De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Jaap Mazee uit Ens wint klassieke Marseille 2022 bij SMN

Geplaatst: 30-7-2022

Jaap Mazee uit Ens wint klassieke Marseille 2022 bij SMN

Marseille 2022 was een mooie, klassieke vlucht. Zondagmorgen gelost, eerste aankomsten op 700km rond 18:00 uur en in het Marathon Noord gebied in het begin van de ochtend. Via de in 2022 geïntroduceerde meldlijst op de Marathon Noord site kwam de eerste melding uit Veenendaal bij Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. Later kwamen H. Leeftink uit Nijverdal en John Hardebol uit Castricum hier nog overheen. Nog even later Jaap Mazee uit Ens. Zijn automatische melding op 07.27 bleek goed te zijn voor de overwinning. Dus togen René en ik naar Ens.

De Overwinnaar
Jaap is zeker geen onbekende bij Marathon Noord. Hij werd al eens Ochtendlossings-(2011) en Middaglossings (2000) kampioen. Criterium der Azen middaglossing 2015, winnaar St. Vincent 2017.   Inmiddels 67 jaar en nog steeds werkzaam bij de grootste pootaardappelexporteur ter wereld. Jaap reist de hele wereld over voor zijn werk. Gelukkig loopt het aardappelseizoen van September tot en met Maart, dus tijdens het duivenseizoen is hij veelal in Nederland.

Systeem
Jaap heeft verspreid op zijn terrein in de Noordoostpolder een 6-tal hokken staan. 1 kweekhok met de vasthouders en 5 hokken voor de vliegduiven en de jongen. Verder staat er nog een hok van een andere liefhebber uit het dorp, welke bij huis geen hok kon plaatsen.  Alle hokken staan op palen minimaal 70 cm van de grond, zijn zeer luchtig en doelmatig. In veel hokken de broedhokken met roosters. De hokken staan dag en nacht open, ook als de duiven thuiskomen van de vlucht. Droge mest welke nooit verwijderd wordt. De duiven krijgen voer en water en daarmee is het klaar. Dit jaar heeft hij na een gevecht van 2 jaar toch maar tegen streptokokken gekuurd wat zeker geholpen heeft, want de prestaties dit jaar zijn weer goed.  Op het terrein wordt, samen met de buren, veel gedaan tegen ratten, muizen en marters. De poep van de honden wordt bijvoorbeeld bewaard en verspreid tegen de marters.
Elke week moeten de duiven de mand in als Jaap tijd heeft. Hij heeft een duivenkar waar 230 duiven in kunnen. Deze wordt dan gevuld en de duiven worden ingekorfd in de vereniging, worden weggebracht naar bijvoorbeeld Venlo en de oude duiven worden regelmatig ingekorfd in Hank voor Melun. Hoeveel vliegduiven ter beschikking heeft weet Jaap niet. In het begin van het seizoen waren het er meer dan 230, want de kar was vol en er zaten nog duiven in het hok.
Er wordt wel verduisterd en bijgelicht om de duiven in de pennen te houden.

De winnares
De winnares is een klein duivinnetje uit het najaar van 2020. Als jonge duif was het al een apart dametje, maar sinds ze gekoppeld is, kan er met haar gekroeld en gevochten worden.  Ze is gekweekt uit de Theo, welke komt van Theo Streefkerk uit Ameide. Theo is een kind uit een kleinzoon van Zwart Goud x een dochter van Bonte Piter. De moeder is de Vale Wonder Lady. Deze komt uit Broer Barcelona Ace van Nico de Fouw (Zoon Livai x kleindochter Esme van Jan Grootoonk) x de Wonder Lady van Jaap welke de 4e internationaal Perpignan won in 2018. Wonder Lady komt uit een klz van de Scherpe van Jos Pepping x een Jellema duivin via Kweekcentrum Friesland.
Ze was dit jaar zijn 5e duif op Pau/Bordeaux met een 231e nationaal. Jaap begint deze vlucht met de 35e nationaal en krijgt in 35 minuten 5 duiven. Op Marseille wordt ze geklokt om 07.27 uur voor de 43e nationaal en de 1e Marathon Noord. Ingekorfd op 14 dagen broeden en lekker vel op het nest. Het is een klein bolletje, een echte wringer en zag er op woensdag weer prima uit.

Verbaas U niet, verwonder u slechts
Dit is het levensmotto van Jaap. In zijn leven heeft Jaap al zoveel meegemaakt, dat er weinig zaken zijn die hem nog van slag af kunnen brengen. De duif heeft hij niet aan zien komen, want hij was elders op het terrein bezig. Maar Unikon-web gaf hem de duif door. Een vroege duif echter, vooral als hij, net zoals met Pau, die serie ziet thuiskomen brengt hem altijd weer tot de uitspraak:  Duivensport is bijna net zo lekker als seks…

Kijk vooral naar het filmpje, Jaap ten voeten uit!
 
Auteur
Arjan van Gent
 
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 2 maart 2024
28e Voorjaarsbeurs 2024
Lees meer >
zondag 3 maart 2024
28e Voorjaarsbeurs 2024
Lees meer >
zondag 21 april 2024
Grote Jubileum Zaalveiling speenklare jongen 2024
Lees meer >
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >