De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Henk Wegh, 3e Kampioen Middaglossing Marathon Noord 2021

Geplaatst: 30-11-2021

Henk Wegh, 3e Kampioen Middaglossing Marathon Noord

De derde kampioen van de Middaglossing van het Marathon Noord kampioenschap is een verrassende naam. Het is Henk Wegh uit Lochem. Henk staat bekend om zijn Gouden Barcelonaduiven. Vele jaren lang liet hij op zijn afstand zien, dat je ook op een afstand van ruim boven de 1.250 km vroege nationale prijzen kan pakken op de Spaanse Klassieker. In 2018 werd hij ook nog eens 1e Kampioen Ochtendlossing bij de Marathon Noord. Dit kampioenschap lag in de lijn van zijn favoriete vluchten. Hij pakt St. Vincent, Dax en Bergerac ieder jaar mee. Het zijn immers klassiekers en daar moet je aan mee doen, vindt Henk. Dit jaar pakte hij vroege prijzen op beide disciplines. Zijn aangewezen duiven op de vluchten van de Middaglossing (St. Vincent, Dax en Bergerac) deden het zo goed dat Henk op de 3e plaats terecht kwam in het kampioenschap van de Middaglossing van onze mooie competitie. Het is leuk om de voorzitter van de Fondunie 2000 te feliciteren met dit succes. Het is tevens leuk om met Henk weer eens een middagje over duiven te kletsen. Henk is een nuchtere kerel met een prachtig gevoel voor humor. Een paar uur melken met hem is zeker geen straf.

De liefhebber

Henk Wegh (81 jaar) uit Lochem is de 3e Kampioen Middaglossing van de Marathon Noord. Henk is inmiddels bijna 20 jaar met pensioen. De laatste jaren van zijn werkzame leven was hij directeur van de Daf-dealer (Cosmo) in Lochem. Henk is opgegroeid in een binnenvaartschippersgezin. Vader Wegh had een stoomsleepboot. Henk was zodra hij de leeftijd daarvoor had de machinist op de sleepboot van zijn vader. Op een goede dag solliciteerde Henk bij Shell. Hij kon daar komen, maar moest eerst een opleiding tot Werktuigkundige volgen aan de Zeevaartschool in Vlissingen. Na afronding van deze opleiding werkte Henk 7 jaar als Koopvaardij-officier bij Shell.
Even terug naar zijn jeugd. Henk is opgegroeid bij een oom en tante in Doornenburg. Dat was natuurlijk doordat het gezin niet lang op dezelfde plek was. In die jaren ving Henk een duif op, die hij in een konijnenhok deed. Daar kwam er nog één bij. Dat werd natuurlijk een koppeltje. Vanaf de middelbare school ging Henk naar kostschool. De duiven moesten mee. De zusters van de kostschool hielpen met verzorgen van de duiven. Uiteindelijk verdwenen de duiven van het hokje en er kwamen geen nieuwe duiven voor terug.
Na 7 jaar op zee voor Shell, ging Henk in Venray wonen en werken bij een Daf-dealer. In 1970 begon hij daar met duiven. Dit kwam door Joost van Haren uit Venray. Door het werk kwam hij met hem in aanraking. In 1974 trouwde Henk en ging in Overloon wonen. Daar startte hij opnieuw met duiven. Vanaf september 1988 werkte Henk in Lochem bij Cosmo. In 1989 heeft hij op het huidige adres de eerste jonge duiven gekweekt. Het eerste jaar ging het gelijk goed op het hok. Henk had het vorige huis met het hok samen moeten verkopen. De nieuwe eigenaar kon wel wat met dat duivenhok. Op het erf van zijn huidige huis stond een oude schuur voor kippen en een paar varkens. Hij verbouwde deze locatie als duivenhok. De bedoeling was dat dit tijdelijk zou zijn. Binnen niet al te lange tijd zou er een echt duivenonderkomen worden neergezet. Maar toen het op het tijdelijke hok (de oude kippen- en varkensschuur) het gelijk heel goed ging, is deze mini-stal tot op de dag van vandaag het vlieghok van Henk gebleven. Voor de varkens en kippen hebben er ook mensen in dit onderkomen gewoond. Het is nog terug te zien. Je komt namelijk een douche en toilet tegen. Henk met een lach: ‘Ik denk dat ik het enige duivenhok heb met douche en toilet.’

De drie toppers
Het 3e kampioenschap is door drie duiven verdiend. Op iedere vlucht pakte hij een andere aangewezen duif. De eerste duiven van St. Vincent en Dax heeft Henk doorgespeeld op respectievelijk Marseille en Perpignan. Dat had succes, want beide duiven wonnen op deze vluchten weer een mooie prijs. Henk speelt niet voor kampioenschappen. Deze zijn alleen mooi meegenomen. Hij speelt voor mooie vroege prijzen. Het liefst op Barcelona, maar op andere vluchten is natuurlijk ook goed. Duiven die genoeg ervaring hebben opgedaan op de middaglossing, gaan naar de ochtendlossing. Een goed voorbeeld van deze switch is de eerste duif van St. Vincent, ‘de 212’ van 2018. Na zijn mooie prijs op deze vlucht (43e nationaal tegen 2.714 duiven en 19e van de Marathon Noord) won ze de 64e Marseille tegen 463 duiven. In 2020 vloog deze duivin twee mooie prijzen op de middaglossing, waaronder de 128e nationaal Bergerac tegen 10.276 duiven.
De vader van deze duivin komt uit een doffer van A. Pastor (De Marseille van J. Bochem met 2e Gouden Barcelona-duif van A. Pastor zelf) met een duivin, gekweekt uit Zoon Gouden Barcelona 2005 van Henk zelf met een duivin uit Het Superkoppel van Sam de Jong. De moeder van ‘de 212’ komt van Tonnie Kaspers uit Markelo. Deze duivin komt uit twee Jellema-duiven. In de stamboom zitten drie verschillende Inteelt duivinnen naar Saffier, de beste dochter van Zwart Goud. We zien in de stamboom ook duiven van Ko van Dommelen, Jan Peters en Wim Derksen.
De eerste duif van Dax is ‘de 203’ van 2018. Ook zij maakte de wissel van middaglossing naar de ochtendlossing. Zij won de 59e nationaal Dax tegen 2.357 duiven. Dat was goed voor de 26e plaats in de competitie van de Marathon Noord. Later in het seizoen werd om 23.33 uur, in het pikkedonker, geklokt van Perpignan. Op deze vlucht won ze de 125e nationaal tegen 4.878 duiven. Henk kreeg een berichtje van zijn constateersysteem dat ze geconstateerd was. Met een zaklamp dacht Henk haar naar binnen te leiden, maar buiten zag hij haar niet. Toen hij in het hok keek, zag hij haar al op het nest zitten. Wat een karakter! Henk: ‘ ‘De 203’ is na Dax niet meer mee geweest. Ze heeft een paar dagen voor het inkorven van Perpignan een lapvluchtje van 80 km (Venray) gehad en dat was het. Het vele spelen wat sommige liefhebbers doen, is niet altijd nodig. Dat blijkt hier wel.’ ‘De 203’ won in 2020 twee mooie prijzen op Perigueux en Bergerac. Op Bergerac won ze de 108e nationaal tegen 25.321 duiven van heel Nederland.
Deze topper heeft als vader een duif gekweekt uit Zoon Gouden Barcelona 2005 van Henk met een dochter Gouden Barcelona van Anton van Haaren (via First Price Pigeons). De moeder won zelf een mooie prijs op Orange. Zij komt uit hele goede Barcelona-duiven. Haar moeder won o.a. de 78e nationaal Barcelona tegen 7.024 duiven.
Op Bergerac had Henk een onervaren ploeg mee. Hij begon om 4.42 uur. Deze duif stond niet bij de bovenste twee duiven. Dat stond pas de 4e duif, die Henk om 6.15 uur klokte. Nationaal was het goed voor de 512e prijs en bij Marathon Noord won deze duif de 56e prijs. Van heel Nederland was ze de 890e duif tegen 32.374 duiven. Het gaat hier om ‘de 381’ van 2019. De moeder van deze duif komt ook van Tonnie Kaspers uit Markelo. Haar vader komt van Jan Willems uit Nijverdal (kleinzoon Zwart Goud van Jelle Jellema en Sikkie van Jan zelf) en de moeder komt van Jelle Jellema (Dochter Roman). De vader van ‘de 381’ komt uit Klein Mont Ventoux en De Barcelona Crack van Jean Declerq met ‘de 198’ van 2012. Deze duivin was mede-winnaar van het 1e Ochtendlossingskampioenschap bij de Marathon Noord in 2018. Zij komt uit De Koopman-duivin via Bakker en zn en Inteelt Vervuurt.
Op deze manier won Henk de 3e plaats op de Middaglossing bij de Marathon Noord. De snelle vlucht van Bergerac maakte het de liefhebbers extra moeilijk om op alle vluchten één van de bovenste twee van de inkorflijst op tijd te pakken. Henk hoefde slechts twee liefhebbers van de 438 deelnemers voor zich te dulden. Een prestatie om trots op te zijn!

Tot Slot
Henk Wegh werd in 2018 Kampioen Ochtendlossing Marathon Noord. De duiven die hiervoor verantwoordelijk waren, zijn ‘de 198’ van 2012, ‘de 574’ van 2015 en ‘de 542’ van 2015. Hoe is het met deze drie duiven drie jaar later? ‘De 198’ werd een jaar later in 2019 4e Nationale Asduif Barcelona over 3 én 4 jaar. In 2020 op de eerste inspeelvlucht kwam ze niet meer terug. ‘De 574’ won in 2021 prijs op zowel Pau als Narbonne. ‘De 542’ is in 2021 gespeeld op Pau. Toen had ze nog prijs. Op Marseille kwam ze niet weer en is ze in Vorden dood langs de weg gevonden. Drie verschillende verhalen over drie toppers van 2018, nu drie jaar later.
Namens Mike en mezelf wil ik Henk nogmaals feliciteren met het halen van het podium op de Middaglossing bij de Marathon Noord. Een mooie parel aan de lange ketting van hoogtepunten van onze nestor uit Lochem. Tot snel!

Auteur
Jaco van Nieuwamerongen

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 28 oktober 2023
Feestmiddag en kampioenenhuldiging
Lees meer >