De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Gert Krab, Elst, 2e Kampioen SMN Middaglossing en Duifkampioen (Hans Eijerkamp Trofee) 2021

Geplaatst: 29-10-2021

Gert Krab, Elst, 2e Kampioen SMN Middaglossing en Duifkampioen (Hans Eijerkamp Trofee) 2021

Soms word je blij verrast als je na de marathonvluchten de namen hoort van de diverse kampioenen van de Marathon Noord. Na het seizoen belt Mike, penningmeester van de Stichting, mij de laatste jaren traditioneel op. Hij vertelt welke liefhebbers in oktober het podium mogen betreden en vertelt me er gelijk achteraan, bij wie wij samen een bezoek gaan afleggen voor een felicitatie en voorbereiden van een verslag. Dit jaar zat daar Gert Krab bij. Gert ken ik al jaren... ik denk vanaf onze pubertijd. Hij was jarenlang een goed programmaspeler. Ik weet dat hij twee jaar terug met een groot koppel laatjes een start met marathonduiven heeft gemaakt. Dat dit nu al tot een groot succes had geleid, had ik niet door gehad. Zijn beste prestaties blijken met name geleverd te zijn door één duivin, al heeft hij meerdere duiven die hun prijzen hebben gewonnen. Dit is bijzonder knap en heel snel na zijn start met duiven van de lange adem. Hoe het een en ander tot stand is gekomen, leest u hieronder...

De liefhebber
De hoofdrolspelers van dit artikel zijn de duifkampioen, ‘Lianne’ genaamd, en zijn verzorger. We beginnen met de laatste. De winnaar van de 2e plaats op de Middaglossingscompetitie van de Marathon Noord is Gert Krab, 49 jaar, uit Elst (Utr). Een klein dorp tussen Rhenen en Amerongen en vlak onder Veenendaal. Gert is werkzaam als ZZP-er en is van beroep webdesigner.
Hij begon met postduiven door een schoolvriend, Henk van Laar. Gerts vader stimuleerde deze hobby en ze gingen samen de duiven verzorgen. Vader en zoon hebben jarenlang samen in combinatie gevlogen. Deze start was in 1984. Vader en zoon Krab speelden het hele programma en goed ook. In die tijd (jaren ’90 van de vorige eeuw) hadden ze ook een paar goede fondduiven. Ze werden zelfs Kampioen van de Super Fondclub.
Na het overlijden van vader ging Gert met zijn duiven meer en meer naar de korte vluchten en de dagfond. Deze stap leverde ook weer mooie uitslagen, vroege duiven en kampioenschappen in groot verband op.

Overgang naar de marathonvluchten
In het vorige decennium is Gert door privé omstandigheden een jaar met het vliegen met de duiven gestopt. Hij wilde zijn hobby anders gaan invullen. Was het spelen met marathonduiven een idee? Je hoeft dan niet elke week aan de kop te spelen. Inspelen is noodzakelijk, maar met deze duiven kun je geen prijzen winnen. Tenminste geen kopprijzen. In 2019 kwamen er van verschillende goede liefhebbers uit de regio late jonge duiven naar Elst. Onder de eerste marathonduiven zaten een mooi stel duiven van clubgenoot Mees van Ginkel uit Veenendaal. Van hem komt ook de Duifkampioen van 2021. In deze duif zit het soort van de Paasborst en ‘De Cahors’ (Piet de Vogel).

Na het uitwennen bleven er 50 laatjes over. De roofvogel was hier vooral debet aan. In het voorjaar van 2020 werden deze laatjes afgericht en uiteindelijk is Gert met ze gaan spelen. Aan het eind van het oude duivenseizoen had de man uit Elst nog 15 duiven kunnen spelen op Bergerac... hiervan wonnen er 8 prijs. Een knappe prestatie!

Het seizoen
In 2021 is Gert met 18 fondduiven gestart. Ze zaten de hele winterperiode nog bij elkaar. In het voorjaar zijn deze vliegers gescheiden. De duiven hebben 2.000 inspeelkilometers gehad. Naar de verschillende marathonvluchten toe zijn ze gekoppeld. Gert: ‘ ‘Lianne’ zou naar Limoges, maar ze legde te laat en ging uiteindelijk naar St. Vincent.’ Lianne heeft drie mooie prijzen gewonnen op St. Vincent, Dax en Bergerac. Dit deed ze op de standen: 9 dagen eieren, 8 dagen eieren en 4 dagen eieren... ze ging telkens na de vlucht niet broeden.

‘Lianne’ won de volgende prijzen:
- 129e nationaal St. Vincent tegen 2.714 duiven (in de Marathon Noord de 54e prijs)
- 52e nationaal Dax tegen 2.357 duiven (in de Marathon Noord de 20e prijs)
- 47e nationaal Bergerac tegen 10.283 duiven (In de Marathon Noord de 3e prijs)
Op Bergerac werd ‘Lianne’ om 1.23 uur geklokt. Voor Gert een bijzondere ervaring: ‘In de nacht een duif draaien is natuurlijk bijzonder, maar als het dan ook nog je beste duif is, maakt het extra speciaal. Toen ik twee jaar terug een stap naar de marathonvluchten maakte, had ik niet verwacht dat ik nu al zo’n kanjer op mijn hok zou hebben.’

De verzorging
Gert’s duiven krijgen voer van het merk Matador. De marathonduiven krijgen in het seizoen de mengelingen Premium Fond en Turbo Extreme. De duiven krijgen in het begin van het seizoen de mengeling Start. Dit krijgen ze ook weleens tussendoor om ze terug te nemen. Naast het voer krijgen de gevleugelde vrienden voor de vluchten pinda’s. Deze worden opgestoken, want die vreten ze niet graag.
Bij thuiskomst van een marathonvlucht krijgen de duiven een Belga Magic pil en een proteïnepil en twee pillen van Next Level Pigeonracing. Regelmatig worden de duiven nagekeken. Na Bergerac waren ze niet lekker terug gekomen. De duiven zijn toen nagekeken bij Dierenkliniek van Hans van der Sluis en Stephan Göbel. ‘De koppen’ zaten niet strak, dus hebben ze ornithosemix van Van der Sluis gehad.

Tot slot
Gert: ‘De basis van mijn succes is deze goede duif. Er zit nog een leuk verhaal aan haar: Van een africhting kwam ze in Veenendaal terecht. Ruud Bakker had haar opgegeven en ik heb haar opgehaald. De eerste vlucht kwam ze op maandag thuis in plaats van zaterdag. En daarna kwam ze steeds iets eerder terug. Uiteindelijk is het met haar  helemaal goed gekomen.’
Dat kun je wel zeggen. Uit dit verhaal blijkt ook weer dat je met duiven geduld moet hebben. Uit ervaring zeg ik: Je moet met late jongen die in hun geboortejaar geen vluchten hebben gehad extra geduld hebben. Dit kan beloond worden. Dat bewijst ‘Lianne’ van Gert Krab.
Gert, gefeliciteerd met deze duif, het duifkampioenschap en de 2e plaats in de Marathon Noord competitie op de Middaglossing!

Auteur
Jaco van Nieuwamerongen

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


woensdag 1 januari 2025
Start inschrijving voor het nieuwe seizoen 2025