Jay Lissenberg wint snelle Perpignan 2021 SMN
Jay Lissenberg is voor de volgers van de Marathonvluchten een naam die in de gaten gehouden wordt bij de ZLU vluchten. Jay zijn naam staat op de uitslag, maar we moeten zeker Kitty erbij noemen, de vriendin van Jay. Zij doet veel in de verzorging van de duiven. Zij is ‘s morgens rond 05.00 uur reeds bij de hokken om de duiven, als het licht is, los te laten. Jay vertelt wat en hoe het moet gebeuren en zij voert het uit. Jay volgt ongeveer een half uurtje later. Ze doen veel van het werk samen.
2021
Tot Pau en Perigueux verliep het seizoen normaal. Hij won op Pau een 19e nationaal met een aankomst om 20.56 uur.
Maar toen werd er in Vleuten vogelgriep vastgesteld en mocht Jay en vele duivenvrienden niet meer inkorven. Dit duurde tot de avond van de inkorving van Barcelona. Maar Jay heeft dit niet gedaan. Hij vond dat hij de duiven niet goed voorbereid konden worden. De jaarlingen hadden dus geen Agen gehad en ook de Barcelonaploeg is dus thuisgebleven. In principe speelt hij alleen ochtendlossing, maar zo nu en dan wordt er een middaglossing ingekorfd. Op Marseille beginnen ze met een 59,69 en 100e nationaal. Ook op Narbonne pakken ze een mooie reeks, ondanks dat alle jaarlingen werden ingekorfd.
Op Perpignan kwam de beloning van het rare, maar goede seizoen. Kitty was reeds bij de hokken en Jay kwam om 20.00 uur na het inkorven van de jongen. Samen zaten ze te kijken en net even voor 21.00 uur komt er een duif aangesneld. Deze loopt binnen en Kitty gaat de duif melden en daarna verzorgen in het hok. Dan hoort ze Jay fluiten en valt de 1e getekende op de klep, de overwinnaar voor SMN. Geklokt om 21.06 wordt de 004 van 2019 welke ook de 19e nationaal Pau won dit jaar. Om half 1 gaan ze naar bed en hebben dan 5 duiven gedraaid. Om 21.53, 22.02 en 23.54 pakken ze de duiven op 1069 kilometer.
De winnaar
De 19-004 speelde dit jaar dus al de 19e nationaal Pau en was de snelste in Sector 3 en 4 op Pau. Aan het begin April zijn de vliegers 15 dagen bij elkaar geweest en daarna gescheiden. Gekoppeld voor Pau en toen gespeeld op kleine jongen. Na de inkorving worden deze verwijderd. Op zijn tweede nest zijn de duiven nu weer op kleine jongen ingekorfd voor Perpignan. Met een volle vleugel waarvan de 3e pen een puntje is afgebeten.
De vader van deze doffer heeft hij gekregen van Marlon Kok is geboren op het hok van Ewoud van der Weijden en komt uit een Nico Volkens doffer x een Jan Roelofs duivin.
De moeder van de doffer is ingeteeld broer x zus naar de 1e NPO Perigueux 2006 in samenkweek met Harry Brakelé.
De duiven zijn verduisterd en sinds de langste dag bijgelicht. Dit was voorheen niet mogelijk, maar door zonnepanelen en een accu is het mogelijk om nu ook bij te lichten.
Je jongen worden op het jonge duiven programma gespeeld. Het liefst zo ver mogelijk om ze veel ervaring te geven. De jaarlingen zijn dit jaar één keer in Hank ingekorfd, maar dit vindt hij eigenlijk te weinig. In 2022 wil hij deze met de afdeling op de dagfond in gaan korven en dan spelen op Agen.
De Hokken
Er staat ongeveer 14 meter hok met zonnepanelen voor de stroom. Er is plaats voor totaal ongeveer 40 koppels oude en jaarlingen. Mooie robuuste rennen ervoor waarin duiven zitten die weten wat vroeg vliegen is en ook doorknallen als het donker is. Dit kan je ook zien bij andere liefhebbers, want met Jurrian van Amerongen en Richard Kuijer wordt er veel geruild en samen gekweekt. Beide namen hebben we in het recente verleden al meerdere malen bezocht voor Marathon Noord.
Kitty en Jay
Kitty en Jay is een stel wat ervoor gaat. De duiven krijgen een super verzorging, maar moeten daar ook hard voor werken. Als jong krijgen ze een goede basis en als jaarling moeten ze dan als het kan 2x een ZLU vlucht afwerken. Een kolonie met middelgrote duiven, geweldige spieren, glad en korte voorarmen. Ook deze overwinnaar een top duif welke dus ook al een 19e nationaal Pau vloog.
Ze korven in bij PV Soest waar ze zich thuis voelen en waar het melden met het systeem van Marten van Urk, inkorven op tijd en gezelligheid standaard is.
Tot ziens in Doetinchem bij de huldiging.
Auteur
Arjan van Gent