Coen Brugman Luttelgeest wint in een ex-aequo het Travipharma Criterium der Azen op de middaglossing 2021
Janneke en Coen Brugman wonen in het dorpje Luttelgeest. De verklaring van de naam Luttelgeest is niet ingewikkeld. Luttel is 'klein' en geest is de benaming voor hoge zandgronden. Luttelgeest ligt in het noordoosten van de polder, niet ver van Emmeloord. Naast de dorpskern behoort een groot stuk polderland tot het dorp. Deze is naast landbouwgebied ook het grootste tuinbouwgebied van de Noordoostpolder met grote kassencomplexen. Ten noordwesten van het dorp vindt men het Kuinderbos. Dit bos ligt op het grondgebied van Luttelgeest langs de grens van de provincie Friesland. Tevens kijkt Coen uit op het nationaal Park De Weerribben, een 35 km² groot natuurgebied. Hoe mooi kun je wonen!
Op een zon overgoten dag begin september had ik een afspraak met Coen. Hij woont zeer ruimtelijk met een mooie grote tuin en hij was druk aan het grasmaaien, want het moest er wel mooi uitzien voor op de video en foto!
Coen is 54 jaar en heeft een niet alledaags beroep, hij is mortuariummedewerker. Als je dit werk doet moet je het werk niet meenemen naar huis. Dat lukt Coen gelukkig prima.
Door privé omstandigheden is Coen de laatste 7 jaar regelmatig verhuisd en wat hem nu zo bijzonder maakt is, dat overal waar hij weer begint met duiven, hij direct weer in de kop meedraait. Daarnaast is Coen een enorm gedreven persoon die van zijn hart geen moordkuil maakt. Zo kwamen we gelijk op de voor hem beruchte St. Vincent van dit jaar. Coen is lid van de Zuiderzee vliegers in Emmeloord sinds 2004. Deze club is ook NIC en met St. Vincent is er in het logistieke traject van de duiven iets vreselijk mis gegaan. Er is een volle korf doffers ‘ergens’ onderweg blijven staan en deze zijn maandag losgelaten. Op maandag om 18.22 uur kwamen bij Coen 7 St. Vincentduiven tegelijk thuis en werden nog geklokt omdat de prijzen er in de vereniging niet uit waren. Ook bij de overige liefhebbers vielen rond die tijd de duiven. In deze mand zaten ook duiven van Jaap Mazee en Jan Grootoonk, niet de eerste de beste! Hoe het allemaal precies is gegaan en waar de fout gemaakt is, is tot op heden niet uitgekristalliseerd.
Travipharma Criterium der Azen Middaglossing
Voor het Criterium der Azen tellen bij Marathon Noord de beide getekende duiven. Coen Brugman heeft op de 3 nationale vluchten welke hiervoor tellen (St. Vincent, Dax en Bergerac) 5 van zijn 6 getekenden geconstateerd.
Coen heeft niet de mogelijkheid gehad om op St. Vincent zijn 2e getekende te kunnen draaien.
Bovenstaande heeft het bestuur van SMN zeer terecht doen besluiten om het NPO besluit te volgen en dit heeft geresulteerd in een dubbele winnaar voor de Travipharma Criterium der Azen Middaglossing. Naast S. van der Hulst-Wiranda is Coen Brugman winnaar geworden van het Travipharma Criterium der Azen.
Bestand
Na diverse omzwervingen is Coen in 2018 weer gestart met duiven in Luttelgeest. Om snel weer sterk te kunnen vliegen zoekt Coen om duiven uit de echte prestatieduiven. Duiven die eersten vliegen in grootverband. En die komen vaak van de goede hokken. Het is een kwestie van goed de uitslagen lezen en kijken wie echt goed presteert. Zo komen de duiven voor de marathon overwegend van Jan Grootoonk, Foeke Troelstra (Alard lijn), Klaas de Vreese, comb. Rekker-Westra en gebr. Limburg. De duiven voor de dagfond komen overwegend van Peter Krans en Dirk Huizinga. Al de kwekers komen dus stuk voor stuk van zeer sterk spelende liefhebbers.
Vlieghok
Het vlieghok is 11,5 meter lang en 2 meter diep. Deels roosters op de vloer en het plafond driekwart dicht met voorlangs ± 50 cm opening voor de verluchting. Hij heeft 2 hokken met 12 broedbakken voor de overnachtfond en 16 broedbakken voor de dagfond en nog eens 16 broedbakken voor overwegend jaarlingen. En dan 2 afdelingen waar de jonge duiven verblijven. Verder heeft hij voor in de tuin nog een hok met 18 koppels kwekers voor de overnacht. De 20 koppels voor de dagfond zitten bij sportvriend Nelis Tang.
Uit de kwekers komen al de jonge duiven en niet uit de vliegduiven. De jongen uit de vliegduiven gaan weg op de bonnen die Coen per jaar schenkt aan clubs en goede doelen. Afgelopen jaar waren dat 34 duivenbonnen! Dit zegt ook iets over hoe Coen in de duivensport staat.
Spelsysteem
Coen heeft ca. 75 jonge duiven en speelt met 100 vliegduiven, waarvan ongeveer de helft jaarling is en hij speelt op nest. Dat is wel bijzonder omdat hij graag op al de disciplines wil excelleren. Hij doet mee om de prijzen van vitesse tot de taartvluchten en alles wat er tussen zit! De jonge duiven vindt hij prachtig en ook op de natour speelt hij prima. Vorig jaar was hij nog 1e hokkampioen onaangewezen en 2e hokkampioen aangewezen van afd. Friesland ’96. Oo de taartvluchten doet hij mee en op de elf steden attractievlucht die direct na de laatste natourvlucht vervlogen wordt, daarover is hij erg enthousiast. Dit is misschien wel Coen zijn ‘Achilleshiel’, dat hij op alle vluchten wil meedoen en op alle disciplines sterk wil presteren.
Na het vliegseizoen blijven de vliegduiven allemaal bij elkaar tot januari. Dan worden ze gescheiden en gekoppeld in maart. De enige reden van koppelen is de duiven te wennen in de broedbakken. Na 3 dagen eieren worden de eieren weggedaan en de geslachten weer gescheiden. De vliegploeg speelt de eerste vluchten op weduwschap en worden 21 dagen voor Limoges (ca. eind mei) gekoppeld en daarna wordt de broedcyclus niet weer onderbroken. Het liefst speelt Coen het gehele koppel op de marathon.
De vliegduiven worden verduisterd vanaf 16.00 uur tot ze gekoppeld worden. Na de langste dag tot het einde van de vluchten wordt bijgelicht van 5 uur tot 8 uur in de ochtend en 18.00 uur tot 22.30 uur in de avond.
De jonge duiven gaan er ’s ochtends om 5.45 uur als eerste uit omdat ze dan beter trekken. De oude duiven gaan om 7 uur los en dan moet alles eruit en van het nest af en een klein uur verplicht trainen. Om 15.30 uur worden de jongen weer los gelaten en daarna zijn de ouden weer aan de beurt. Ook nu weer alles uit de hokken en van het nest en verplicht trainen. De duiven door de week opleren doet Coen bijna niet.
Voer en voerwijze
De duiven krijgen een mix van voer met exclusief op het label. Dat zijn voor Coen de merken: Vanrobaeys, NPO mix, Zoontjes en vetrijk voer Het vetrijke voer wordt verstrekt aan de koppels die meegaan op de fond. Daarnaast krijgen ze gestampte pinda’s + snoepzaad. De duiven krijgen volle bak en de laatste 3 dagen voor inkorven regelmatig even bijvoeren overdag met gevarieerd voer. Dan nemen ze vaak nog wat extra op. Natuurlijk krijgen ze grit en allerhande mineralen. Coen is een groot voorstanden van Travipharma producten.
Roofvogelproblematiek
Dat je zo mooi ruimtelijk woont heeft ook zijn keerzijde. Dit jaar zijn er al 14 oude duiven door de roofvogels gepakt, waarvan Coen er 4 heeft teruggevonden in het veld. Daarnaast heeft hij diverse duiven met uiteenlopende kwetsuren op de hokken zitten. Ook verschillende duiven die op teletekst hebben gestaan zijn gesneuveld en elke dag is het weer afwachten hoe het gaat.
Medisch begeleiding
De vliegduiven worden geënt met het Paramyxo vaccin 2 weken voor de eerste vlucht. Er wordt niet blind gekuurd. Wel gaat Coen om de 3 tot 4 weken met een stuk of 8 duiven (±10%) naar Nanne Wolf en afhankelijk wat de dierenarts aangeeft wordt dan uitgevoerd. Als er wordt gekuurd, dan wel steeds met afwisseling van de werkbare stof om immuniteit tegen antibioticum te voorkomen.
2 a 3 keer per jaar worden de hokken uitgerookt.
De duiven worden dit jaar met levende entstof geënt tegen paratyfus en worden daarom niet meer gekuurd, wat normaal altijd in de winter plaats vond.
Na elke vlucht krijgen de duiven wel 1 of 2 dagen BS door het water ter ontsmetting.
De jonge duiven worden geënt tegen pokken en Paramyxo en worden net zo begeleid als bij de oude vliegploeg.
Prestaties:
Coen gaf aan dat de competitie van SMN de meest eerlijke is die je maar kunt vinden in de duivensport. De eerste 2 aangewezen duiven is voor de beste duiven die er op het hok zitten, of dit nu een grote of kleine kolonie is. Het gaat om de kwaliteit.
Dat Coen snel weer bij de topspelers komt bewijst hij ook weer in Luttelgeest. In 2018 de hokken gebouwd en 140 jongen gekweekt. Extra jongen omdat de kans op echt goede duiven dan groter is. Duivensport blijft een selectiesport! In 2019 ook weer 140 jongen gekweekt en met jaarlingen gespeeld. Op de overnacht vlogen Coen zijn duiven 2x teletekst en 1x op teletekst op de dagfond. In 2020 van de 5 vluchten in sector 4 vloog hij 4x bij de eerste 10 en ook op de dagfond weer op teletekst. Je bent van uitzonderlijke klasse als je zo snel weer goed weet te presteren.
In 2021 heeft Coen ook meegedaan aan de ZLU vlucht Perpignan. Hij gaf er 18 mee en er vlogen 10 prijs en de eerste werd geklokt om 4.59 uur en speelde de 17e ZLU en de 21e Internationaal. Meedoen met de ochtendlossing van de ZLU gaat Coen volgend jaar vast weer proberen!
De 3 belangrijkste duiven van Coen die het SMN kampioenschap Travipharma Criterium der Azen Middaglossing hebben gewonnen zijn: de NL18-4295585 “Finehair”, deze doffer gaat altijd als 2e de korf in en speelde vorig jaar nog op de 9e NPO op St. Vincent. Deze formidabele doffer komt uit de duiven Jan Grootoonk, Jan Driesen en de Jellema’s van comb. Vieberink. Dan is de NL19-4205113 “Elin” een zeer goed duivin die dit jaar 1e Asduif van het NIC werd met een 11e NPO Dax. Dan is er nog de NL18-4298605 “Ronja”. Deze vaalrode duivin speelde de 7e Nat. St. Vincent ’20 en de 34e NPO Dax ’21. Zei was 1e asduif marathon NIC 2020. Stuk voor stuk zijn dit duiven die 3 keer per jaar prijs spelen en dan is het mooi spelen.
Tips voor anderen
Uitslagen goed lezen, steek daar tijd in.
Kijk waar de goede duiven zitten, die meerdere keren vroeg vliegen. Liefst met verschillende weersomstandigheden.
In het najaar kun je uit de beste duiven vaak voor een schappelijke prijs jongen kopen.
Zet niet al je ergernissen op social media. Er zijn ook mensen die de sport geen goed hart toe dragen die meelezen. Probeer onze mooie duivensport positief uit te dragen.
Al met al vloog de tijd om in Luttelgeest. Het was gezellig en erg boeiend. Coen heeft geen geheimen en is als een open boek. Tevens kan Coen praten als “Brugman”, misschien gaat het spreekwoord wel over hem, ” hij kan praten als ……….”!
Auteur
Simon Kuipers
In de reportage over Coen wordt al gesproken van de mooie ruimtelijke ligging van de hokken en dat hij veel last van roofvogels heeft. Ruim een week na mijn bezoek sloeg een andere rover toe en wel de steenmarter. Hij is in het kweekhok binnengedrongen en heeft 31 duiven dood gebeten. Op de foto kun je het slagveld zien wat een steenmarter achter laat. Dat dit gebeuren Coen enorm aangrijpt zal niemand verbazen. We wensen hem dan ook veel sterkte toe.