De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

J.H. (Jan) van t Land Naarden wint duifkampioenschap ochtendlossing over 3 jaar

Geplaatst: 10-9-2021

J.H. (Jan ) van t Land Naarden wint duifkampioenschap ochtendlossing over 3 jaar

De weersvoorspellingen waren voor 22 augustus bijzonder slecht. Hevige regenbuien met een grote kans op onweer. Dit had Paul vd Boogaard, mijn vaste metgezel, er doen toen besluiten om zijn fietsvakantie een dag op te schuiven. Maar om deze dag niet verloren te laten gaan, nam hij de telefoon ter hand en belde hij mij op. Pieter, wat denk jij ervan om morgen een bezoek te brengen aan Jan van “t Land. Ik vond het prima idee en de afspraak met Jan was zo gemaakt. En zo doende gingen Paul en ondergetekende op pad.

Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa en vooral beroemd om zijn bijzondere en goed bewaard gebleven stervorm. De vesting heeft zes bastions, een dubbele omwalling en dubbele grachtengordel. Er is goed te wandelen over de verdedigingswerken. Nou beste mensen van dit alles hebben wij niets gezien. Onze navigatie stuurde ons naar het buitengebied van Naarden. Hier woont Jan met zijn Agnes in een woning naast een prachtige boerderij waar zijn zwager de scepter zwaait. Aangekomen werden we opgewacht door Jan en het weer viel alles mee. Het zonnetje was zelfs aanwezig. Zo doende zijn we buiten op het terras gaan zitten. Even later kwam Agnes koffie, thee en een zelf gemaakte taart aangelopen. Met daarbovenop heerlijke, pasgeplukte grote bramen. Wat een geweldige vrouw.

Jan is via zijn opa in aanraking gekomen met de duivensport. Als kleine Jan, hij zal 3 of 4 jaar geweest zijn, was hij altijd bij opa in de buurt. Ook als er in het weekend de duiven thuis moesten komen. Prachtig vond hij dit, Jan was nog fanatieker dan opa. Nadat  opa gestopt was ging Jan in combinatie met zijn vader vliegen. Dit mocht hij alleen doen als hij zijn diploma had gehaald. Sinds de jaren tachtig vliegt Jan op de marathon middaglossingen. Dit met wisselend succes, maar veelal toch in de kop van de uitslag te vinden. Maar in 2015 was het Jan Hartog die tegen hem zei “die middaglossingen zijn wel heel erg makkelijk, je moet het maar op de ochtendlossing proberen, dan praat je wel anders. Dit was niet tegen dovemansoren gezegd en Jan ging met twee duiven meedoen op Barcelona. Dit resulteerde gelijk in een 25e plaats nationaal ZLU. Een week er op Marseille, een tiende plaats nationaal ZLU. En lees hieronder, dit is dan weer de opa van de kampioensduif. Sindsdien doet Jan enkel nog op de ZLU vluchten mee.

De kampioensduif
Dit is een mooie, niet al te grote witpen duivin die al vanaf 2016 het ringnummer 16-1370657 met zich meedraagt. Zij is nu al vier keer mee geweest op Barcelona en heeft  net zo veel keer met een kopprijs op de uitslag gestaan. Dit resulteert in de PIPA-ranking de 34e plaats internationaal Barcelona.
De vader van deze super duivin is een zoon van de 10e nationaal Marseille. Dit is er nog één van Jan zijn oude soort. Deze bestaan uit hoofdzakelijk Lazeroms en Van Wanrooij duiven. De moeder van de 657 is er eentje bij Corné van Oeveren uit Overberg vandaan. Hierin zit het soort van Jaco van Nieuwamerongen en Piet Heijkamp in opgesloten. Zij speelde in 2015 de 25e nationaal Barcelona.
 Jan speelt zijn duiven op nest. Hij probeert de bewezen duiven op een stand te krijgen waarop ze al een keer eerder op hebben uitgeblonken. Verder is het maar net hoe het uitkomt.De accommodatie
Het hok heeft een totale lengte van 14 meter is gemiddeld 2.15 meter diep. Hierin bevinden zich 28 vliegkoppels. Daarvan zijn er 1/3 twee jaar of ouder en de rest bestaat uit jaarlingen. Verder worden er nog 60 jongen voor eigen gebruik gekweekt en hooguit 10 voor bonnen. De jongen worden opgeleerd op de natour of op de taartvluchten.

Tot slot
Het was een middag die als het ware omvloog. Normaal gesproken wordt er alleen maar op zo’n middag over duiven gesproken. Maar in die paar uur dat wij bij Jan en Agnes op visite waren kwam de wereld problematiek, politiek en het geestelijke over de tafel. Heerlijk dat het niet alleen maar over duiven gaat, er is toch nog zoveel meer wat ons bezig houdt.
Jan en Agnes nogmaals bedankt voor deze fijne middag.               

Auteur
Pieter Vreeling

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 28 oktober 2023
Feestmiddag en kampioenenhuldiging
Lees meer >