De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Combinatie C.J.J. van Wijk (Benschop) winnen jaarlingen ringenrace Marathon Noord 2022

Geplaatst: 25-8-2022

Combinatie C.J.J. van Wijk (Benschop) winnen SMN Rivacare jaarlingen ringenrace Marathon Noord 2022

Voor de derde keer in vijf jaar tijd mogen ondergetekende, samen met medebestuurslid en vriend Paul van de Boogaard een bezoek brengen aan deze ongekend succesvolle combinatie. In 2018 en 2021 winnen zij bij SMN de Herman vd Velden trofee. Daar wordt nu weer een prijs aan toegevoegd
Wat naar ik hoop ooit een klassiek onderdeel zal gaan worden in de competitie van SMN, werd de jaarlingenrace vanuit Bergerac dit jaar voor de tweede keer gehouden. Nadat vorig jaar de comb. Bosch & Prattenburg uit Veenendaal met de eer gingen strijken, is het nu de combinatie C.J.J. van Wijk die bovenaan de uitslag te vinden zijn. De combinatie bestaat uit Cor (85) en Erwin (54). Daarnaast is en moet zeker vermeld worden Miranda, de vrouw van Erwin. Zij draagt de zorg over de tachtig jonge duiven die de combinatie voor zichzelf kweekt. Zij is daar vrij fanatiek in. Bij ons gesprek geeft ze aan dat de jongen moeten luisteren en daar doet ze dan ook alles aan.

De winnende duif
De winnende duif is een kras duivin die het ringnummer 21-1733163 met zich meedraagt. Deze duivin heeft als vader de 19-1488412. Hij komt weer uit de eerste nationaal Perpignan 2013 en uit de 1e nationaal Dax sector 3 2018 van Ton den Braven. Uit de samenkweek van deze twee topduiven is er 1 naar het kweekhok van onze hoofdrolspelers gegaan en de ander is naar Ton den Braven gegaan.
De moeder van de 21-163 is de 18-1525857. Zij komt weer uit de De Deugniet van Harold Zwiers. Hij vloog o.a. zelf een 1e op Montauban NU en is vader van een behoorlijk aantal topduiven. Zeker een vermelding waardig is dat een zoon van De Deugniet (de Jonge Deugniet) duifkampioen is geweest bij SMN. De moeder van de 18-857 komt bij R & M Tekin vandaan. Het betreft hier de 16-1884927 en is een dochter van de Sultan (1e nat. Perpignan 2016 en First Lady 2e intern. Perpignan. Het moge duidelijk zijn dat een duif met zo’n afstamming het vertrouwen krijgt om een speciale ring omgeschoven te krijgen.
Deze kleine, maar perfect gebouwde duivin is ingevlogen op weduwschap. Hierbij heeft ze een eendaagse fondvlucht en Ruffec als generale repetitie gehad.  Op 10 juli is ze gekoppeld, legde na 5 dagen haar eerste ei en werd zodoende ingekorfd voor Bergerac op 10 dagen eieren. Op de dag van thuiskomst had Erwin een liefhebber die bij hen in de vereniging had ingekorfd aan de telefoon. Deze liefhebber had er een gedraaid maar kon zijn duif niet vinden. Op dat moment kwam de 163 aangevlogen. Het duurde toch zeker een minuut voordat deze duivin over de antenne was gegaan. Er werd geklokt om 9.00.46 uur en dat betekende dat zij de 868 km. met een snelheid van 1190 m.p.m. had overbrugd.

Op weg naar nog beter
De bovengenoemde combinatie heeft in de afgelopen jaren heel wat overwinningen op hun naam mogen schrijven. Bij onze vraag, wat is nu voor jullie een goede ZLU-duif. Het antwoord moet hij ons schuldig blijven. Zijn uitleg daarbij is, het is voor ons in Benschop moeilijk om op de dag van lossing een duif te krijgen. Dus moet zo’n duif overnachten. Lukt dit wel, dan hebben ze wind mee gehad. Hebben ze wind mee vanuit Agen lukt mij dat omdat ik ook goede eendaagse fondduiven in mijn hokken heb zitten. Dit lukt natuurlijk niet op Barcelona. Dit is weer een heel andere duif, zeker ook nog als ze tegenwind hebben. De duif die op Agen wint zal dit niet op Barcelona doen. Erwin is erachter gekomen dat op de echt zware fondvluchten zijn duiven iets te kort komen. Dit is de reden dat Erwin in zijn omgeving is gaan kijken, waar hij zich hierop kan versterken. Met deze liefhebbers gaat hij duiven ruilen. Met deze duiven en met zijn eigen soort probeert hij zijn eigen stam op te bouwen.
Ook probeert hij duiven uit bij de combinatie Metzke/van Wijk. De helft van deze combinatie is Ruben, de zoon van Erwin en Miranda. Erwin staat deze combinatie met raad en daad bij. Dit betekent in de praktijk o.a. advies bij de verzorging, de kweek en het toewerken naar een bepaalde vlucht toe. Dit heeft er al toe geleid dat deze nieuwkomers op de marathon dit jaar al het 4e onaangewezen kampioenschap in het inkorfcentrum hebben gewonnen.

Voer en medische verzorging
Net als in de afgelopen jaren probeert Erwin de ingekorfde duiven zoveel mogelijk reserves mee te geven. Hierbij krijgen ze pinda’s, tovo, snoepzaad, hennip, multimix van de Patagoon en schapenvet aan het voer toe te voegen. Dit voer komt van de firma’s Beijers (All in One) en het vlieg- en kweekvoer van de Patagoon. Wanneer de duiven thuiskomen van de vlucht worden er producten van de firma Travipharma gebruikt om de duiven weer in conditie te krijgen. Denk hierbij aan Forta-Vita en Provibac. Over het voer worden 1x in de week eiwitten gestrooid en minimaal 1x in de week knoflookolie met een mineralenmengsel of biergist. Enten tegen paratyfus gebeurt in januari nadat er een kuur tegen paratyfus is gegeven. In de winter wordt er ook nog aandacht besteed aan de verplichte enting tegen het paramyxovirus. De combinatie wordt medisch bijgestaan door Stephan Gobels en Hans v.d. Sluis. Voor het inkorven voor een belangrijke vlucht wordt er een geelpil en een orni slijm capsule opgestoken. Verder is het niets bijzonders.

Tot slot
Nadat uw beide verslaggevers afscheid hadden genomen van deze zeer sympathieke familie, hadden zij op weg naar moeder de vrouw, genoeg gespreksstof om over na te praten. Erwin en Miranda nogmaals bedankt voor het hartelijke ontvangst en tot de volgende keer.

Auteur
Pieter Vreeling

 

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 21 april 2024
Grote Jubileum Zaalveiling speenklare jongen 2024
Lees meer >
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >