De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Piet Westerlaken, Veenendaal, 2e Ochtendlossing en Winnaar Travipharma Criterium der Azen

Geplaatst: 14-11-2021

Piet Westerlaken, Veenendaal, 2e Ochtendlossing en Winnaar Travipharma Criterium der Azen

Het duivenseizoen bij Piet Westerlaken uit Veenendaal verliep heel goed. Na een rustige start met gewone prijzen, ging het vanaf Barcelona echt lopen. Alle twee de Spanje-gangers kwamen binnen een half uur in de prijzen terug. Op de drie vluchten na Barcelona ging het iedere keer wat beter. Het resulteerde in mooie kampioenschappen in groot verband. Bij de Marathon Noord werd Piet 2e Kampioen Ochtendlossing en werd hij de winnaar van de competitie Het Criterium der Azen. Bij de Marathon Noord draait het om de twee bovenste duiven van de lijst. In het ‘gewone’ kampioenschap moet je er één van de twee pakken. Bij ‘Het Criterium’ tellen beide aangewezen duiven. Beide kampioenschappen worden vervlogen op de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. Drie van de vier goede vluchten die Piet afgelopen seizoen heeft gehad. Vijf verschillende duiven haalden het kampioenschap van ‘Het Criterium’ binnen. Als je met minder dan 24 koppels duiven speelt, is dat een bijzondere prestatie en in verhouding een groot aantal goede duiven. Zeker als je in het achterhoofd houdt, dat Piet op Narbonne nog drie (andere) kopduiven pakte. Tijd om hem aan u voor te stellen …

 

De Liefhebber
De 2e Kampioen Ochtendlossing en Winnaar Criterium der Azen van de Marathon Noord is de 63-jarige Piet Westerlaken uit Veenendaal. Piet is in het eenhoofdig bestuurder van de Rehoboth Onderwijs en Zorg (het College van Bestuur bestaat uit één lid). Deze schoolorganisatie heeft drie locaties.

Piet werkt bij deze werkgever al 35 jaar. Hij heeft inmiddels bijna 33 jaar leidinggegeven aan de scholen voor speciaal (basis)onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.
Als 10-jarige jongen kwam Piet in aanraking met de duivensport. Samen met zijn 1 jaar jongere broer Jan hielp hij opa Westerlaken. De vader van de jongens, Henk Westerlaken had voor WO II duiven gehad. Toen opa kwam te overlijden, zei vader Henk: ‘We gaan hier thuis duiven houden.’ Hij had een hekel aan dingen die op en rond het voetbalveld gebeurde. Zo hoopte hij dat zijn jongens niet gingen voetballen, maar hun vrije tijd aan de duiven zouden besteden. Piet en Jan waren toen in de pubertijd. Vader Henk stimuleerde en hielp de jongens bij het verzorgen van de duiven. In die tijd had de familie Westerlaken, wonend in het Brabantse Rijswijk (in het land van Heusden en Altena), duiven van het soort van De Smet-Matthijs. Daar kwamen al snel duiven bij van Leo van Dreumel uit Beneden Leeuwen die Dr. Linssen duiven had en Adriaan van Gerwen uit Hedel. Piet: ‘We hadden ook fondduiven van Hein Oostenrijk, Gebr. Kuijpers en Marijn van Geel via Adriaan van Gerwen. Later kwamen er duiven van Jan Ouwerkerk bij.
Piets’ start in Veenendaal was eind jaren ’80 van de vorige eeuw. Eerst in Veenendaal Zuid waar nog voornamelijk het programma werd gevlogen en later in de Dragonderwijk, waar al snel de successen op de marathonvluchten kwamen. Een leuk feitje van de eerste decennia in Veenendaal: Vader Henk vroeg op nieuwjaarsdag altijd ringen aan Piet. Piet bestelde ieder jaar 30 ringen. Vader Henk kweekte de jongen die vervolgens naar Veenendaal kwamen. Piet heeft jarenlang zelf geen jongen gekweekt.

De Stamopbouw
De duiven van Piet hebben de beschikking over een hok van 5 meter. Hierin zitten de vliegduiven en enkele koppels voor de kweek. Er is ruimte voor 24 koppels oude duiven (twee afdelingen) en 20 tot 25 jonge duiven (één afdeling). Verder heeft Piet een klein hokje voor de ‘bejaarde’ duiven. Goede vliegers en kwekers mogen tot hun dood blijven en worden niet opgeruimd. Zo zitten daar ‘De Rooie van Jan van Beest’ en ‘De 701’, die rond 2012 veel vroege prijzen hebben gevlogen en die goede nazaten hebben voortgebracht. Beide doffers bevruchten al enkele jaren niet meer.
De huidige stam die op het hok van Piet zitten bestaat uit duiven van verschillende liefhebbers. Volgens Piet is de hoofdmoot afkomstig van zijn plaatsgenoten en duivenvrienden Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. Deze duiven worden aangevuld en versterkt met duiven van Jan Ouwerkerk en Rik Ros, broer Hans Westerlaken, Jan en Ina Roobol en Jan van Beest. Van Jan van Beest heeft Piet in het verleden veel duiven gehad. Hij had zeer goede duiven van toppers uit Nederland en België, zoals duiven van Jan Theelen, Sam de Jong, Carteus, Jef de Ridder en vele anderen. Op het hok zitten nog nazaten van de duiven van Jan van Beest.

Het seizoen
In 2021 begon Piet het seizoen met 40 oude en jaarlingen, waaronder 8 jaarling paters. Deze doffers zaten tussen de ‘bejaarde’ duiven. Naast de vliegers heeft Piet 6 kweekduiven, die tegen vliegduiven gekoppeld zitten. Dit zijn duiven die hun plaats hebben verdiend door goede prestaties neer te zetten in hun vliegloopbaan. Hierbij zitten o.a. de 1e nationaal Cahors, de 6e nationaal Narbonne en 14e NPO Orange.
De duiven zijn in de voorjaarsvakantie gekoppeld (eind februari). Elk koppel heeft één jong grootgebracht. Als de jongen twee weken oud zijn gaan ze met de duivinnen naar de afdeling van de jonge duiven. De vliegers worden gescheiden ingespeeld. Als de jongen op eigen poten kunnen staan, worden zowel de jonge als de oude duiven verduisterd. Het hok wordt donkerder gemaakt, maar niet pikdonker. Het is wel zo donker dat hiermee de dag verkort wordt. Dit deed Piet tot 3 weken voor inkorving van Pau.
Vanaf de start van het seizoen zijn de duiven ingespeeld. Later in het seizoen zijn de duiven per vlucht op een stand gezet. Zes dagen jongen is de favoriete stand. Een stand van 12 dagen broeden gaat ook prima. De 1e duif van Narbonne (24e nationaal) is daar een voorbeeld van.
De duiven krijgen voer van Versele Laga. In het vliegseizoen is dat de mengeling Champion Plus. De laatste drie dagen voor inkorving krijgen de duiven Koopman All-In-One van Beyers. Daarnaast geeft Piet pinda’s van de notenbar. Over het voer krijgen de duiven lecithineolie. Op zondag krijgen ze Allicine. Op alle andere dagen hebben ze kruidenelixer Jan Smit in het water.
Voor en tijdens het seizoen worden de duiven regelmatig gecontroleerd door Hans van der Sluis en Stephan Göbel. Dit wordt afgewisseld met een dierenartsbezoek aan Marco van Doorn (van Heikamp-van Doorn).
Piet geeft de duiven het liefst natuurproducten, maar als het echt moet, krijgen ze een kuur. In het voorjaar heeft hij nog een kuurtje gegeven voor de koppen.

De puntenpakkers voor het 2e kampioenschap Ochtendlossing en het Criterium der Azen
De eerste wedvlucht die telt voor de kampioenschappen is Barcelona. Op deze Spaanse klassieker pakte Piet beide aangewezen duiven. Hij draait ze binnen een half uur van elkaar. Het leuke is dat dit ook nog eens een koppel is. Bij de Marathon Noord is het goed voor de 37e en 47e prijs. Op de nationale uitslag zijn ze terug te vinden op de 327e en 399e plaats tegen 4.838 duiven.

De eerste duif van Barcelona is ‘de 233’ van 2017, een duivin. Haar vader was geleend van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen, die hem weer hadden gekregen van Koos Steenbeek. De vader van deze doffer won de 1e nationaal Cahors (‘Boyd’) bij Koos. De moeder van de geleende duif kwam weer uit het oude soort van Gerrit en Jaco zelf: ‘De 08’ van 1998 was een goede kweker en vlieger en ‘de 241’ was een lijnenteeltproduct naar ‘De Bonte 49’,  één van de beste vliegers en kwekers die de mannen uit Veenendaal ooit hebben gehad. De moeder van ‘de 233’ komt van broer Hans Westerlaken uit Alblasserdam. In deze duivin zitten duiven van o.a. Bert de Borst, Jan en Ina Roobol, Rik Ros en Peter Oele. Hans verzamelt graag nazaten van goede duiven van goede liefhebbers. Dat levert in de nakweek regelmatig goede duiven op.

De tweede Barcelona-duif vloog in 2020 de 43e nationaal Barcelona. Het gaat hier om een doffer, ‘de 445’ van 2014. De vader van ‘de 445’ komt voor een groot deel uit duiven van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. Wie zien meerdere keren het soort van Jo, 1e nationaal Mont de Marsan 2006, terug. En verder ‘De Carteus Giant’ en ‘De Bonte 160’ (6e nationaal St. Vincent) en haar dochter, ‘de 686’, die de 18e nationaal St. Vincent won. Verder zit er een duivin van Jan van Beest in, die een kopprijs op Bergerac won. De moeder van ‘de 445’ komt voor 100% uit het soort van vader Westerlaken (o.a. Jan Ouwerkerk).

De tweede vlucht van deze kampioenschappen is Marseille. Op deze vlucht pakte Piet één aangewezen duif. Dit was ‘de 762’ van 2019. Hij won de 160e nationaal tegen 4.310 duiven. In de Marathon Noord won hij de 16e prijs. De vader van deze doffer is ‘de 584’ van 2013. Deze duif won in 2018 de 6e nationaal Narbonne. Vader en moeder komen van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. In deze duif zit het ‘Black Giant’-soort van Eyerkamp en opnieuw Jo. De moeder van ‘de 762’ is ‘de 476’ van 2014. Deze duivin won de 59e nationaal Narbonne. Ook zij komt van Gerrit en Jaco. Haar vader is ingeteeld naar de Carteus Giant met een Eyerkamp-duivin (kleindochter Red Rising Sun en Kleine Donkere).

De laatste vlucht die telt voor de kampioenschappen is Perpignan. Op deze vlucht pakte Piet wederom zijn beide aangewezen duiven. In de Marathon Noord goed voor de 4e en 38e prijs. Nationaal wonnen deze duiven de 24e en 363e prijs tegen 4.873 duiven. De tweede aangewezen duif was Piets 3e duif van de 6 ingekorfde duiven.
De eerste duif was ‘de 392’ van 2016. Zij won in 2018 al de 13e nationaal Perpignan tegen 3.778 duiven. Dit duivenseizoen won ze de 24e nationaal Perpignan tegen 4.873 duiven en 30e Internationaal tegen 13.274 duiven. Haar vader is ‘de 584’ van 2013, die de 6e nationaal Narbonne won. Meer info kunt u bij ‘de 762’ teruglezen. De moeder van ‘de 392’ komt uit de volgende vier grootouders: ‘de 701’ (o.a. 19e en 22e nationaal Cahors) van broer Hans Westerlaken, een duivin uit samenkweek met Gerrit en Jaco, een doffer van Jan van Beest en een duivin van het oude soort van Gerrit en Jaco (dochter ‘08’ van 1998).
De tweede aangewezen duif op de uitslag van Perpignan is ‘de 544’ van 2018. Deze doffer komt ook weer uit de geleende doffer van het soort van Koos Steenbeek en Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. De moeder van ‘de 544’ komt van broer Hans Westerlaken. Kortom een volle broer van ‘de 233’ van 2017 van Barcelona.

Tot Slot
Piet Westerlaken uit Veenendaal had een zeer goed jaar. Dit resulteerde in mooie kampioenschappen in de Marathon Noord en bij de Fondunie 2000. Bij dit laatste samenspel werd Piet 1e in de Super League. Bij de Marathon Noord werd hij 2e in de Ochtendlossingscompetitie en werd hij de winnaar van Het Criterium der Azen. Samen met de vaasjes op Narbonne en Perpignan een seizoen om trots op te zijn.
Mede namens Mike, wil ik je nogmaals feliciteren met deze successen. Normaal zeg ik: Tot een volgende keer … dat geldt voor een nieuwe reportage na een volgend puik seizoen, maar tegen jou zeg ik gewoon: Tot snel !!!

Auteur
Jaco van Nieuwamerongen

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


maandag 24 juni 2024
Inkorven Agen
vrijdag 28 juni 2024
Lossing Agen gepland
maandag 1 juli 2024
Inkorven Barcelona
dinsdag 2 juli 2024
Inkorven Cahors
vrijdag 5 juli 2024
Lossing Cahors gepland
vrijdag 5 juli 2024
Lossing Barcelona gepland
dinsdag 23 juli 2024
Inkorven Bergerac
vrijdag 26 juli 2024
Lossing Bergerac gepland
maandag 29 juli 2024
Inkorven Perpignan
vrijdag 2 augustus 2024
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >