De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Koos Steenbeek uit de Bilt wint zware Barcelona 2022 bij Marathon Noord.

Geplaatst: 14-7-2022

Koos Steenbeek uit de Bilt wint zware Barcelona 2022 bij Marathon Noord.
 
Koos Steenbeek voorstellen aan Marathon Noord volgers is bijna onnodig. Hoe vaak Koos al op het podium heeft gestaan tijdens de feestmiddag zijn ontelbaar. Hij won bijvoorbeeld al eens 2e kampioen middaglossingen, 1e duifkampioen middaglossingen (Hans Eijerkamp trofee), 1e Criterium de Azen middaglossingen, 1e Supercup Marathon Noord, Duifkampioen over 3 jaar,  Cahors en vele andere noteringen. Ook nationaal had al meer dan eens de beste duif van Nederland ( de Leo en Miss Puck), was kampioen op de middaglossingen en nationale topnoteringen op onder andere Cahors, Orange. Dus nu naar Koos voor zijn overwinning op Barcelona bij SMN en de 3e nationaal.

Allerlei over Koos
Koos is 64 jaar, loodgieter van beroep en woonachtig in De Bilt in een gezellige buurt, waar de tuinen niet groot zijn.
Het vlieghok, voorkant op het oosten, is nog geen 6 meter met een afdeling voor de overjarigen, jaarlingen en een afdeling voor duivinnen of late jongen. Dan zit er in de schuur nog een hok voor de jongen en een klein kweekhokje. In het vlieghok kunnen 35 koppels een broedhok vinden.
De duiven zijn voor het tweede jaar ingespeeld op Bergerac en voor de eerste echte vlucht op eieren gebracht. In april is er voor het eerst verduisterd. En er wordt op donkere dagen bijgelicht en na de langste dag tot 23.00 uur. Dit bijlichten gebeurt niet met een tijdklok, maar handmatig.
Koos heeft jaren programma en Marathon gecombineerd. Sinds een paar jaar is dit niet meer het geval. Hij werd in een jaar Generaal kampioen van de afdeling en Marathonkampioen. Hij wilde minder inkorven en uitslaan en iets meer zijn tijd anders besteden dan alleen maar tijdens het seizoen op de vereniging te zijn.
De duiven zijn een week of 3 voor de marathonvluchten gecontroleerd en met de resultaten daarvan is er gehandeld. De duiven welke ingekorfd gaan worden krijgen 7 dagen voor de inkorving een geelpil opgestoken. Na de vluchten krijgen de duiven Oral Disinfect van Travipharma om verdere besmetting van in de mand opgelopen zaken te voorkomen.  3 tot 4x per week krijgen ze vanaf 2022 de Kruidenelixer van Jan Smit, dit na aanraden van meerdere toppers.
Ook opmerkelijk is dat Koos bij alle vliegduiven halverwege maart de eerste 2 pennen heeft getrokken. Op deze manier hebben nagenoeg alle vliegduiven nog een volle vleugel tot hun beschikking nu halverwege Juli. Ook dit laatste is weer iets nieuws wat hij geprobeerd heeft.
Zoals u leest, Koos staat niet stil en is er ook niet vies van om het hok, wat al jaren prima voldoet, toch weer aan te passen. 

De overwinnaar
De overwinnaar is een doffer van 2018. Op de normale vluchten een goede prijswinnaar, maar niet in de kop. Hij stond als 2e getekende van de 5 ingekorfde duiven omdat hij er altijd is. De doffer is ingekorfd op 16/17 dagen broeden en kwam scherend over de schutting in één poging op de spoetnik. Koos is zelf de nuchterheid zelve, maar bij deze aankomst was hij toch even van slag en kon net aan zijn vrouw melden dat het een duif van Bbbaaarcelona was… Mooi dat een prestatie als deze, na alle reeds vroege aankomsten, zoveel emotie kan oproepen.
De doffer is via vaderskant een kleinzoon van de Boyd, een superduif uit Zoon Donkere Barcelona x een dochter van de Raket van FPP. De Boyd stond op een duivin van de Gebr. Hendriks uit Zeist welke kwam uit een klz van de Mof van FPP x duif van Paul van den Boogaard uit Kamerik en een 1e Nat Cahors vloog, zelfde als de Boyd. De moeder is een duif Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen,  Veenendaal uit een zoon van Inteelt Jo (1e nat. Mont de Marsan) x de 700, 62e nat. Barcelona.

Alle Barcelonavliegers van Koos waren alweer prima hersteld van hun inspanning. Op zondag had hij er al 4 retour van de 5, waaronder zijn eerste 2 getekenden.

Epiloog
Deze overwinning heeft weer een extra diamant toegevoegd op de toch al rijkgevulde kroon van Koos Steenbeek. Ondanks de zware Covidbesmetting, welke hij opliep in 2020 en de gevolgen daarvan, heeft hij de kolonie zeer goed onder controle en is het tot nu toe een topjaar. Eens kijken of we hem ook bij de kampioenen dit jaar gaan vinden.
Koos en Monique bedankt voor de ontvangst.
 
Auteur
Arjan van Gent

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >