Wim Peer, Millingen, 1e Kampioen Middaglossing Marathon Noord 2021
Kampioenen van de Stichting Marathon Noord zijn toppers. Daar is geen speld tussen te krijgen! Deze kampioenen presteren het om op drie vluchten één van hun twee bovenste duiven van de lijst vroeg op de nationale uitslag te krijgen. Dat is nooit eenvoudig. Het ene jaar is dat moeilijker dan het andere. 2021 was hiervoor een lastig jaar. St. Vincent was een vlucht dat de duiven de 1.000 mpm niet konden halen. Een pittige vlucht. Dax was minder moeilijk, maar zeker niet makkelijk. De eerste duiven vielen daar in de ochtend… voor koffietijd. Een gemiddelde vlucht met een regelmatig verloop. Tot slot stond de vlucht Bergerac op het programma. Op deze vlucht werden meer dan 1.500 duiven in de nacht geconstateerd. Een vlucht met hoge snelheden. Probeer op deze drie totaal verschillende vluchten maar iedere keer je aangetekende duif te ‘pakken’. Je hebt dan alleskunners nodig of je moet het inzicht hebben om op iedere (soort) vlucht de juiste twee duiven bovenaan te zetten. Een combinatie van beiden is Wim Peer uit Millingen gegeven. Twee duiven sleepten voor hem dat mooie kampioenschap binnen. Eén hiervan pakte hij op Dax heel vroeg en op Bergerac mooi op tijd. Een alleskunner. Zo blijkt ook in 2021 weer … de kampioen van Marathon Noord is een topper!
De liefhebber
Wim Peer, inmiddels 74 jaar, heeft in zijn werkzame leven voor zijn pensioen in de kassenbouw gezeten. Ook in de jaren dat hij van zijn pensioen kan genieten is hij nog actief. Hij verzorgt de kranten in zijn regio. Hij haalt de kranten op in Malden en bezorgt een buitenwijk in de Ooij-polder. Deze klus is in de vroege ochtend, zeg maar rustig in de nacht. Bij thuiskomst verzorgt hij dan de duiven. Daarna gaat hij even terug naar bed. Stilzitten is niets voor Wim.
Hoe begon je duivensportloopbaan, Wim? Onze Kampioen van de Middaglossing: ‘Mijn broertje (toen 8 jaar) had duiven en toen ben ik (10 jaar) vrij snel ook begonnen en zijn we samen de duiven gaan verzorgen. Dat was achter ons ouderlijk huis in Huissen. Jaren later ben ik getrouwd en in Millingen gaan wonen. Op dat adres mocht ik helaas geen duiven houden. In 1969 verhuisde wij naar het ouderlijk huis van mijn vrouw en daar kon ik gelukkig weer met duiven beginnen. Na wat kleine omzwervingen heb ik sinds drie jaar de duiven op een nieuw adres. Ik kon mijn duiven plaatsen in een hok achter het huis van een liefhebber die moest stoppen vanwege zijn gezondheid. Dat is 50 meter van mijn huidige huisje. Dat is heel praktisch en ik ben er ook heel blij mee. Ik heb tegelijkertijd een vaste supporter tijdens het wachten op de duiven.
Vanaf mijn start als duivenliefhebber heb ik altijd al de marathonvluchten gevlogen. Thuis in Huissen had ik al een hele goede Bricoux-duif, die het geweldig deed op de verre vluchten.’
Stamopbouw
De duiven van Wim stammen direct en indirect allemaal af van het Oude Aarden-soort. Wim vertelt: ‘Mijn broer had een vroege duif van Bergerac. Die was goed voor de 3e nationaal. Ik zei tegen hem: Met die duif moet je nooit meer mee gaan spelen. Je moet er uit gaan kweken. Dat is mijn basisduif geworden. Ik ben een aantal jaren terug een tijdje gestopt geweest. Toen heb ik al mijn duiven verkocht aan één liefhebber. Ik had één voorwaarde … als ik weer een herstart kon maken, wilde ik graag een koppel jongen van deze duif terug om mee te starten. Dat is gebeurt: Na mijn herstart ben ik begonnen met twee jongen uit deze duivin. Van deze twee heb ik nog één goede kweekduivin over, waar alle goede vliegers uit komen. Alle toppers zijn kinderen of kleinkinderen van deze duivin.
Kleine liefhebber
Toen ik bijna dertig jaar geleden voor het eerst bij Piet Heikamp in Zetten kwam, vertelde hij mij twee wijsheden die me altijd zijn bij gebleven. De eerste was: Niet het vele is goed, maar het goede is veel. Als je de duivenliefhebber Wim Peer uit Millingen analyseert dan is deze stelling volkomen waar. Wim heeft plaats voor maar 28 koppels. Dat is niet bijzonder veel. Het leuke is … in het hok van 7 meter zaten in het begin van het seizoen 2021 maar 12 koppels om mee te vliegen en één kweekkoppel. Hier komt trouwens komend seizoen een kweekkoppel bij. Eén van de toppers gaat naar de kweek. In een andere afdeling zitten 20 zelf gekweekte jongen. Niet het vele is goed, maar het goede is veel.
De start van het seizoen was alles behalve leuk. Twee van zijn beste duiven werden gepakt door de roofvogel. De motivatie om door te gaan, kreeg een enorme dreun. Zijn dochter zei hem toch door te gaan. Wim herpakte zichzelf en zo ontstond een geweldig seizoen met een prachtige parel op zijn erelijst: Kampioen Middaglossing van de Marathon Noord.
Het topkoppel van Marathon Noord en hun prestaties
Het Kampioenschap van de Marathon Noord is bij elkaar gevlogen door twee duiven. ‘De 418’ en ‘De 02’ … een kleindochter en een zoon van de goede kweekduivin.
Op St. Vincent pakte Wim de 1e prijs in de Marathon Noord met ‘De 418’. In sector 3 was dat goed voor de 3e prijs tegen 2.714 duiven. Van heel Nederland won ze de 13e prijs tegen 11.617 duiven. ‘De 02’ pakte in sector 3 de 228e prijs (bij Marathon Noord de 88e).
Op Dax was ‘De 02’ Wims eerste duif. Hij won bij Marathon Noord de 3e prijs en in sector 3 de 4e prijs tegen 2.357 duiven.
Toen kwam de moeilijkste vlucht … Bergerac. Een vlucht met de wind achter en veel nachtelijke aankomsten. Wim stond in de Marathon Noord stijf bovenaan, maar moest natuurlijk op Bergerac wel één van zijn twee aangewezen op tijd ‘pakken’. Om 5.27 uur werd ‘De 02’ geconstateerd. De 386e nationaal in sector 3 was zijn deel en in de Marathon Noord won hij de 39e prijs. Genoeg om Gert Krab en Henk Wegh en alle anderen te verslaan.
Tot Slot
Hoe is dit goede seizoen tot stand gekomen? De Middaglossing-Kampioen: ‘De kracht van dit sterke seizoen: De duiven worden goed bestudeerd. Weten hoe een duif in zijn vel zit. Dus op tijd spelen of thuis houden. Een goede verzorging, goed hok en goede duiven. Dan lijkt het vanzelf te gaan, maar je moet scherp zijn en blijven.’
Dat laatste kan ik alleen maar onderschrijven. Je kan de minste afleiding hebben en er ontgaat je iets wezenlijks.
Wim, ik wil je, mede namens Mike, nogmaals van harte feliciteren met je geweldige seizoen: de 3e nationaal St. Vincent, de 4e nationaal Dax en natuurlijk bovenal het 1e Kampioenschap Middaglossing bij de Stichting Marathon Noord. Hopelijk tot een volgende keer!!!
Auteur
Jaco van Nieuwamerongen