De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Comb. Bosch & Prattenburg winnen SMN Rivacare Jaarlingen Ringenrace 2021

Geplaatst: 9-8-2021

Comb. Bosch & Prattenburg winnen SMN Rivacare Jaarlingen Ringenrace 2021

Vorig jaar kwam vanuit het bestuur van de Marathon Noord een leuk idee. Iedere deelnemer aan de Marathon Noord competities konden vier ringen bestellen voor €10,- samen. Deze ringen gingen dan om vier jongen die je zelf kan uitkiezen. Als je deze jongen als jaarling nog over hebt, kun je ze spelen op Bergerac. Van de duiven met een Marathon Noord ring om wordt een aparte uitslag gemaakt. De inleg wordt verdeeld onder de eerste duiven. Een leuke nieuwe competitie.
Aan deze competitie is massaal meegedaan. De deelnemers van Marathon zijn heel enthousiast over dit idee en het heeft een gevolg gekregen in 2021 en het zal een vast onderdeel worden van de hele mooie Marathon Noord competities.
De eerste editie is alweer achter de rug. De eerste editie is gewonnen door de sterke combinatie uit Veenendaal: Bosch-Prattenburg. Zij wonnen voor twee duiven van J.D. Bosma uit het Friese Augustinusga, die de 2e en 3e prijs binnensleepte.

De winnende liefhebbers
De winnaars van de ringenrace van de Marathon Noord is de Comb. Bosch & Prattenburg uit Veenendaal. De combinatie bestaat uit Ron van den Bosch (61), van beroep Constructiebankwerker bij Hendriks Staal in Veenendaal en Rob van Prattenburg (71), voormalig medewerker in de Installatietechniek. Ron heeft vanaf zijn 12e jaar duiven. Hij is gestart in een hok achter de bakkerij van zijn ouders. Rob heeft vanaf zijn 13e jaar duiven en hij begon in Scherpenzeel met zijn eerste hokje. De mannen kennen elkaar vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw toen ze samen in een klein clubje ‘Ons Genoegen’ speelden. In 2010 wilden ze samen naar de marathonvluchten en hebben toen samen een kweekhok opgebouwd. Ze vlogen toen nog wel apart. Rob speelde toen thuis op twee kleine hokjes. Eén in de voortuin en één in de achtertuin. Eén voor de jongen en één voor de oude duiven. Hij speelde op die kleine hokjes zelfs een 8e nationaal St. Vincent. Ron speelt vanaf 1996 vanaf zijn huidige adres. Vanaf dit adres spelen ze nu ook samen.
De eerste marathonduiven van 2010 zijn inmiddels allemaal al weg. Ron zegt daarover: ‘Daar kunnen de betreffende liefhebbers niets aan doen. Het ene soort past nu eenmaal beter dan het andere.’
De duiven die het uiteindelijk wel redden bij Ron en Rob waren duiven van Pepping en Jellema (via Gerrit van Vlisteren uit Perperga, die won 1e en 2e nationaal St. Vincent). Deze Gerrit van Vlisteren is overleden en zij hebben op de totale verkoop drie duiven gekocht. De duiven van Pepping kwamen nadat hij stopte en totaal verkocht. Hier kochten de mannen enkele duiven van. Later kwamen er nog wat Pepping duiven naar Veenendaal via de Comb. Vieberink en Ronald Geerdink. Naast deze duiven hebben de mannen nog een goede duivin van voormalig plaatsgenoot Jan van Laar, die nu in Drenthe woont.
De accommodatie van Ron en Rob bestaat uit een voormalig fietsenstuurtje, een tuinhok en een zolderhokje. Alles bij elkaar zo’n 12 tot 15 meter. Het tuinhok is heel ondiep, zo’n meter. De duiven zijn er erg rustig in.

Het seizoen
Het seizoen begon zonder twee goede duiven in de vliegploeg. De mannen uit Veenendaal besloten hun twee beste duiven op de kweek te zetten. Dat is altijd een aderlating en als je dan in de voorbereiding ook nog een knappe duif verspeeld, lijkt het een lastig seizoen te worden. Dat bleek mee te vallen.
De start werd gemaakt met 60 vliegduiven, waarvan de helft jaarling. Elke vlucht verliep naar wens. Rob: ‘Het was een goed en stabiel seizoen. We wonnen de 7e van Dax in de afdeling en in de sterke regio C werden we 2e onaangewezen en 1e aangewezen. Alle reden om tevreden te zijn’
De duiven krijgen sinds dit seizoen voer van Van Robays. Standaard de Dynamic mengeling en het opvoeren gebeurt met Top Energy. Daarnaast staat er standaard wat hennep op het menu en af en toe pinda’s.
De duiven worden elke vier weken gecontroleerd bij Dierenartsenpraktijk De Klomp door Wico Teeuw. Als ze wat hebben, krijgen ze producten van Belgica De Weerd.


De winnende duif
De winnende duif is een rode doffer. Hij is ingemand op 6 dagen jongen. Hij werd in de nacht van zaterdag om 2.32 uur geklokt op een afstand van 916 km.
Deze doffer was op de eendaagse fondvlucht Salbris de 5e duif van deze combinatie. Op zijn eerste marathonvlucht, Dax, was hij net na de prijzen en nu wint hij de ringenrace van Marathon Noord en wint hij nationaal de 139e nationaal.
De vader van deze doffer is de oude ‘Rode Jellema’ via Van Vlisteren en de moeder is de ‘Beens-duivin’ via Dolf en Ruud Bakker. Uit dit koppel komen meerdere goede duiven, zoals één van de duiven die naar de kweek is gegaan en die op 7 vluchten 7 prijzen won. Ook bij de andere vliegen de jongen uit dit koppel goed. Zo is de eerste duif van Barcelona 2021 van Corné van Oeveren een kind van dit koppel. Omdat dit koppel zo goed vererfd en ook in latere generaties goed hun prijs kunnen pakken, zitten er verschillende dochters en zonen van dit koppel in het kweekhok van Ron en Rob.

De Beleving
Ron en Rob beleven de duivensport met veel plezier. ‘Het wachten op de duiven is het mooist’, vertelt Ron. ‘En het pakken van een vroege duif is nog mooier’, vult Rob hem aan.
De winnaar van de ringenrace zat op de schuur toen Ron buiten ging kijken. Hij kwam snel naar binnen, toen hij geroepen werd. Op Bergerac deed de combinatie het goed. Om 5.48 uur pakten ze hun 2e en 3e duif en ze hadden er uiteindelijk 13 van de 20 in de prijzen. De duiven zijn op één na thuis gekomen.

Tot Slot
Namens het bestuur en familie van de Stichting Marathon Noord wil ik Ron en Rob nogmaals feliciteren met de overwinning van de Ringenrace vanuit Bergerac en met winnen van de mooie geldprijs!!! Tot op de feestmiddag !!!

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


maandag 24 juni 2024
Inkorven Agen
vrijdag 28 juni 2024
Lossing Agen gepland
maandag 1 juli 2024
Inkorven Barcelona
dinsdag 2 juli 2024
Inkorven Cahors
vrijdag 5 juli 2024
Lossing Cahors gepland
vrijdag 5 juli 2024
Lossing Barcelona gepland
dinsdag 23 juli 2024
Inkorven Bergerac
vrijdag 26 juli 2024
Lossing Bergerac gepland
maandag 29 juli 2024
Inkorven Perpignan
vrijdag 2 augustus 2024
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >