De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Prachtige overwinning voor Harold Zwiers met New Red Japie vanaf Bergerac.

Geplaatst: 10-8-2022

Prachtige overwinning voor Harold Zwiers met New Red Japie vanaf Bergerac.
 
De laatste middaglossing vlucht vanaf Bergerac is een prooi geworden voor Harold Zwiers. Hij wist zijn 2e getekende de 20-1191415 al om 09.32 te constateren. Hiermee pakt hij de overwinning bij Marathon Noord en is hij de 3e in Sector III. Inmiddels is deze knappe rode doffer omgedoopt van goede jaarling naar New Red Japie. 6x mee op de overnacht en 6x prijs. Vorig jaar als jaarling al 16e nationale asduif  met 3 prijzen en nu dit jaar opnieuw 3 prijzen. In de diverse duifcompetities zal de New Red Japie dan ook hoog eindigen.

Harold nog aan u voorstellen ga ik niet meer doen. Er zijn al vele verslagen over hem en de prestaties van zijn duiven geschreven. In de ruim 20 jaar dat Harold zich gespecialiseerd heeft op de marathon heeft hij een unieke erelijst op kunnen bouwen. Hij behoort dan ook al jaren tot de absolute top van Nederland. Series kopduiven, overwinningen en talrijke kampioenschappen wist hij al op zijn naam te schrijven.  Als u meer wilt weten hierover dan zou ik zeggen neem de tijd en ga er rustig voor zitten en kijk bijvoorbeeld op www.marathonduivenjournaal.nl  Het enige wat u hoeft te doen is zoeken op de naam van Harold Zwiers en dan wens ik u alvast veel leesplezier.
 
Elk jaar is anders

Na de 2 topseizoenen 2020 en 2021 is Harold het seizoen 2022 gestart met een grote vliegploeg duiven (+/- 200).  Vanaf het begin van het seizoen zijn de duiven wekelijks mee geweest om zo veel mogelijk kilometers te maken. De duiven zijn bijvoorbeeld ook gespeeld op Melun (502 km). Dit jaar heeft Harold een keer of 4-5 hiervoor in Hank ingemand.

Over de start van het marathon seizoen was Harold best te spreken Hij startte het middaglossing seizoen op Limoges met de 8e, 9e en 11e tegen 1.883 duiven en 21 van de 27 duiven in de prijzen. Daarna volgde Libourne (Bergerac)  met een 6e en de 24e tegen 2.796 duiven en 11 van de 16 duiven in de prijzen. Toch was het allemaal net even minder dan de voorgaande topjaren. Niet de echte vorm op de hokken en zeker ook het verlies van verschillende topduiven zorgden voor een aantal ‘mindere’ vluchten. Het was even ploeteren zoals Harold het zelf zegt. Wat er precies voor zorgde dat de duiven zich niet voor de volle 110% gaven weet Harold niet. Maar de duiven even terugnemen en van totaal weduwschap weer op nest brengen om vervolgens weer opnieuw op te bouwen heeft de duiven goed gedaan. Met in ieder geval een prachtige afsluiter op Bergerac tot gevolg. Het heeft hem ook doen nadenken over de te volgen strategie voor 2023. De planning nu is dat volgend jaar alles op nest gespeeld gaat worden en de vluchten uitgezocht worden. Op deze manier hoopt Harold dan te pieken en te komen tot top prestaties. Even iets over het voeren van de duiven. De duiven krijgen voer van het merk Beyers. Hoe en wat Harold precies voert is echter elke dag weer anders. Elke vlucht is anders en of je met de voorbereiding bezig bent of opbouwt naar een vlucht toe of juist weer de duiven terug wilt nemen, meer of minder wilt laten trainen is hierin bepalend. Harold mengt overigens diverse mengelingen door elkaar en de hoeveelheid Paddy kan behoorlijk verschillen.  

 


New Red Japie

Terug naar de nieuwe topper op het hok van Harold. Het is een hele bijzondere duif, zijdezacht, weegt niks en valt altijd op in zijn strakke pak. Kijken we naar de afstamming dan zien we dat hij hoofdzakelijk komt uit zijn eigen stam duiven. Lijn rode Jan Theelen met kruising Arjan Beens. Het is niet altijd zo makkelijk maar het kopvliegen is ook geen wonder. Het zit gewoon aan alle kanten in de genen. De vader is een laat jong van 2018 (18-761) speciaal gekweekt uit de 16-670 welke weer komt uit samenkweek met Jelle Jellema: Jelleman x Rode Diamantje. De moeder van de 18-761 is de kras duivin 14-505 een lijnen teelt product naar Rooie Japie met als vader Red Thunder en moeder Rooie Annie. Kijken we naar de moeder van New Red Japie dan komt deze uit New Hope One x 14-241 afkomstig van Arjan Beens. New Hope One is een zoon van Zwart Goud x Inteelt Kuif. Zwart Goud van Jelle Jellema behoeft ook geen verdere introductie. De inteelt Kuif is een superkweekster en is een dochter van Rooie Japie (komt uit het stamkoppel van Harold zijnde 1336 x Morsie) x zijn eigen moeder Morsie. De 14-241 komt uit de goede oude lijnen van Arjan Beens. De ouders waren niet alleen zeer goede vliegers maar blijken ook zeer goed te vererven.

Tot slot.

Bergerac korfde Harold een grote ploeg duiven in. Ook de Narbonne duiven en de Perpignan ploeg mocht als afsluiter mee naar Bergerac. Het moest de afsluiting worden van een seizoen waarin de echte vorm maar niet wilde komen en hij teveel goede duiven verspeelde. Het seizoen wat goed begon en vervolgens al ploeterend toch meer dan goed werd afgesloten met 50 prijzen van zijn 94 gezette duiven. Bergerac levert hem bovendien een prachtige overwinning op bij Marathon Noord. 22 oktober mag hij weer plaats nemen op het hem zo bekende podium bij de Kruisberg in Doetinchem. Harold het was weer gezellig. Tot de volgende.

Auteur
Mike Freriks
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 23 juli 2024
Inkorven Bergerac
vrijdag 26 juli 2024
Lossing Bergerac gepland
maandag 29 juli 2024
Inkorven Perpignan
vrijdag 2 augustus 2024
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >