De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Martien van Houten uit IJsselstein, 2e kampioen Middaglossing

Geplaatst: 4-9-2022

Martien van Houten uit IJsselstein, 2e kampioen Middaglossing

Deze keer gingen Paul van den Boogaard en ondergetekende op bezoek bij Martien van Houten, schilder van beroep, 57 jaar en lid van één van de bekendste duivenfamilie ’s die ons land rijk is. Het gezin bestond uit vader Cees en moeder Nel zeven jongens en vier meiden. Vijf van deze mannen, te weten Coos, Kees, Gert-Jan, Wim en Martien zijn actief in de duivensport of zijn het geweest en twee hebben vogels als hobby. Bij onze aankomst is Martien vergezeld door Martin Lissenberg. Deze kwam zomaar even langs en is natuurlijk nadat hem verteld was dat wij kwamen, is hij gebleven. Een pracht man die zo bij de familie vertrouwd is, dat hij ook een heel boekwerk kan schrijven over wat hier bij de familie beleefd heeft. Zijn neef en tevens duivenmaatje van Martien is Jay Lissenberg. Deze heeft zich de afgelopen jaren ook met grote regelmaat op grote fond zich voren op de uitslag doen gelden. Paul en ik werden beide met een groot enthousiasme ontvangen. In de loop van het gesprek bleek ook dat hij met hetzelfde enthousiasme over zijn duiven en de duivensport kan praten alsook over de wereld problematiek.

Het begin
De vader van Martien, Cees van Houten was in het verleden al in hart en nieren een groot liefhebber van de fondvluchten met middaglossing. De ZLU-vluchten waren boven de grote rivieren in die tijd nog niet zo bekend of werd in ieder geval nog niet zoveel beoefend. Martien vertelde ons dat zijn vader een duf had, de 88-111 of te wel de drie eentjes. Als deze duif boven de schoorsteen van de schuur ging zitten, dan zat deze gegarandeerd vroeg van de komende vlucht. Wat heeft pa een plezier gehad van deze duif. Als Martien één keer op zijn praatstoel zit is hij niet meer te stoppen. Hij vertelt over de favoriete vlucht van eenieder van de fam. Van Houten. Dit is natuurlijk Barcelona. Nadat vader in maart 2013 was komen te overlijden wilde moeder Nel van Houten in 2014 nog één keer meedoen met Barcelona. En dat maar met één duif. De broers hadden onderling afgesproken om naar het hok te gaan om te letten.

Martien was aan de beurt, komt ’s morgens vroeg aangefietst en vraagt ”hoe laat zit die”. Er is nog niets wordt er hem vertelt. Hij zei, ik zie toch de trengels bewegen. En hij had gelijk. Die ene duif met het ringnummer 11-1199428 was om 06:18 uur gearriveerd. En Nel van Houten was terug te vinden op de nationale uitslag ZLU op plaats 26. Een prachtige prestatie en wat heeft zij ervan genoten. Om alle prestaties die er op Barcelona behaald zijn hierbij te vermelden neemt te veel papier in beslag. Die van 2009 wil ik hierbij toch wel benoemen, en dat is natuurlijk de overwinning met “Nelly”. Na dit succes speelde Martien nog een paar jaar samen met broer Kees. Dit met als het meest in het oog springende resultaat in 2013 een 3e nationaal Barcelona. Ook dit jaar liet de familie van Houten weer van zich gelden. Wim en zoon Sven kregen het weer voor elkaar om als 15e nationaal Barcelona op de uitslag te staan. En Gert-Jan is 6e Ochtendlossing SMN geworden. Proficiat heren.
 
De duiven die het kampioenschap verdiend hebben.
Als eerste de 20-1322602. Deze perfect gebouwde duivin ging als eerst getekende op Bergerac (Libourne) de mand in. Tot 22:15 uur bleef Martien met zijn broer Gert-Jan op de duiven wachten. In de veronderstelling dat er geen duif meer door zou komen, ging Gert-Jan naar huis en Martien ging naar bed om de volgende morgen weer vroeg op te staan. Martien slaapt altijd met het slaapkamerraam open en hoorde in de zinken dakgoot wat getrippel. Misschien was dit die opgevangen duif, die hij ’s avonds had losgelaten. Niet bij nagedacht dat het hier om één van zijn duiven Bergerac (Libourne) zou kunnen gaan. De volgende morgen kwam hij tot de ontdekking dat zijn 602 om 23.46 uur over de antenne was gelopen. Jammer dat hij deze niet thuis heeft zien komen. Op de 2e Bergerac arriveerde de 602 om 12:51 uur en dat betekende een 286e in de uitslag van SMN
De vader van de 602 is de 15-1502381 en is afkomstig van C.J.J. van Wijk uit Benschop. Deze is weer afkomstig uit de teletekstdoffer 13-1020427.  De moeder van de 15-381 is Japie. Deze duivin was in 2014 duifkampioen.
De moeder van de 602 is 10-1712334 en is afkomstig van P. Grasmayer. Hier vinden we de winnares Barcelona 2009 “Nelly” in haar pédigree. En onder de ouderen onder ons, en wie van ons is dat niet, zie ik de legendarische duif "De Dolle" 67-2052951 van Marijn van Geel staan. Zo kunt u lezen, we gaan heel ver terug in de tijd. Een pédigree om van te watertanden.
De tweede duif die we aan u gaan voorstellen is de 20-1326469. Op Bergerac (Libourne) ging ze als 2e getekende in de mand. Dit betekende een 169e in de uitslag van SMN Op Bergerac 2 arriveerde ze om 10.52 uur en dit betekende een 17e plaats in de uitslag. Deze doffer is afkomstig van Jay Lissenberg. Hierin vinden we duiven van Ko van Dommelen en Harry Brakele terug. Allemaal duiven die in de kop van de uitslag te vinden waren.
 
De derde en laatste duif die we aan u gaan voorstellen draagt het ringnummer 20-1322689. Deze doffer ging op Cahors als 2e getekende de mand in. Hij arriveerde om 12:45 uur en dit betekende een 16e plaats in de uitslag van SMN. Deze doffer is gekweekt door broer Gert-Jan. De vader hiervan is de 18-1707144. In zijn pédigree vinden we de “Superkweker 303” . Vele nazaten van deze doffer hebben nationaal top 10 gevlogen. Aan moederszijde komen we veelvuldig de naam van Gebr. Hagens tegen en Comb. Montulet gekoppeld tegen het “Red Vinkenborg” soort.

Het hok, het voer en de medische verzorging.
Waarom alle drie bij elkaar omdat ik het nog nooit zo eenvoudig gehoord heb. Wim is diegene die investeert in nieuwe kweekduiven, en vervolgens gaan daarvan de jonge duiven naar zijn broers. Bij Martien staan twee hokken, één van vier meter lengte en één van vierenhalve meter lengte. Hier worden vijftien vliegkoppels gehouden en ze worden op nest gespeeld. Onder de ramen zit een verluchting en in het plafond zitten schuiven. Deze schuiven laten een kier van 10 cm. open en dat blijft het hele jaar zo. In het hok waar de jongen gehuisvest zijn blijft het raam het hele jaar openstaan. Over het voer kunnen we kort zijn, ze krijgen het hele jaar door het kweekvoer van Mariman. Dus, geen vetrijk voer tijdens de zware vluchten of in de winter gerst erbij gooien nee, alleen maar kweekvoer. Bij thuiskomst van een vlucht krijgen ze Ornirood en het Geel van de bekende duivendokters vd.Sluis/Göbel. Op woensdag krijgen ze Vlietabo druivensuikers, dit vanwege de hoge energiewaarde die erin zit. Twee weken voor de grote fondvluchten gaan alle broers met duiven naar de eerdergenoemde dierenartsenpraktijk. Voor hen is dit gelijk een dagje uit. Ze laten de duiven controleren en meestal komt er uit dat ze het “geel” hebben. Met dit gezamenlijk optreden lees je gelijk hoe close deze familie is.

Paul en ondergetekende zijn een avondje bij een liefhebber op visite geweest, die leeft met en voor de duiven. Martien bedankt voor de zeer gezellige avond en we hopen jullie op zaterdag 22 oktober tijdens de feestmiddag te mogen begroeten.

Auteur
Pieter Vreeling

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 21 april 2024
Grote Jubileum Zaalveiling speenklare jongen 2024
Lees meer >
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >