De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Fondmatador Herman Brinkman speelde met het Roze Neusje 1e SMN op Bergerac/Libourne.

Geplaatst: 24-6-2022

Fondmatador Herman Brinkman speelde met het Roze Neusje 1e SMN op Bergerac/Libourne.

Vanwege de hoge temperaturen werd er besloten om de klassieker St. Vincent te verplaatsen naar Libourne (Bergerac). Het werd niet een middaglossing, om te voorkomen dat op het heetst van de dag de duiven de terugkeer zouden moeten aanvangen. Er is na rijp beraad besloten de duiven vrijdag 17 juni om 7.15 uur de vrijheid te geven. Het werd een zeer zware editie met in afd. 11 slechts 3 duiven boven de 1000 m.p.m. en het concours werd gesloten zondag rond 12.00 uur.
 
De winnaar
Herman Brinkman is woonachtig in het Pittoreske Tuk. Het dorp heeft ruim 1500 inwoners en ligt in de provincie Overijsel en ligt ten noordwesten van Steenwijk. Men vliegt hier al jaren in afd. Friesland ’96, waar Herman ook nog in het afdelingsbestuur heeft gezeten.
Herman had 4 van zijn favoriete duiven klaar gestoomd voor de St. Vincent. Hij had 2 weduwnaars en 2 nestduivinnen mee. De 2 nestduivinnen zaten tussen de weduwnaars op het hok. Herman had zijn tuinhok na Limoges (3 juni) op weduwschap gezet, maar wilde 2 duivinnen op kleine jongen spelen op St. Vincent. Dus bleven ze tussen de weduwnaars zitten met dien verstande dat hij de 2 duivinnen elke dag 30 km wegbracht voor training. Dit gebeurde in de middag als de duivinnen van het nest waren. Deze methode werkte prima en de doffers die pas op weduwschap zaten hadden (nog) geen interesse voor de dames. Dit was zelf voor een ervaren liefhebber als Herman een eyeopener.
 
Neusje van de zalm!
Herman was hoopvol voor de vlucht en was al vroeg uit de veren omdat er op de kortere afstanden vrijdagavond al redelijk wat duiven waren gearriveerd. Het “Rose Neusje” 16-1104949 werd geklokt om 5.08.34 op 1008 km. Op de meldingssite wist hij gelijk dat het een vroege duif was en ze speelde als zijn eerst getekende 2e Nat. sector 4 op 1050 duiven en 16e van 12.023 duiven landelijk en het “Rose Neusje” werd de winnares op de eerste vlucht van SMN 2022. Echt een super prestatie van een liefhebber die bijna alles op de marathonvluchten al gewonnen heeft in zijn leven. Herman blijft als fenomeen echter bescheiden en dat siert hem.
Deze duivin was niet aan haar proefstuk toe, zo had ze in 2018 al vroeg gespeeld op Limoges en in 2019 vloog ze 3 mooie prijzen bij de eerste 100 nationaal. In 2020 werd ze gespeeld op Barcelona, voor Herman zijn duiven is dat 1300 km, waarvan akte! Hiervan kwam ze 2 dagen te laat. In 2021 is ze niet gespeeld en nu dus deze geweldige prestatie op een vlucht onder zeer zware omstandigheden gevlogen. Diep respect voor deze duivin.
 
Pedigree
De afstamming van het “Rose Neusje” 16-1104949 is van vaderskant uit de lijnen van Cor de Heide van de  “La Creche” x “Grijs” en Lady Montauban x Contador van Mees van Ginkel en zn. De moeder komt uit Herman zijn Barcelona lijn, “Bonte Kweker” x “dochter Barcelona 959”. Helaas zijn zowel de vader als de moeder gestolen tijdens 2 inbraken op de duivenhokken vlak na elkaar.
 
Het “Olie meisje”
Herman zijn tweede nestduivin de 19-1275244 werd geklokt om 8.57.38 uur en speelde de 26e Nat. sector 4 op 1050 duiven. Dit is een duivin met een verhaal. Ze werd vorig jaar als 1e getekende verspeeld op Agen en werd opgevangen op een booreiland langs de kustlijn bij Den Helder. Het “Olie meisje” is uiteindelijk met een helikopter via de ambulancedienst weer in Tuk beland. En nu beloont ze haar baasje met deze prachtige prestatie.
 
Vliegploeg
Herman heeft 30 weduwnaars die hij op klassiek weduwschap speelt en hij houdt ze op het zolderhok boven de garage. Deze weduwnaars brengen voor de vluchten een ronde jongen groot en dat heeft volgens Herman geen invloed op de rui. De weduwnaars komen 2 keer per dag los en moeten verplicht een uurtje trainen.
 
Op het tuinhok heeft hij 26 koppels nestduiven en tijdens het vliegseizoen mogen ze bijna de gehele dag los.
 
Vooruit kijken
Voor iemand die al zoveel gewonnen heeft gaf hij aan dat in 2020 toen hij de 1e en 2e Nat. Bergerac speelde onder dezelfde zware omstandigheden als Bergerac/Libourne en zijn eerste duif meer dan 2 uur los lag, wel zijn mooiste prestatie was in zijn carrière. Natuurlijk heel snel gevolgd door zijn 5e Nat. en 14e Internationaal Barcelona in 2001. Maar ook won hij in 2020 1e onaangewezen Nat. Kampioen marathon en 5e Nat. Kampioen aangewezen van Nederland. Wie kan zo’n conduite staat neerleggen!
 
Herman heeft nu als ultieme doel om Barcelona te winnen en daar is alles op gericht. Herman zijn vader werd op hoge leeftijd kampioen van SMN en Herman heeft als doel voor zijn tachtigste op Barcelona mee te strijden om de ere plek.  
Het is Herman gegund en wensen hem en zijn gastvrije vrouw Ria nog veel succes toe.
 
Auteur Simon Kuipers

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 21 april 2024
Grote Jubileum Zaalveiling speenklare jongen 2024
Lees meer >
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >