De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Cor Schermer. Castricum wint de Toppigeons Supercup 2021

Geplaatst: 29-8-2021

Cor Schermer. Castricum wint de Toppigeons Supercup 2021

Voor de Toppigeons Supercup tellen de eerste 2 getekenden over de middag- en de ochtendlossingen. Dus in totaal kan men maximaal 12 duiven laten tellen voor dit kampioenschap.
In de afgelopen jaren waren er altijd wel 1 of 2 liefhebbers die dit voor elkaar wisten te boxen.
Dat 2021 een jaar was waar het moeilijk was om de getekenden te pakken blijkt wel uit het feit dat voor deze Toppigeons Supercup slechts 2 liefhebbers op elke vlucht een getekende pakten. Beide pakten 8 van de 12 getekenden en allebei op de langere afstand aan de kust in Noord-Holland. Lange tijd stond John Schoemaker uit Egmond aan Zee bovenaan, maar doordat Cor Schermer uit Castricum op Perpignan 2 getekende duiven draaide, is hij de overwinnaar van de Toppigeons Supercup 2021.

Cor Schermer..
Cor Schermer is geen onbekende voor Marathon Noord. In het jubileumjaar 2014 won de kaartclub Samira als gastspeler ook de Supercup, toen dus met de 3e en 4e getekende van Cor. Toen Cor tijdens het kaartavondje vertelde dat hij de Supercup gewonnen had bij Marathon Noord, vlogen de verhalen over de prijzen en de huldiging over tafel. De herinneringen worden door de gastspelers gekoesterd. Zelf won hij dat jaar het Criterium der Azen en een serie andere prijzen.
Verder is Cor al een jarenlange trouwe sponsor met zijn hoveniersbedrijf.

Door het jaar heen
Cor heeft ongeveer een 15 meter hokken staan. Alle hokken hebben een zogenaamd natuurdak. Cor is destijds begonnen met allemaal rennen, maar het hoofdvlieghok is nu dicht met een ren ervoor. Wanneer hij tijd heeft, wordt het andere vlieghok ook zo gemaakt, dat de duiven binnen broeden en een ren tot hun beschikking hebben. Nu broeden ze in de ren en het verschil van prestaties en gezondheid is goed te zien. Vooral met wisselend weer zoals in 2021.
De duiven hebben normaal gesproken open hok tijdens het seizoen.  Na de laatste vlucht gaan de duiven 1 tot 2 keer per week los. Dit houdt hij vol tot na de koppeling van de vliegduiven op rond 21 maart. Dan gaan de duiven dus weer los met een open hok. Cor heeft enorm veel last gehad van haviken en sperwers, dat kostte hem ongeveer 40 tot 50 duiven per jaar. Na een lezing van Roofvogelexpert en duivenliefhebber Ben de Keijzer is hij begonnen met het voeren van de kauwen en eksters met eitjes. Tevens laat hij de duiven nu gedurende de herfst en winter 1x per week trainen en voert hij ze lichter. Met deze aanpassingen is het aantal slachtoffers gedaald naar een 15-tal per jaar. De avond voor de inkorving van Pau kwam er een buurman naar Cor dat er 4 duiven bij hem tegen de ramen waren gevlogen. Waaronder zijn 2e en 3e getekende van Pau. Dit met dank aan een Sperwervrouwtje…
De duiven worden dus rond 21 maart gekoppeld, komen op eieren, welke dan na 3 dagen broeden worden weggegooid of overgelegd. Dan begint het natuurlijke nestspel en vliegen de duiven op alle neststanden hun vluchten.
Het is de laatste 2 jaar enorm druk in het bedrijf, dus heeft Cor voor de duiven weinig tijd. De noodzakelijke dingen worden gedaan. Wel rijdt Cor voor de Pyreneeënclub van Egmond de opleer naar Achthuizen op een aantal zondagen per jaar. Dit is ontspanning en hij heeft dan altijd duiven mee die een lapje kunnen gebruiken.

De duiven die het deden
Op St.Vincent en Marseille zorgde de 17-175 voor de punten. Op Dax en Perpignan was dat de 17-185. Op Dax klokte Cor zijn 1e en 2e getekende met slechts een verschil van 6 seconden. De andere 4 puntenpakkers waren: 14-948 op Dax, 17-170 op Barcelona, de 19-471 op Bergerac en de 18-453 op Perpignan.

Veel duiven stammen af van de Tjeen. Deze doffer van 2001 was in 2003 kampioensduif in Noord-Holland en heeft dit jaar nog 6 jongen gehad en op het moment van het bezoek had hij er weer 2 liggen. Het kweekhok telt al vele zonen en dochters van deze topper. Ook de 17-170, 8e nationaal Barcelona 2020, welke in 2021 ook als 1e getekende op Barcelona de punten pakte, is een dochter van deze Tjeen.  
Deze doffer is niet groot, compact en voor zijn 20 jaar nog redelijk vitaal. Natuurlijk voel en zien je de leeftijd, maar met twee jongen in het nest, still going strong.

Alle duiven die wij te zien kregen, zijn sterk, korte voorarmen, enorm zacht en enorm alert op hun omgeving. Door het Spartaanse leven, verzorging en het open hok, zijn de duiven enorm gehard en alert op hun omgeving.
Ondanks het wisselende weer in 2021 heeft Cor op deze doelmatige hokken een topprestatie neergezet en een goed seizoen gedraaid. Hij vliegt dus ochtend- en middaglossingen door elkaar met dezelfde duiven.
Wel vindt hij nachtvliegen een groot nadeel van de sport. Hij zou graag zien dat bij een dergelijke wind de middaglossingen ook gewoon om 8 of 9 uur in de morgen worden gelost. Nu knallen de duiven de nacht in, veelal voorbij het hok en met gevaar voor draden en andere risico’s. Ook is de sportbeleving dan veel minder. Hij wil een duif graag aan zien komen.

Wij hopen dat de huldiging in 2021 dezelfde indruk zal maken als die in 2014.

Auteur
Arjan van Gent

 

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


woensdag 1 januari 2025
Start inschrijving voor het nieuwe seizoen 2025