De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

R. Kuijer en Zn ochtendlossingskampioen, Jurrian van Amerongen 3e kampioen! 2 Vrienden delen het podium op de ochtendlossing.

Geplaatst: 17-9-2021

R. Kuijer en Zn ochtendlossingskampioen, Jurrian van Amerongen 3e kampioen! 2 Vrienden delen het podium op de ochtendlossing.

Is het wel eens gebeurt dat iemand 2 keer het ochtendlossing kampioenschap heeft gewonnen bij Marathon Noord? Tot 2021 niet, maar in 2021 heeft Richard Kuijer, vliegend onder R. Kuijer en Zn uit Maarssen de primeur. In 2018 was hij 3e, 2019 1e, 2020 22e en dan in 2021 wederom 1e. Maar wat voor een reeks zet Richard neer.
Nog leuker wordt het als blijkt dat duivenvriend Jurrian van Amerongen als 3e is geëindigd en dus met Richard het podium deelt. Als kers op de taart gebeurt het ook nog in 2021 dat Jay Lissenberg Perpignan wint bij Marathon Noord… de derde van deze 3 musketiers.
In het verleden hebben Richard en Jurrian een gezamenlijk kweekhok gehad, wat door het opdoeken van de ruimte waar deze gevestigd was gestopt is.  Maar er worden nog regelmatig duiven uitgewisseld tussen de drie mannen en vooral raad gevraagd over en weer. Wat moet ik doen, zal ik de duif gaan inkorven, ga ik opleren etc. etc. Ze bellen bijna dagelijks met elkaar in het seizoen. Dus zo mogen we dat wel benoemen, 3 musketiers

Doordat Jurrian al een reportage heeft gehad voor zijn overwinning op Perpignan, zullen we hem in deze reportage ook belichten maar vooral leggen we de nadruk op de super prestatie van Richard. We hebben ze beide gesproken en bevraagd in één keer, zodat er ook wat interactie ontstond tussen beide.

R. Kuijer en Zoon
De combinatie bestaat uit vader Roel en zoon Richard. De hokken staan bij Richard in Maarssen. Vader Roel heeft de kweekduiven gehad, maar deze moesten vanwege gezondheidsredenen in een zeer kort tijdsbestek van het erf verdwijnen.  Dus heeft Richard een kleine verbouwing en selectie moeten plegen in het hok, zodat er wat extra koppels plaats konden krijgen op het hok. Maar vader Roel geniet nog erg van de sport, maar nu helaas alleen op afstand. Hij mag geen duif meer aanraken.

Met een hok van 7 meter 60 waarin dus kwekers zitten en 5 meter 40 voor 30 vliegkoppels. Tegenover het vlieghok staan nog 2 kleine hokjes voor de jongen. Richard speelt met weinig duiven op alle ZLU vluchten, plus eventueel enkele middaglossingen. Die middaglossingen zijn optioneel, worden alleen ingekorfd als het kan of als de zin er is.
Komt het hok ter sprake, dan is Richard dus enorm jaloers op Jurrian die een hok van 20 meter tot zijn beschikking heeft. Hij ziet dit al helemaal voor zicht, de ruimte, minder duiven op een meter hok, het gemak van een extra afdeling. Ook de mogelijkheid hebben om meer duiven per vlucht in te kunnen korven, waardoor je minder kwetsbaar bent op slechtere vluchten vindt hij een voordeel. Jurrian countert dan gelijk dat hij steeds op en neer moet naar zijn hok en daar weer veel tijd aan kwijt is.

Ook zijn beide mannen enorm te spreken over de produkten van Travipharma. Ze gebruiken beide de zogenaamde Tas van Hage gedurende het seizoen. Vooral de Turbo Desinfect en de Setrachol worden geroemd.

Richard heeft in 2021 te maken gehad met het niet in mogen korven in verband met het vogelgriep geval in Vleuten. Net 900 meter buiten de 3 kilometer zone, maar hij zat binnen de 10 kilometer zone. Maar op de avond van Barcelona kreeg hij bericht dat hij mocht inkorven. Hij heeft snel de beoogde duiven extra gevoerd en pinda’s opgestoken. De duiven waren totaal niet voorbereid als normaal, maar vroeg in de ochtend zijn er toch 4 duiven ingekorfd. Internationaal werden er 4 prijzen behaald, nationaal 3 en klokte hij zijn 2e getekende als eerste, wat de basis legde voor het kampioenschap. Deze duivin is een 11 penner aan beide kanten en kan dus eigenlijk altijd met een volle vleugel worden ingekorfd. Het is een late van 2018. Tijdens ons bezoek in 2018 legde Richard uit dat hij een ronde late jongen had gekweekt omdat de jongen dat jaar tegen een zeer slechte vlucht waren aangelopen, dit is één van die late jongen. In 2019 was deze duivin de eerste op het hpk van Bergerac, 36e in Afdeling 7, in 2020 prijs van Agen en nu in 2021 dus de puntenpakker op Barcelona. Vader van deze duivin is de Benjamin uit zoon Dakhaas keer moeder Dakhaas van Bennie de Vries. In deze duif zit veel Strik bloed van Ben de Kramer. De moeder komt uit Big Ben, wederom veel Strik, keer een dochter van het super 11je van Sjaak van de Velde waar ook weer Strik in zit.  

Dan de duif die op Marseille en Perpignan de punten pakte, genaamd Bikkeltje. Deze doffer presteerde het om goede prijzen te pakken op St.Vincent (81e nat), Marseille (115e nat)  en Perpignan(185e nat)  in 2021.
Richard heeft begin juni een zware schouderoperatie ondergaan en hij kwam thuis uit het ziekenhuis en besloot toen om de verveling tegen te gaan (Richard mocht zelf niet rijden, dus zijn vrouw heeft gereden) en St.Vincent in te gaan korven. Dus op deze vlucht arriveerde Bikkeltje als eerste op het hok. Daarna weer vroeg op Marseille. Toen er ingekorfd moest worden op Perpignan maakte de doffer het heel duidelijk dat hij ingekorfd moest worden, maar er werd getwijfeld. Jurrian om raad gevraagd, welke dat de duif voor hem ingekorfd moest worden. “Je staat er goed voor” en “waarom niet, de doffer is top”. Dus werd de duif toch ingekorfd op Perpignan. De eerste duif valt bij Richard om 21.29 uur (6e getekende) en zijn 2e getekende vond Richard in de spoetnik om half 4, geklokt om 02.24 uur. Bikkeltje komt uit de Rode Barca, welke dit jaar zijn 4e van de 4 duiven was op Barcelona en nu richting kweekhok gaat. Deze Rode Barca komt uit Zoon Rode Cramers keer de 775, een inteelt Strikduivin welke al moeder en grootmoeder is van vele toppers. De moeder van de Bikkel is een dochter van Laura Pau van Jurrian van Amerongen keerde Super Jay van Jay Lissenberg. Echt een doffer waar de drie musketiers weer helemaal in terugkomen.

Jurrian van Amerongen
Jurrian begon zijn Marathon Noord campagne op Barcelona, voor Marathon Noord begrippen, niet zo goed. Zijn 3e duif op deze vlucht was pas zijn 2e getekende. Deze Blauwe 164 van 2015 was in 2018 al 10e duifkampioen bij Pipa op de middaglossing en vloog reeds eerder bijvoorbeeld een 4e NPO Dax, 13e NPO Perigueux. Er werd dus voor de getekende gekozen voor ervaring op Barcelona. Een doffer uit de Blauwe van Tuyl via Gerard van Tuyl keer een samenkweek van Richard en Jurrian van Zoon Nellie (1e nat Barcelona 2009) x het Teentje van Gerard van Tuyl.
Op Marseille speelde hij de eerste bij Marathon Noord en een 2e nationaal met Lise, waarover u een reportage kunt lezen op onze site of elders in dit boek.
De afsluiter Perpignan was het hek van de dam. 15,46,67,68,84 Nationaal en die laatste duif op de openingsdag om 21.42 was zijn tweede getekende. Dit is de Favoriet en komt uit de Blauwe van Tuyl (wat een topkweker is dat!) maal de Laura 2, welke de 4e int. Pau vloog in 2016. Deze Laura 2 komt uit een samenkweek van Jurrian met Jay Lissenberg keer een duivin van Piet de Vogel.

Jonge duiven
Beide mannen spelen de jonge duiven op de natoer. Het liefst springen ze dan via de verdere vluchten van het jonge duiven programma naar een mooie 500 kilometervlucht op het einde van het seizoen. De jongen moeten leren en ervaring op doen is het credo. Er wordt niet gekeken of ze vroeg komen, ze moeten alleen maar thuiskomen, desnoods een dag later.

Doelen
De mannen hebben natuurlijk allebei doelen voor 2022. Allereerst het automatisch doormelden van de duiven door hun constateersysteem. Nu hebben ze dat niet, maar ze vinden wel dat ze dit moeten gaan doen. Ze zien om hun heen hoeveel gemak het kan bieden.  Richard is bezig zijn kweekhok te verjongen. Bewezen vliegers worden doorgeschoven en speciale koppelingen worden gezet. Verder is er alweer geruild tussen de mannen om de kwaliteit van de duiven op de hokken te verhogen.

Epiloog
Elk jaar zien we hetzelfde en 2021 was geen uitzondering. Voor Perpignan stonden de zaken er heel anders voor op de ochtendlossing. Maar dan blijkt dat op de laatste vlucht getekende duiven pakken altijd moeilijk is. Uit de top 10 werden er 9 voorbijgestreefd door de nummer 11 en 12 van de voorlopige lijst. Zo zie je dat je niet altijd je getekende als eerste hoeft te draaien, maar dan wel een mooie serie moet draaien op toch nog hoog te eindigen.
Je ziet dus ook dat samenwerking kan leiden naar succes. Richard, Jurrian en Jay bewijzen dit al jaren en in 2021 is er een kroon gezet op deze samenwerking. Kopprijzen, topnoteringen in de diverse competities en 1 en 3 op het podium van de mooiste competitie van Nederland!

Auteur
Arjan van Gent

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 23 juli 2024
Inkorven Bergerac
vrijdag 26 juli 2024
Lossing Bergerac gepland
maandag 29 juli 2024
Inkorven Perpignan
vrijdag 2 augustus 2024
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >