De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Gerard Kok, IJsselmuiden, wint afsluiter van het zware seizoen 2022 Perpignan.

Geplaatst: 14-8-2022

Gerard Kok, IJsselmuiden, wint afsluiter van het zware seizoen 2022 Perpignan.
 
Voor de winnaar van Perpignan mochten Rene en ik naar IJsselmuiden. Dwars door de Flevopolder waar overigens weer veel windmolens worden bijgebouwd. Gerard woont prachtig, op zo’n 500 meter van de IJssel.
Gerard komt uit een duivenfamilie. Zijn vader had duiven en ook zijn broer Arnold Kok speelt mee bij Marathon Noord.  Arnold won dit jaar Limoges bij de NU. Gerard is op dit moment onder andere voorzitter van de NU en centrumleider van het NIC in Kampen.
De duiven zitten bij Gerard op een prachtig hok waar de nestduiven 2 afdelingen hebben, de jongen 2 en de kwekers een hok en in een open ren. Gerard speelt met 35 koppels op de Marathon en is dit jaar voorzichtig begonnen ook ZLU te gaan spelen.
Het lossingsbeleid van de NPO en het steeds veranderende vaste slecht samengestelde vliegprogramma (middaglossing plotseling ochtendlossing maken bijvoorbeeld) is een doorn in het oog. Gerard vindt gewoon dat de NPO de middaglossing moet organiseren en de ZLU de ochtendlossing. Hij heeft dit jaar 4 vluchten ingekorfd met goede resultaten. Agen, Barcelona, Narbonne en Perpignan werden ingekorfd en alleen op de snelle Agen sloegen de duiven de plank mis.  2 duiven mee op Narbonne en Barcelona waarvan er op beide vluchten 1 zich mooi op tijd meldde. En dan natuurlijk op Perpignan 3 duiven mee, met als resultaat een 8e nationaal en de eerste bij Marathon Noord.

De methode Kok
De vliegduiven worden gekoppeld begin maart. De jaarlingen krijgen eieren overgelegd van de kwekers en de oude koppels mogen geen jong grootbrengen. De duiven worden wel verduisterd, maar niet bijgelicht.  Gerard heeft heel lang dagfond en marathon gespeeld en daar zijn bepaalde zaken van blijven hangen, waaronder dus het verduisteren. De duiven worden dus vanaf begin maart op nest gespeeld. De duiven gaan elke week de mand in. De oude duiven alleen 1 nacht mand en de jaarlingen krijgen het liefst 2 of 3 dagfondvluchten. Dit jaar heeft hij voor het eerst 2 keer in Hank ingekorfd voor Melun. Het gebeurt ook dat wanneer de duiven niet gespeeld worden, deze samen met de duiven van zijn broer 50 km worden weggebracht naar Nijkerk.
Hebben de oude duiven eenmaal de inspeelkilometers gehad, dan worden ze tussendoor niet meer ingekorfd. 2x trainen per dag wordt voldoende gevonden. Alleen zo nu en dan naar Nijkerk.

Nanne Wolff wordt telkens ca. 10 dagen voor inkorving op een Marathon vlucht bezocht om de duiven te controleren. De laatste week krijgen ze behoorlijk wat pinda’s en 1 tot 2 dagen voor de inkorving krijgen de duiven een geelpil en een pil voor de luchtwegen. Daarmee moeten ze het doen.
Dit jaar heeft dit al geresulteerd in een 3e NPO Bergerac, 4e NPO Agen, 6e NPO Bergerac, 28e NPO Ruffec, 38e en 70e NPO Cahors, 128e ZLU Narbonne en een 618e ZLU Barcelona.. en dan natuurlijk de 8e ZLU Perpignan.

De winnares
Bij de duif Gerda, zo heet de winnares, zit een verhaal. Broer Arnold had een bon gekocht van Gerrit van Vilsteren, bij SMN geen onbekende. Hij kreeg bij Gerrit eieren mee. Er kwam een prachtig klein blauw duivinnetje uit één van de eieren en toen Gerard wat duivinnen te kort kwam, kreeg hij deze van Arnold. Als jaarling speelde ze al een 103e NPO Cahors en als 2-jarige speelde ze een 8e NPO op een loeizware Bergerac. Dit jaar was ze te laat van Agen ZLU en voor Perpignan zat ze 12 tot 13 dagen te broeden. 2 dagen voor inkorving heeft Gerard er een jong van een dag of 4 ondergeschoven en dat was wellicht de motivatie voor dit kleine felle dametje.
Gerda is afkomstig van Gerrit van Vilsteren en komt uit de 500, waar de Jander (1e nat Dax) x de 2e nat St. Vincent, en zoon Superklamper x dochter Kimlynn in zitten.  De moeder komt uit een kleinzoon Drogba x kleindochter Salinero, beide van de Eijerkamphokken.

Epiloog
Steeds meer gaat Gerard beseffen dat dit een unieke prestatie geweest is. Op deze afstand (dik 1128km), op een dermate zware vlucht (geklokt om 12.44 uur en 863 mpm) en alle reacties die hem bereiken. De wens is natuurlijk eens een 1e nationaal, maar deze prestatie wordt door hem zeer hoog aangeschreven.
Ook leuk vindt hij het dat anderen goed met zijn duiven presteren. Zo waren wij vorig jaar bij G. Hamstra en Zn. in Harderwijk die met een duif van Gerard de 1e nationaal en SMN Dax speelde. Ook de veroorzakers van het feit dat Gerard nu Marathon speelt, de combinatie Kroon & Erren, speelt goed met duiven van Gerard en vise versa. Gerard ving een duif op van de combinatie en door deze opvanger en het blijvende contact is Gerard Marathon gaan spelen.
Het is altijd mooi dat een overwinning terecht komt bij iemand die zich ook bestuurlijk en organisatorisch inzet voor de duivensport en zijn maatschappelijke omgeving.
Gerard, bedankt voor de ontvangst en tot oktober in Doetinchem.
 
Auteur
Arjan van Gent

<<< Terug

Sponsors

Agenda


maandag 24 juni 2024
Inkorven Agen
vrijdag 28 juni 2024
Lossing Agen gepland
maandag 1 juli 2024
Inkorven Barcelona
dinsdag 2 juli 2024
Inkorven Cahors
vrijdag 5 juli 2024
Lossing Cahors gepland
vrijdag 5 juli 2024
Lossing Barcelona gepland
dinsdag 23 juli 2024
Inkorven Bergerac
vrijdag 26 juli 2024
Lossing Bergerac gepland
maandag 29 juli 2024
Inkorven Perpignan
vrijdag 2 augustus 2024
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >