlem.
De NL18-4299622 speelde o.a. 31e van SMN en 287e Nat. Barcelona 2022 op 4842 duiven. Deze duivin komt via sportvriend Simon IJnsen van Ameland. Ze heeft op St. Vincent en Dax (bijna 1200 km) ook al 2 x een kopprijs gewonnen en komt uit Jellema duiven. Ze is familieteelt op de “Saffier” en “Youri” x “Dr. Waldeck”. De NL18-4299622 is ook de moeder van 4e NPO Agen 2022 van 732 duiven op 1072 km en snelste jaarling.
Waar ben je trots op
De combinatie Rekker-Westra behoort de laatste jaren tot de beste hokken van Noord-Nederland en heeft al vele topprestaties geleverd en dan is het moeilijk kiezen. Auke gaf aan dat een 55e Nat. en een 84e Nat. Barcelona wel geweldig te vinden. Dat je op de langste afstanden toch vroege duiven kunt klokken, zelf onder zware omstandigheden. Auke was 2 keer 8e van geheel Nederland op ruim 16.000 duiven, 1x met noordoostenwind en 1x met zuidenwind. De kick is om een super vroege duif thuis te krijgen en dat lukt de comb. Rekker-Westra regelmatig.
Wat zijn je ambities
Het streven is elk jaar een aantal keren op teletekst (bij de eerste 10) te staan in sector 4. Verder wil Auke een Barcelonahok opbouwen en meer ZLU vluchten spelen. Voor volgend jaar wil hij in ieder geval de 3 middaglossingen en de 3 ochtendlossingen van SMN spelen. Daarnaast worden een aantal leuke vluchten uitgezocht om ook aan mee te doen.
Om in te korven voor de ZLU is het dichtstbijzijnde inkorfcentrum voor Auke en Marijke Nieuwleusen. Dat is 100 km rijden en daar doe je ruim een uur over. Dat is voor noorderlingen die aan de ZLU vluchten mee willen doen nog wel een dingetje!!
Auke en Marijke bedankt voor jullie gastvrijonthaal en heb genoten van de passie en het vuur waarmee jullie de duivensport bedrijven.
Auteur
Simon Kuipers