Frank Hage uit Woerden is de nieuwe kampioen Ochtendlossing 2022 SMN
We kennen Frank al sinds 2018. Toen won hij Barcelona bij SMN met de Jim. Dus de trip naar Woerden leidde ons via bekende wegen door het Groene Hart.
Kampioen Ochtendlossing worden bij Marathon Noord doe je niet zomaar. Ten eerste moet je hok een goed aantal duiven voor deze vluchten bevatten, want de ochtendlossing kan je niet met 1 duif winnen. Ten tweede moet je de juiste duiven bij de eerste 2 zetten en dat is voor menig liefhebber de grootste uitdaging. Ook is het ochtendlossing kampioenschap een kampioenschap voor ervaren duiven op de extreem zware vluchten. Barcelona, Marseille en Perpignan. Elke 3 van deze vluchten heeft zijn specifieke uitdagingen. Barcelona is altijd zwaar en de langste Marathon die er is, Marseille ligt in de Zuidoosthoek met uitdagingen als de Mistral en het Rhonedal. Perpignan is als laatste altijd weer de uitdaging om de duiven in de veren te houden en de duiven in de juiste conditie te houden.
Frank Hage Allerlei
Frank speelt op dit adres sinds de natoer van 2014 los van zijn vader Jan. Daarvoor heeft hij al met vader Jan het programma en de marathon gevlogen. Vader Jan is weer terug naar het programmaspel gegaan.
De vliegduiven zitten in de aanbouw van het huis op twee verdiepingen. 25 koppels beneden en 17 koppels boven. De jonge duiven en de kwekers zitten in een hok in de tuin.
De verzorging is eenvoudig en efficiënt. Frank heeft een zeer drukke baan waarvoor hij ‘s morgens om 0700 uur al van huis vertrekt. In het seizoen (ongeveer 1 week voor de eerste dagfondvlucht) gaan de duiven rond 0545 uur trainen en worden de kleppen opengezet. De voerbakken worden gevuld. Gedurende de dag worden de kleppen weer gesloten of door hemzelf als hij in de buurt is, of door zijn vriendin. ‘s Avonds gaan de duiven ook weer los. Het voeren is ook relatief eenvoudig. Ingespeeld wordt er op Gerry Plus met 1/3 vetrijk voer. Vanaf de midfond wordt dit Victory Supervlieg met 1/3 vetrijk voer. Alles volle bak. Na een dag of 3-4 worden voerbakken leeggemaakt en gaan de restanten naar de jongen en de kwekers.
4 tot 5 dagen voor de Marathonvlucht worden de geplande duiven bijgevoerd in een potje met een mix van gemalen pinda’s, snoepzaad en Tovo. Naast de entingen tegen Paramixo en pokken wordt er bijna niet gedokterd aan de duiven. Wel krijgen de duiven bij thuiskomst Provibac van Travipharma en Turbo Disinfect elke zondag om de duiven natuurlijk te ontsmetten. Op internet kunt U dit systeem vinden onder de Tas van Hage en Travipharma. In het seizoen komt hij bijna niet bij de dierenarts of er moet iets aan de hand zijn.
De duiven worden verduisterd en bijgelicht.
Het soort duiven is voor 50% afkomstig van Willem van der Velden uit Boskoop. De overige 50% komt onder andere bij oom Tim, Baas-Berg, Verweij – de Haan vandaan en de oude lijnen uit de tijden van de combinatie vader Jan en Frank voor 2014.
De duiven die het kampioenschap wonnen
Op Barcelona had Frank 10 duiven ingezet. 6 duiven in de prijzen en als eerste komt de 701 van 2019. Als 2e getekende klokt hij deze om 14.58.43. De 701 is een 100% Willem van der Velden duif. Ingekorfd op 8 dagen jongen. Barcelona was voor Frank de minste vlucht van het jaar, want hij begint met de 164e nationaal.
Op Marseille had Frank ook 10 duiven ingezet en wederom 6 prijzen. De 2e getekende was de 2de duif die arriveerde om 07.58.58 uur. De 011 van 2017 had dit jaar een 28e nationaal gespeeld van Pau/Bordeaux ZLU. Deze duivin komt uit een Zoon van de 069 x duivin uit de Martine lijn. De 069 is ook vader van de 4e nationaal Narbonne. De Martine was nog op het hok van Vader Jan en Frank de 1e asduif St. Vincent ZLU. Met oa een 64e en een 119e nationaal wederom een mooie uitslag.
Op Perpignan wederom 10 duiven ingezet en 6 prijzen. De 994 van 2019 was zijn 4e aankomende duif op 15.03.46. De eerste 3 duiven klasseerden zich aan de kop met een 16,22 (1e jaarling in het concours!) en 52 nationaal. De 994 komt op de 261e plaats terecht. Deze doffer komt uit Vino van Baas/Berg keer een zus van de Heilige Geest van oom Tim en winnaar van de 1e nationaal St. Vincent ZLU.
Op de overige ZLU vluchten presteerde Frank als volgt (alles nationaal):
Pau/Bordeaux : 28,113, 247 etc 10 duiven mee 6 prijzen.
Agen jaarlingen: 11, 260, 475 23 duiven mee 7 prijzen.
Agen oude duiven: 43, 118, 652 18 duiven mee 8 prijzen.
St.Vincent/Tarbes: 36, 519 8 duiven mee 2 prijzen
Narbonne: 39, 190, 344 20 duiven mee, 8 prijzen
Epiloog
Frank is werkelijk zeer content met dit kampioenschap. Hij merkt aan de reacties van mede liefhebbers dat dit een erg bijzonder kampioenschap is. Na zijn overwinning op Barcelona 2018 bij SMN werd er de vreselijke ziekte kanker geconstateerd bij zijn zoontje Jim. Maar gelukkig is Jim nu reeds 2 jaar schoon en zijn de vooruitzichten erg goed. Met dit in de gedachte smaakt deze overwinning extra goed! Of het de komende jaren wederom uitblinken wordt met de duiven is af te wachten. Frank heeft per 1 juli de zaak overgenomen en krijgt het dus zakelijk gezien nog drukker. Maar met een eenvoudig systeem en nog iets meer plannen moet dat goed kunnen komen.
Frank gefeliciteerd en tot ziens op het hoogste schavot in Doetinchem.
Auteur
Arjan van Gent