De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Comb. C.J.J. van Wijk (Benschop) winnen weer de Herman vd Velden trofee

Geplaatst: 20-8-2021

Comb. C.J.J. van Wijk (Benschop) winnen  weer de Herman vd Velden trofee

Voor de tweede maal in drie jaar tijd mogen Paul v.d Boogaard en ondergetekende  een bezoek brengen aan de Benschopse combinatie C.J.J. van Wijk & Zn. En weer voor het winnen van de Herman v/d Velden trofee. Deze bokaal wordt sinds 2011 door de naamgever van deze bokaal en tevens medeoprichter van S.M.N. ter beschikking gesteld. De winnaar is hij, die van St. Vincent (middaglossing) en Barcelona, één van zijn bovenste twee getekende draait. En daarbij ook nog eens de meeste punten weet te behalen.
Wij rijden de grote oprit op en parkeren ons vervoermiddel op de daarvoor aangelegde parkeerplaats. Een beetje jaloers ben ik toch wel. Wat wonen Erwin en Miranda hier toch prachtig. Aan de buitenkant van de woning is er ten opzichte van drie jaar geleden niets veranderd. Het is nog steeds de prachtige, door Cor verbouwde boerderij met rietendak. Vader Cor zelf woont al geruime tijd een zeventig meter verderop. Miranda loopt ons tegemoet en verteld dat Erwin er zo aankomt. Zij biedt ons aan om buiten op het terras plaats te gaan nemen. Net hiervoor heb ik e kussens er in gelegd, vertelt ze. Niet veel later komt Erwin met een glimlach aangelopen. Na elkaar begroet te hebben gaat het algauw over het afgelopen seizoen. De conclusie is toch wel dat het een heel wisselend seizoen is geweest. Veelal zware vluchten met nog al wat regen onderweg maar toch ook nachtelijke aankomsten. Dit met name op Narbonne en Bergerac.

De combinatie
De combinatie bestaat uit Cor van Wijk (84) en zoon Erwin van Wijk (53). Cor en Erwin spelen vanaf 1994 vanaf het huidige adres. Maar ten opzichte van drie jaar geleden doet Miranda tegenwoordig ook een stevige duit in het zakje. Zij bestiert een hok met nestduiven en een hok met een vijftigtal jongen. Beste lezers, wees eerlijk tegen je zelf, wie van ons zou op deze manier zijn wens niet in vervulling zien gaan. Mij is opgevallen tijdens ons bezoek dat zij minstens zo fanatiek is als Erwin. Ringnummers en uitslagen somt zij zo op. Zij zijn lid van duivenvereniging  “De Groene Olijftak” in IJsselstein. Erwin hanteert hier al geruime tijd de voorzittershamer. Eén van de grootste successen van Cor en Erwin is het winnen van Perpignan 2013. Dit was met “de 378” uit 2008. Na deze uitzonderlijk prestatie is deze doffer gelijk naar het kweekhok gegaan.

De winnende duiven
St. Vincent 17-1083389. Al de gehele ochtend hielden zij het luchtruim in de gaten. Op Compulive hadden zij gezien  dat er twee duiven in de sector 3 waren gemeld. Daar kwam plots een eerste duif uit de lucht vallen. Deze werd geklokt om 13.47.18 uur. Dit betekende een eerste in de afdeling 7. Vervolgens melde de 17-389 zich om 14.11.13 uur. Zij was als eerst getekende de mand ingegaan, dit op kleine jongen van een dag of vijf.  Hierbij had ze een afstand van 1039 km. weten te overbruggen.  
Bij het opwachten van hun favorieten voor deze vlucht was de  familie in gezelschap van Wout vd Kreeft. Wout, een oud duivenmelker, moest een tien jaar geleden zijn duiven op doktersverzoek vaarwel zeggen. De oorzaak was een duivenmelkerslong. Ondanks dat Wout een echte snelheidsspecialist is geweest en niet gewend was op het lange wachten, probeert hij toch telkens bij de fam. van Wijk de rust te bewaren en aanwezig te zijn als de fondduiven thuis moeten gaan komen. Zo ook deze St. Vincent. Erwin was de jonge duiven aan het verzorgen en opeens hoort hij Wout. Er is er weer één. Hij is zo scherp, hij ziet ze van verre aankomen.
De 17-389 had al eerder van zich doen spreken. Afgelopen jaar vloog ze de 4e van St. Vincent in de afdeling 7 en de 3e van Bergerac, ook in de afdeling 7. Hierbij werd ze3e beste Marathonduif van Nederland. Helaas is de 17-389 nog onderweg van Dax. Waarbij Erwin nog een opmerking maakte dat ze nog maar voor de laatste keer de baan op moest. Waar heb ik dit meer gehoord, nog ene keer mee en dan mag hij of zij naar het kweekhok. Elke dag kijken ze nog naar de klep of zij er toevallig nog thuis is gekomen.

Dan nu de klassieker Barcelona. Dat had nog wel wat voeten in de aarde. Er was vogelgriep geconstateerd in Vleuten. Dit betekende dat er in een straal van tien km. geen duiven vervoerd worden. Benschop en IJsselstein liggen in die straal van tien km. Maar op de dag van  de Barcelona inkorving werd er groen licht gegeven. Vanaf 0.00 uur mocht je gaan rijden met de duiven en dus ook ingekorfd worden. Exact 0.00 uur is Erwin de auto ingestapt en naar het inkorflokaal gaan rijden. En om 0.30 uur gingen de duiven in de welbekende rietenmanden van de ZLU. Hierbij is de 15-1503078
“De Henk”weer hun vaandeldrager. “De Henk” is vernoemd naar Henk Renes die ook de kweker is van deze superduif. Het mooie is dat Henk ook aanwezig was bij zijn aankomst vanuit Barcelona. Het was hun 2e geklokte duif van Barcelona en is als 57ste op de uitslag van de ZLU geklasseerd. Dit betekende een 7e plaats bij S.M.N.. Hieruit blijkt wel dat er op deze vlucht in het zuiden des lands de duiven gemakkelijker vielen dan in het noorden. Om precies 10.2921 uur werd hij geklokt en de afstand van 1180 km. was afgelegd met een snelheid van 918 m.p.m.. Hij werd ingekorfd op kleine jongen.
Deze doffer speelde als  jaarling speelde hij al de 12e van Albi in afdeling 7 tegen 1037 duiven.
Als 2 jarige speelde hij de 12e van Dax in de afdeling 7 tegen 772 duiven. De 15-078 heeft zijn plaatsje op het kweekhok meer dan verdient.

Enkele resultaten dit jaar:

Barcelona: 38e, 57e en 94e bij de ZLU.
Perpignan : 23e, 119e en 128e bij de ZLU.

St. Vincent 1,5 en 6 in de afdeling 7 tegen 803 duiven.
Dax 1,7 en 10 in de afdeling 7 tegen 701 duiven.

De duiven, die het prachtige door Cor zelfgebouwde duivenhok bevolken, zijn deels afkomstig van Martin Vinkenborg uit Volendam. Martin ging in 2009 over op de dagfond en hier kreeg Erwin lucht van. In dat jaar hebben Cor en Erwin samen met Cees Galjé en Jozef Poelstra de handen in elkaar geslagen en kochten het totale duivenbestand van 150 duiven bij Martin op. Verder zitten er nog natuurlijk de nazaten van “De 378” op het kweekhok. Namelijk alle jongen die geboren zijn uit “De 378” in de jaren 2013, 2014 en 2015 zijn op het kweekhok beland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vervolgens het vlieghok volzit met nazaten van deze beroemde doffer. De andere toppers op het kweekhok komen van Jaap Pauw uit Leusden, van Johan de Hartog uit Culemborg, First Price Pigeon uit de Bleu Star en van Verweij de Haan en wel uit de Messi. De laatste jaren is er op verschillende hokken gezocht naar versterking. Dit o.a. bij Piet van Straaten en Albert Paulisse. Hiervan wordt ook weer veel van verwacht.

De jonge duiven
De jonge duiven zitten verdeeld in twee groepen. De eerste groep bestond uit 80 jonge duiven. Daar zijn nu inmiddelss 50 van over. Deze groep wordt verzorgd door Miranda en gaan mee met het jonge duivenspel. Daarnaast worden er nog 50 jongen gekweekt voor de natour. In de prestaties van beide groepen zie je als jaarling geen verschil.

Voer en medische zorg
Voor het inmanden probeert Erwin ze zoveel mogelijk mee te geven. Hierbij krijgen ze pinda’s, tovo, snoepzaad, hennip, multimix van de patagoon en schapenvet met de All in One van de firma Beijers. Wanneer de duiven thuiskomen vinden water met elektrolyten in de drinkbakken. De voerbak is dan goed gevuld met de vliegmengeling van de Patagoon met de eerder genoemde All in One. Een dag na aankomst wordt er gestart met Travipharma producten zoals Provibav en Forta-Vita. Enten tegen paratyfus gebeurt in januari nadat er eerst een kuur is gegeven. Verder wordt er in de winter de verplichte enting gegeven tegen het paramyxovirus. Tijdens het vliegseizoen wordt er 1x ornispecial gegeven. En voor het inkorven voor de belangrijke vluchten wordt er een geelpil opgestoken van de firma Travipharma. Al met al een systeem wat voor iedereen is te bevatten.

Tot slot
Paul en ondertekenende zijn er weer in geslaagd om bij een topliefhebber een avondje te mogen doorbrengen. En als je zo met elkaar kan filosoferen over onze geliefde hobby dan denk je bij jezelf, kon het altijd maar zo blijven. Maar iedereen weet dat het ledental schrikbarend snel achteruit gaat. Natuurlijk komt het grotendeels door de vergrijzing maar ik weet ook zeker dat er onder elkaar ook veel afgunst is. Laten we dat met elkaar zoveel mogelijk zien te beperken en gun elkaar weer eens wat. Wees eerlijk tegenover je concurrenten maar ook tegenover je zelf. Als het bij jou niet gelukt geef dan niet af op een ander.
 
Cor en Erwin, bedankt voor het hartelijke ontvangst. We hopen jullie te mogen begroeten op de  kampioenenhuldiging van 27 oktober.

Auteur
Pieter Vreeling

<<< Terug

Sponsors

Agenda


woensdag 1 januari 2025
Start inschrijving voor het nieuwe seizoen 2025